Binaların sadece yüzde 5’i standartlara uygun
Fotoğraf: AA

Asena TUNCA

Işık Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Öğretim Üyeleri Bora Akşar, Önder Umut ve Ali Sercan Kesten depremin merkez üssü Maraş'ta yaptıkları incelemeleri ve izlenimlerini paylaştı.

Dr. Bora Akşar, yapılardaki kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğunu, kolon-kiriş ve perdelerin kurallara uygun olarak yerleştirilmediğini, 7-8 katlı binaların taşıycı olmamasından dolayı zemin katlara çöktünüğü söyledi.


Dr. Önder Umut ise bölgedeki binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığını gözlemlediklerini belirterek, “Binalar çeşitli deprem seviyelerine göre inşa edilir. Çok büyük seviyedeki depremlerde bina toptan göçmez. Depremin afete dönüşmesinin sebebi depreme uygun yapılmayan binalardır. Binalar yapı denetimine uygun yapılsaydı hasar bu kadar ağır olmayacaktı. Deprem hasarlarının yaygın olduğu bölgeler genellikle zeminin kötü olduğu bölgeler. Mühedislik hizmeti görmemiş, malzeme kalitesi düşük, güvensiz yapı stoku azaltılmalı” ifadelerini kullandı.

RANT ESASLI İNŞAAT

Dr. Ali Serca Kesten ise Maraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan görüntülerin, 1999 Depremi’nden sonraki görüntülerle neredeyse aynı olduğuna dikkat çekti. Kesten, “Görüntüler birbirlerine o kadar benziyor ki. Muhtemelen biz de bu görüntüleri yine verdiğimiz derslerde anlatacağız. Depremi afet yapan insanlardır. Doğayla uyumlu hareket etmek gerekir. Depreme uygun olmayan binalar doğa olaylarını afete dönüştürüyor" dedi.
"Deprem yönetmeliğine uyan bina sayısı maalesef yüzde 10 bile etmiyor yüzde 5 ile 7 arasında" diyen Kesten, “Rant esaslı inşaat ve konut yapımına derhal son verilmeli. İnşaat sektörü kısa yoldan para kazanma aracı olmamalı. Toplum olarak buna karşı çıkmalıyız. İmar işini, kent planlama sorumlululukları rant için kullanılmamalı. Rant ekonomisi son bulmalı" diye konuştu.