Türkiye'deki 2.4 milyon işsiz bayramı ekmeksiz geçirirken, bu sayıya ülkenin dört bir yanında sendika ve hak mücadelesi verdikleri için işten atılan binlerce emekçi de eklendi

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

Türkiye İstatistik Kurumu'nun eylül ayında Türkiye genelinde 2.4 milyon olarak sunduğu işsizin yanı sıra sendikalı oldukları ya da haklarını aradıkları için işten çıkarılan ancak fabrikalarının önünde TÜ-İK'in işsiz sayısına eklenmemek için mücadele eden emekçiler bayrama da ekmeksiz girdi. Diyarbakır'da kurulu Akyıl Tekstil işçilerinin mücadelesi ise 400. gününde devam ederken, Susurlukta kurulu Yorsan fabrikası işçilerinin direnişi 16. gününe girdi. Demokrat Partili Siverek Belediyesi'nde ise bayram öncesinde başlayan geçici işçi kıyımı son hızıyla devam ediyor. Mersin Tarsus'ta "Türkiye köle işçi cenneti" düşüncesiyle Rus asıllı Alman bir işveren tarafından kurulan SCT Turbo Fabrikası işçilerinin direnişi 656. gününde kararlılıkla sürerken, Dimes'teki işçilerin sendika mücadelesi 32. gününde, Akdeniz Kargo işçilerinin direnişi de 4. ayında, G.Antep'te Kevser Turizm işçileri de aylardır eşleri ve çocukları ile eylemde.

TÜRK-İŞ İŞVERENİ SUÇLADI

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, "bazı işverenlerin işçilere yönelik acımasız tutumları yüzünden" binlerce işçinin bayrama işsiz ve ekmeksiz girdiğini belirtirken, işverenlerin böyle pervasızca davranışları için cesaret aldıkları AKP hükümetinin sendika ve emekçi düşmanı uygulamalrına ise değinmedi. Tek Gıda İş Sendikası'nda örgütlendikleri için Yorsan ve Dimes işçilerinin işten atıldığını, Gaziantep'te de TÜMTİS Sendikası'nda örgütlenen işçilerin de işinden olduğunu, Çaykur'da yüzlerce işçinin sendika değiştirmeye zorlandığını, Diyarbakır'da Teksif üyelerinin işlerine son verildiğini anlatan Atalay, devlet kurumu olan TMSF'nin elinde bulunan bazı işyerlerinde de ciddi sıkıntılar olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Toprak Holding bünyesinde çalışan Çim-se-İş Sendikamız üyesi yaklaşık 3 bin işçimiz ve Selüloz-İş sendikamız üyesi yaklaşık 250 işçimiz bayrama ücrederini alamadan girdiler. TMSF'nin denetiminde bulunan bu işyerlerinde çalışan işçilerimizden her birinin yaklaşık 4 bin YTL alacağı bulunmaktadır. Toprak Hol-ding'in patronu ise TMSF'ye başvurarak işçilere ücret verilmesini engellemektedir."

Emeğin en kutsal değerlerden biri olduğunu vurgulayan Atalay, "Emeğe ve emekçiye karşı bu kadar acımasız, haksız ve hukuksuz tutum son dönemlerde artmaktadır. Hükümet yetkilileri, işverenin söz konusu davranışlarına karşı gerekenleri yapmalıdır.

İşçisine bayram harçlığını çok gören, sendikal hak ve özgürlükleri hiçe sayan, ilkel dönemlerin patronluk anlayışlarını ısrarla sürdüren işverenleri kınıyoruz" dedi.

İslami sermaye bayram mayram dinlemiyor

Yorsan fabrikasında sendikada örgütlendikleri için işten atılan 400 işçinin direnişi sürüyor. Tek Gıda-İş Sendikası'nın yetkili sendika yeter sayısına ulaşmasıyla birlikte 9 Aralık'a kadar 400 işçi işten atıldı. Direnişteki işçiler 15 gündür fabrikanın önündeki boş alanda bekliyor. 4 günlük bayram boyunca her gün 100 kişi halinde nöbetleşe beklemeye devam edecekler ve bayram sonrasında da bu bekleyiş sürecek.

Akyıl işçileri, 400 gün oldu muhatap arıyor

Akyıl işçileri çıktıkları grevin bugün 400. gününü geride bıraktı.TEKSİF'e üye 210 Akyıl işçisi bugüne kadar Diyarbakır Valiliği ve bölge milletvekillerine kadar sürekli görüşmeler yaptı ancak hiçbirinden muhatap bulamadı. Diğer yandan işçiler bir süre önce örgütlü oldukları Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nın kendilerine sahip çıkmadıkları gerekçesiyle sendikanın Ankara'da bulunan sendikanın genel merkezine yürümüştü.

Bayram arifesinde 250 belediye işçisi işsiz kaldı

Demokrat Parti'li (DP) Siverek Belediyesi, Kurban Bayramı arefesinde belediyenin çeşitli kademelerinde çalışan 250 kişinin işine son verdi. DP'li Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak'ın, Kurban Bayramı arefesinde, işlerine son verdiği 250 işçi, maruz kaldıkları haksızlığa isyan etti. Yıllardır belediyede ucuz iş gücü olarak hizmet verdiklerini belirten işçiler, belediyenin 14 yıldır hizmet veren işçilerin vizesini yapmayarak böylesi bir mağduriyet yaşamasına neden olduğunun altını çizdi.

Dimes'te direniş kış koşullarını tanımıyor

Dimes'in Tokat ve İzmir'deki fabrikalarında, Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan 19 işçinin direnişi sürüyor. Tokat'ta, işçilerin sendika üyesi olmak üzere işçilerin notere gitmesini engellemek için patronun mesai saatlerini uzattığı Dimes fabrikasında işçiler, işten çıkarıldıkları 20 Kasım 2007 tarihinden beri kış demeden direnişlerini sürdürüyor. İzmir'de de 17 işçi her gün fabrika önünde eylemlerini sürdürürken EMEP, DTP, SDP, ESP, ÖDP ve İHD' geçtiğimiz gün işçilere destek ziyaretinde bulundu.

SCT işçileri 656 gündür grevde

15 Mart 2006'da sendika tarafından grev ilan edildikten sonra işverenin de lokavt kararı aldığı ve yasalara aykırı bir şekilde bütün işçileri işten attığı SCT Turbo Filtre'de halen 17'si kadın, 51 işçi fabrika önündeki onurlu ve örnek mücadelelerini sürdürüyor. Tarsus Bağcılar Beldesi'nde bulunan SCT Turbo Filtre'de patronun fabrikada 2005'te örgütlenen sendika olan Birleşik Metal-İş ile toplusözleşme imzalamayı reddetmesi üzerine tamamı sendikalı 151 işçinin başlattığı grev, bugün itibariyle 656. gününe girdi.