Binler 'Soma'yı unutma' demek için yürüdü

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, HDP bileşenleri ve Halkevleri üyeleriyle birçok yurttaş İstanbul’da Tünel’de toplanarak, Galatasaray Meydanı’na kadar ‘Soma’yı unutma’ demek için yürüdü. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de yürüyüşe destek verdi.

Maden faciasında yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler ve baretlerle yürüyen kitle sık sık “Soma'nın katili taşeron devleti”, “Soma’nın kömürü AKP’yi yakacak”, “Hırsız, katil AKP” sloganları attı.

Galatasaray'a varan kitle, Soma'da katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu. Burada yapılan açıklamada, "Katliamın sorumlusu Ermenek'in,Soma'nın,Torunlar'ın sorumlusu AKP'dir" dendi.

ANKARA'DA MADENCİ ANITI'NA YÜRÜNDÜ
Ankara’da aynı saatlerde yine DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde Sakarya Meydanı’nından Madenci Anıtı’na yürüyüş yapıldı. Toplanan yüzlerce kişi Soma’nın hesabının sorulmasını talep etti. Anıta karanfiller bırakıldı.

Soma anmasında Manisa Valisi'ne protesto: Siyaset yapmayın!

Soma'da katliam anması: Unutmayacağız, dayanışacağız, hesap soracağız!


 

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA EYLEM VARDI
İstanbul ve Ankara’nın dışında Türkiye’nin birçok bölgesinde de yurttaşlar Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden maden işçilerini andı.

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde toplanan yurttaşlar ve emekçiler Gündoğdu Meydanı'na yürüyerek burada madende ölenlerin anısına denize karanfil bıraktı. Kitlenin en önünde 'Somayı Unutma Unutturma' pankartı taşınırken 'Soma'nın Katili AKP İktidarı' ve 'Soma İşçisi Yalnız Değildir' sloganları atıldı.

Antalya’da biraraya gelen Birleşik Haziran Hareketi üyeleri Soma için yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Soma Katliamı’nda AKP ve sermayeye dikkat çekilirken, Haziran’ın protestosu fotoğraf sergisi ve oturma eylemi ile devam etti. Bursa Setbaşı, Yalova Uğur Mumcu Meydanı, Eskişehir EsPark önünde toplanan Hazirancılar Soma’da katledilen maden işçileri için yürüdü. Elazığ’da KESK’in öncülüğünde gerçekleştirilen Soma anmasına EMEP ve HDP de katıldı. KESK Elazığ Dönem Sözcüsü Fuat Koç, yaptığı açıklamada, ‘301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır’ diyerek gerçek sorumluların halk önünde hesap vermediğine dikkat çekti.

Kırşehir Cacabey Meydanı’nda toplanan Eğitim Sen, ÖDP, HDP, KP ve Gençlik Muhalefeti Soma Katliamı’nı lanetleyerek ‘Kaza değil katliam’ dedi.

KASTAMONU'DA FAŞİSTLER ANMAYA SALDIRDI!
Kastamonu’da ise Soma Katliamı’nı protesto etmek için biraraya gelen Eğitim Sen üyeleri faşist bir grubun saldırısına uğradı. Eyleme katılan HDP Kastamonu Milletvekili adayı Hamza Özkan’ı hedef alan ırkçı grup, Kürt halkına hakaret içeren sloganlar attı. DİHA’nın haberine göre, saldırıda bulunan faşistler polis tarafından uzaklaştırıldı ancak başka noktada biraraya gelerek eylemlerini devam ettirdiler. HDP’li Özkan ise şu an güvenli bir yerde olduğunu ifade ederken, seçim çalışmalarının sürekli engellenmeye çalışıldığını ve tehdit mesajları aldığını belirtti.