Ülkede geçen yıl binlerce çocuk uyuşturucu kullanmak ya da satmak suçlamasıyla yargılandı. Yalnızca 2019’da İstanbul, Ankara ve İzmir’de çocuklar hakkında bu suçtan bin 979 mahkûmiyet kararı çıktı. Açılan dosya sayısı ise 4 bin 574 oldu

Binlerce çocuğun geleceği çalındı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Dairesi’nin 2018 yılı verilerine göre, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye’de, binlerce çocuk uyuşturucu kullanmak ya da satmak suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Adalet Bakanlığı’nın, “Suça sürüklenen çocuklar” başlığı altında paylaştığı verilere göre, geçen yıl yalnızca İstanbul’da 2 bin 764 çocuk, “Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak” ya da “Uyuşturucu madde ticaretini kolaylaştırmak” suçundan yargılandı.

Verilere göre, 2019 yılında 130 bin 983 çocuk suça sürüklendi. Suça sürüklenen çocukların 77 bin 807’si hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Ülkede suça sürüklenen 12-15 yaş aralığında toplam 88 bin 544 çocuk, “Malvarlığına karşı suç işlediği” gerekçesiyle hüküm giydi. Ülkenin kanayan yaralarından biri olan uyuşturucu kullanım yaşının düşüklüğü de Adalet Bakanlığı’nın verilerine yansıdı.

BİNLERCE ÇOCUK HÜKÜM GİYDİ

Ankara, İstanbul ve İzmir’de, uyuşturucu kullanmak ya da satmak suçlamasıyla çocuklar hakkında açılan dosya sayısının 4 bin 574 olduğu belirtildi. Uyuşturucu satın almak, bulundurmak ya da kullanmak suçlamasıyla yalnızca İstanbul’da çocuklara ilişkin 2019 yılında 613 hüküm kararı alındı. Uyuşturucu ticari yapmak suçlamasıyla İstanbul’da yargı önüne çıkartılan 881 çocuktan da 613’ü suçlu bulundu.

İzmir’de ise “Uyuşturucu kullanmak için satın almak ya da uyuşturucu ticaretini kolaylaştırmak” başlığı altında 2019 yılında çocuklara yönelik bin 57 dosya açıldı. İzmir ceza mahkemeleri, çocuklara ilişkin dosyalarda toplam 345 mahkumiyet kararı verdi. Uyuşturucu kullandığı mahkeme kararı ile sabitlenen 179 çocuk hakkında ise hükmün açıklanması geriye bırakıldı. İzmir’de 90 çocuk, “Uyuşturucu ticaretini kolaylaştırdığı” için hapis cezası aldı.

Ankara’da ise çocukların uyuşturucu madde ticaretini kolaylaştırmaktan yargılandığı davalardan toplam 206 mahkûmiyet kararı çıktı. 2019 yılında Ankara’da 112 çocuk, uyuşturucu kullandığı gerekçesiyle hüküm giydi.

CEZAEVİ ÇÖZÜM DEĞİL

Uyuşturucu madde kullanımında ergenlik döneminin en riskli dönem olduğunu söyleyen CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ülkede bağımlılık yaşının 10’a kadar düştüğünün altını çizdi. Sorunların tespiti ve tedbirlerin araştırılması yerine yalnızca çocukları tutuklamak ve cezaevine göndermenin çözüm olmayacağını, krizin daha da büyüteceğini ifade eden Yüceer, ‘Çocukların uyuşturucu ticareti’ çok sıkıntılı bir değerlendirme. Çocuk uyuşturucu satıcısı olmaya nasıl karar verebilir? Bunu temel olarak bir çocuk istismarı olarak değerlendirmek zorundayız. Çocukları suçlamak, uyuşturucunun kaynağı olan, onları satışa zorlayan, suça iten ve bu alanda istismar eden kişilere ulaşmamak için kolaycılıktır. Gerçek suçun, esas faillerin üstünü örtmektir. Çocuklar için ‘suça sürüklenmek’ tanımı tek başına yeterli değil. Çocukları sanık değil mağdur olarak değerlendirmek zorundayız” dedi.