Bingöl Karlıova merkezli; Erzurum, Diyarbakır, Muş ve Elazığ'dan da hissedilen 5,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle 2'si' güvenlik görevlisi toplam 18 kişi yaralandı. Göçük altında kalan 1 güvenlik korucusu ise yaşamını yitirdi

Bingöl'de 5.7 büyüklüğünde deprem: 1 kişi yaşamını yitirdi

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, saat 17.24'te merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde Karlıova ve Yedisu ilçelerine bağlı köylerde bazı evlerde çöktü. Kaynar pınar köyünde ise güvenlik kulesi çöktü, Cengiz Pullu adlı korucu hayatını kaybetti. Diğer enkazların altında kalan 6 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan depremde 18 kişinin yaralandığı bildirildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, bölgeye bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, 20 ambulans, 12 UMKE aracı, bir mobil komuta aracı, bir acil müdahale ünitesi ve bir lojistik aracın sevk edildiği belirtildi.

Müdahale ve tarama faaliyetlerinin 86'sı AFAD personeli olmak üzere UMKE, 112 Acil, itfaiye, jandarma ekiplerinden toplam 116 personel ve 29 araç ile sürdürüldüğü ifade edildi.

Yaralı sayısının Bingöl'de 14, Erzurum'da 4 olmak üzere toplam 18 olduğu bildirildi. Deprem sonrasında ikisi 4 büyüklüğünün üzerinde toplam 88 artçı yaşandığı aktarıldı.

Öte yandan, psikososyal destek çalışmaları kapsamında Bingöl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden 16 personelin olay bölgesine sevk edildiği kaydedildi.

bingol-de-deprem-5-8-744045-1.

Depremle ilgili ilk resmi açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi. "Ekiplerimiz inceleme için bölgeye sevk edildi" diyen Kurum, "Bingöl Karlıova'da meydana gelen ve çevre illerimizden hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini de kullandı.

bingol-de-deprem-5-8-744046-1.

VALİLİKTEN VE BELEDİYE BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

bingol-de-deprem-5-8-744038-1.

Bingöl Valisi Kadir Ekinci de "Bir karakolda gözetleme kulesi yıkıldı 3 kişi yaralandı. Henüz can kaybı bilgisi yok," dedi. Bingöl Valiliği'nden yapılan açıklamada "Bugün saat 17.24’te merkez üssü Yedisu ile Karlıova arasında bulunan kaynarpınar Köyünde 5.7 şiddetinde deprem meydana geldi. Kaynarpınar köyünde karakola ait iki gözetleme kulesi çökmüş ve üç güvenlik korucumuz yaralandı. Yedisu ilçesinin Elmalı ve Dinarbey köylerinde 10 evimizde çökme var. Tüm köy ve ilçelerimizde hasar tespit çalışmaları devam etmektedir," denildi.

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan da CNN Türk canlı yayınına bağlanarak durumla ilgili son dakika bilgilerini paylaştı. Başkan Arıkan "Yaklaşık yarım saat önce meydana gelen deprem Karlıova merkez üssüydü. Bingöl merkez ve Karlıova Merkezde sıkıntı görünmüyor. Ancak köylerden henüz detaylı bilgi alamadık. Kriz masasındaki toplantı sonrası detaylı bilgiler vereceğiz." ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğünde depremde Valimizden aldığımız ilk bilgiye göre Karlıova-Kaynarpınar J.Krk.K.lığı nöbet kulesi yıkılmış, 1 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, 2’si de hafif şekilde yaralanmıştır. Köylerimizde tarama devam etmektedir," bilgilendirmesinde bulundu.

Kaynarpınar Köyü muhtarı Özbek Abaylı, köyde taş duvarlı evlerin yıkıldığını söyledi. Abaylı, ''Herhangi bir yaralı ölü yok. 13 mezra var buradan ben mezralardan şu an için haber alamıyorum ancak 4 duvarlı evler komple yıkılmış. Taş duvarlı evler hepsi yıkıldı köyümüzde. 1 kişi yaralı var. 13 mezra ile birlikte 301 hanelik. Taş duvarlı evlerde hepsi yıkıldı. Şu anda herkes dışarıda yağmur da yağıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor. Artçı depremlerle de hasar alan evler çöküyor.'' dedi.

bingol-de-deprem-5-8-744047-1.

BİNGÖL VALİLİĞİ: 7 KİŞİ GÖÇÜK ALTINDAN ÇIKARILDI

Bingöl Valiliği, deprem bölgesinde 1'i güvenlik korucusu 7 kişinin göçük altından kurtarıldığını açıkladı. Valilik ayrıca, göçük altında kalan 1'i güvenlik korucusu 3 kişinin kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"14 Haziran 2020 tarihinde saat 17.24’te Merkez üstü Bingöl/Karlıova-Yedisu arası Kaynarpınar Köyü olan 5.7 şiddetinde deprem meydana gelmiştir. Saat 18.50 itibarı ile; Bingöl İl Merkezinde herhangi bir yıkım veya yaralanma meydana gelmemiştir. İlimiz Karlıova ilçesine bağlı Kaynarpınar Köyü Jandarma Karakolunda 2 adet nöbet kulübesinde göçük meydana gelmiştir. Bu kulübelerden her birinde birer güvenlik korucusu olmak üzere 2 güvenlik korucumuz göçük altında kalmış, bunlardan bir güvenlik korucumuz arama kurtarma ekiplerince çıkarılmıştır. Diğer korucumuzun kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir. Karlıova/Kayarpınar köyünde biri çocuk olmak üzere 3 vatandaşımız göçük altında kalmıştır. Bir çocuk göçük altından kurtarılmış olup diğer vatandaşlarımızın kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir. Yedisu ilçemiz Dinarbey köyünde 5 evin yıkıldığı belirlenmiştir. Dinarbey- Malkoç yaylasında da 2 vatandaşımız göçük altından kurtarılmıştır. Yedisu/Elmalı köyümüzde de 3 vatandaşımız göçük altından kurtarılmıştır. Göçük altından kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık durumlarında ciddi bir durum olmayıp hastaneye sevk edilmiştir. Hasarların tespit edildiği köylerimize ilk etapta ivedi olarak Bingöl AFAD’dan arama-kurtarma araçları ve personelleri sevk edilmiştir. Ayrıca, Erzurum, Diyarbakır, Muş, Malatya ve Tunceli illerimizden de arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine sevk edilmek üzere yola çıkmıştır."

bingol-de-deprem-5-8-744048-1.

AFAD: BÖLGEDE 16 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan depremde ilçeye bağlı Kaynarpınar, Balpınarı, Ormaniçi, Çayköy, Kökpınar ve Karşıyaka köylerinin tarandığını, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından, ikisi 4,7 ve 4,6 olmak üzere toplamda 16 artçı depremin olduğu belirtildi. AFAD daha sonra yaptığı açıklamada, artçı sayısını 88 olarak güncelledi.

Bölgeye, Bingöl İl AFAD Müdürlüğünden 4, UMKE'den 5 personelin yanı sıra Karlıova İtfaiye, İlçe Jandarma ekiplerinin bölgeye gönderildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgeye toplam 13 araç ile 59 AFAD personeli sevk edilmiştir. Siirt, Mardin, Batman, Ağrı, Ankara, Bursa ve Malatya illeri teyakkuza geçirilmiştir. Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Kaynarpınar, Balpınarı, Ormaniçi, Çayköy, Kökpınar ve Karşıyaka köyleri taranmış olup herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Muş, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri taranmış olup herhangi bir olumsuz durumun olmadığı bildirilmiştir. Enerji Bakanlığından alınan bilgilere göre, herhangi bir enerji kesintisi olmamıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan bilgilere göre, Türk Telekomun sabit şebekesinde ve servislerinde herhangi bir olumsuz durum veya kesinti bulunmamaktadır. 3 mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir. Bölgeye 550 adet çadır sevk edilmiştir."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan depremde Yedisu ilçesi Elmalı köyünde 5, Dinarbey köyünde 2 yurttaşın yaralandığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından 2'si 4 üzeri büyüklükte olmak üzere 22 artçı deprem meydana geldi.

Yedisu ilçesinde Elmalı köyünde 5, Dinarbey köyünde 2 yurttaş yaralandı. Yeşilgöl köyünde 2 ev hasar gördü. Karlıova ilçesi Kaynarpınar Jandarma karakoluna ait gözlem kulesindeki hasar sırasında 2 güvenlik korucusu yaralandı. Kaynarpınar köyünde çatı göçmesi sonucu yaralanan 1 çocuk ambulansla hastaneye sevk edildi.

Erzurum'un Çat ilçesinde deprem nedeniyle bazı binalarda hasar meydana geldi. Hınıs ve Varto'da herhangi bir hasar olmadığı bilgisi alındı. Bingöl İl AFAD Müdürlüğü koordinasyonunda AFAD, UMKE, 112 Acil, İtfaiye, Jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Bölgeye toplam 26 araç ile 109 personel gönderildi.

Genelkurmay Başkanlığına ait 2 hava aracı teyakkuz haline geçirildi. Muş, Adıyaman ve Urfa illeri tarandı ve herhangi bir olumsuz durumun olmadığı bildirildi.

Bölgeye 500 adet 16,5 metrekare ve 50 adet 28,5 metrekare olmak üzere 550 çadır gönderildi. Türk Kızılay Elazığ, Erzurum, Erzincan ve Muş Bölge Müdürlüklerinden ekipler olay bölgesine sevk edildi.

Erzurum istikametinden Çat-Yedisu arasında ulaşımın sağlanamaması nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğünden ekip talebinde bulunuldu. Alınan son bilgilere göre, hasar 3 köyde (Dinarbey, Elmalı, Kaynarpınar) yoğunlaştı.

bingol-de-5-7-buyuklugunde-deprem-1-kisi-yasamini-yitirdi-744068-1.

1 GÜVENLİK KORUCUSU HAYATINI KAYBETTİ

Bingöl Valiliği, Karlıova/Kaynarpınar köyünde göçük altında kalan güvenlik korucusunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, "Karlıova / Kaynarpınar Köyünde göçük altında kalan Güvenlik Korucumuz maalesef kurtarılamamıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Aziz milletimize başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.

VALİ EKNİNCİ: ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI

Bingöl'de meydana gelen depremle ilgili bilgi veren Vali Kadir Ekinci, yaptığı son açıklamada, "Çöken kulelerimizden birinin altında kalan kardeşimiz yaralı olarak kurtarıldı, diğer kardeşimiz ise ne yazık ki hakkın rahmetine kavuştu, şehit oldu, 6 vatandaşımız enkazdan sağ kurtarıldı, şu an itibariyle enkazda bulunan herhangi bir arkadaşımız kalmadı" dedi.

Güvenlik kulesinin çöktüğü, bazı evlerin hasar gördüğü Kaynarpınar köyünde incelemelerde bulunan Vali Kadir Ekinci yaptığı açıklamada, "Bingöl'ümüzde 5.7 şiddetinde deprem meydana geldi. Kaynarpınar köyümüz, Karlıova ilçemizle ile Yedisu ilçemiz arasında bulunan bir köy, depremin merkez üssü burası. Bu köyümüzde bulunan Kaynarpınar karakolumuz da da ne yazık ki 2 kulemiz çöktü. Bu çöken kulelerimizden birinin altında kalan kardeşimiz yaralı olarak kurtarıldı. Diğer kardeşimiz ise ne yazık ki hakkın rahmetine kavuştu, şehit oldu. Onun dışında yine Yedisu ilçemizde de Elmalı ve Dinarlı köylerimizde bazı hanelerde çökmeler söz konusu. Orada da 6 vatandaşımız enkaz altındaydı, kurtarıldı. Şu an itibariyle enkaz altında bulunan herhangi bir vatandaşımız yok. Can kaybımız olarak bir güvenlik korucumuz şehit olmuştur" diye konuştu.

AFAD SON DURUMU PAYLAŞTI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Bingöl Karlıova olan 5.7 büyüklüğündeki deprem sonrasında 88 artçının yaşandığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, deprem bölgesindeki son duruma ilişkin şu bilgiler verildi:

"4.06.2020 tarihi saat 17.24’te Bingöl ili Karlıova ilçesinde 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Meydana gelen deprem sonrası 2’si 4 üzeri olmak üzere 88 artçı deprem meydana gelmiştir. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre deprem nedeniyle Bingöl’de 17 vatandaşımız, etkilenmiş, 1 güvenlik korucumuz şehit olmuştur. Erzurum’da 4 vatandaşımız etkilenmiştir. Tedavisi tamamlanan 3 vatandaşımız taburcu edilirken 18 vatandaşımızın tedavilerine devam edilmektedir.

'18 kişinin tdavisi devam ediyor'

Alınan son bilgilere göre hasar 3 köyde (Dinarbey, Elmalı, Kaynarpınar) yoğunlaşmakta olup, enkaz altında olan vatandaşımız bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından tarama çalışmaları devam etmektedir.

Bingöl İl merkezinde herhangi bir yıkım veya yaralanma olayı meydana gelmemiştir. Yedisu ilçesinde Elmalı, Kaynarpınar ve Dinarbey köylerinde 8 vatandaşımız göçük altından çıkarılarak hastaneye sevk edilmiştir. Karlıova ilçesi Kaynarpınar Jandarma karakoluna ait gözlem kulesinde meydana gelen hasar sonrası 1 güvenlik korucusu yaralanmış, 1 güvenlik korucusu şehit olmuştur.

'9 ahır ve 12 evde hasar meydana geldi'

Kaynarpınar köyünde çatı göçmesi sonucu yaralanan 1 çocuk ambulansla hastaneye sevk edilmiştir.Çat İlçe Jandarma’dan alınan bilgiye göre Erzurum Çat’ta deprem nedeniyle Söbeçayır Mahallesi Dorabi mezrasında 4 kişinin hafif yaralı olduğu ve hastaneye sevk edildiği, ayrıca 9 ahır ve 12 evde hasar meydana geldiği öğrenilmiştir. Hınıs ve Varto’da herhangi bir hasar olmadığı bilgisi alınmıştır.

Bingöl İl AFAD Müdürlüğü koordinasyonunda AFAD, UMKE, 112 Acil, İtfaiye, Jandarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Bölgeye toplam 86 araç ile 789 personel sevk edilmiştir. Olay bölgesine 1 adet mobil koordinasyon tırı sevk edilmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından olay yerine 20 ambulans, 12 UMKE aracı, 1 mobil komuta aracı,acil müdahale ünitesi ve 1 lojistik araç sevk edilmiştir. Siirt, Mardin, Batman, Ağrı, Ankara, Bursa ve Malatya illeri teyakkuza geçirilmiştir."