1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda buluşan işçiler, “İşçiler için bir seçenek var. O da iktidarı göndermek. Bu karanlığı yırtacağız” dedi.

Binler Gündoğdu’dan seslendi: Karanlığı yırtacağız

BİRGÜN EGE

1 Mayıs İşçi Bayramı İzmir’de yoğun katılımla kutlandı. Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen binlerce emekçi taleplerini dile getirdi. İzmir’de sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri üç farklı alanda toplanarak, Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Alsancak Limanı’ndan Türk-İş ve Liman-İş üyesi işçiler, Basmane Meydanı’ndan DİSK’e bağlı sendikalar, İzmir Borsa Binası önünde toplanan KESK, TMMOB, TTB gibi örgütlerin yanı sıra SOL Parti, TKP, CHP ve YSP’nin de aralarında olduğu siyasi partiler miting alanına geldi. Mitingde konuşmaların ardından sanatçı Suavi sahne aldı.

İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarının geçen yıla göre daha yoğun katılımla gerçekleştiği görüldü. Sabah saat 10.30 itibariyle toplanma alanlarında hareketlilikler başladı. Bunun yanında İzmir’in birçok ilçesinde de alana gelişler başladı. Saatler 13.00’e geldiğinde ise Gündoğdu Meydanı doldu. 1 Mayıs’a katılanların yüzleri gülüyordu. Alandaki tüm yurttaşlar 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimlerde Erdoğan’ın iktidardan gideceğini konuşuyordu. İşçiler bu 1 Mayıs’ta ülkedeki ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı ses çıkarırken, yurttaşlar yürüyüşte, “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Patates soğan güle güle Erdoğan”, “Tayyip gidecek bu iş bitecek”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Birleşiyoruz, ikiletmiyoruz, 14 Mayıs’ta gönderiyoruz” sloganlarıyla iktidara İzmir’den mesaj verdi.

“BİR ŞEY DEĞİŞECEK HER ŞEY DEĞİŞECEK”

Alanda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “On yıllardır emeğin hakkının gasp edildiği, alın terinin yok sayıldığı, haklarımızın elinden alındığı bir düzen içinde yaşadık. İlk defa bu düzeni değiştirmeye çok yakınız. Çok yakında hakkımızı gasp eden o çeteler, o zümreler var ya, onların elinden hepsini geri alacağız, halkımıza geri vereceğiz. Çok az kaldı. Bugüne kadar birçoğumuzu gömmeye çalıştılar; Deniz’ler, Ali İsmail’ler, Uğur Mumcu’lar…  Ama biz tohumuz, gömüldükçe daha çok geliriz. Çoğalarak geliriz. Bundan sonra da çoğalmaya devam edeceğiz. Halktan, emekten yana iktidarı hep beraber kuracağız. Gün gelir zorbalar kalmaz gider. O güne çok az kaldı. O zorbalar tıpış tıpış gidecekler. Hakkımızı söke söke alacağız, hem de demokrasiyle oyumuzla… Bir şey değişecek her şey değişecek” dedi.

“İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ”

Düzenlenen mitingde, tüm platformlar adına ortak basın metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, şu ifadeleri kullandı: 1 Mayıs’ta işte tam da bu köhnemiş düzene karşı bizler buradayız, bir aradayız. İnsan hakları, barış ve sosyal adalet, örgütlenme özgürlüğü, sendikal haklar ve insan onuruna yaraşır koşullarda yaşayabilmek için azim ve kararlılıkla kavgamızı sürdüreceğiz. Bizi içine hapsetmeye çalıştıkları karanlığı yırtacağız. Şimdi, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, bilimsel bir ülke yönetimine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız ve bunun gerçekleşmesi için bir seçeneğimiz var: o da bu iktidarı göndermek!”

Sarı, şunları söyledi: Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşmakta, yaşanan enflasyon karşısında ücret artışları kısa bir zaman içinde etkisini yitirmektedir. Daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetmekte, ülkedeki çalışanların ücretleri asgari ücret seviyesinde yoğunlaştırılmaktadır. Ve asgari ücret ortalama ücret haline gelmektedir. Bizler sadece işçilerin değil tüm emekçilerin, kadınların, çocukların ve ötekileştirilen tüm kesimlerin, doğanın ve tüm canlıların haklarını sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise sendikalaşmanın önemine dikkat çekti. Hayrettin Çakmak şunları söyledi: “İşçiler bu ülkenin temel unsurlarıdır. Mücadelemizi yardımlaşma ve dayanışmayla işçi sınıfıyla ayağa kalkacağız. Günümüzde kamu kesiminde yaklaşık 700 bin işçinin toplu sözleşmeleri müzakereleri sürdürülmektedir. Bütün olumsuzluklara rağmen işçi sınıfı yaşama ve çalışma şartlarının insana yakışır olması çabalarını kararlılıkla sürdürecektir.”