Elektrik faturasını ödeyemediği için elektriği kesilen evlerde yaşayan ve kronik hastalıkları nedeniyle cihaza bağlı yaşayanlar büyük zorluklarla karşı karşıya. 85 yaşındaki kronik hasta Kuşlar’ı ziyaret eden CHP’li Çakırözer, bu kişilerin faturalarının devlet tarafından karşılanmaması durumunda yaşanabilecek ölümlere dikkati çekti.

Binlerce hasta ölüm kalım mücadelesi veriyor

Hüseyin ŞİMŞEK

Enerjide art arda gelen zamların ardından yüksek faturalar karşısında zor durumda kalan ve cihaza bağlı yaşamak zorunda olan kronik hastalar, elektrik desteği talebinde bulunuyor. Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde yaşayan ve yedi yıldır solunum cihazına bağlı olan 85 yaşındaki Feride Kuşlar ve ailesi de devlet desteğinin hayati bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Cihaza bağlı yaşam mücadelesi veren Kuşlar’ı ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, zamlar nedeniyle artan elektrik faturalarına ve kesintilere dikkati çekerek, "Feride annemiz tedavisi gereği evde günde birkaç kez ve her seferinde bir, iki saat süreyle solunum cihazı kullanmak zorunda. Günde 10, 12 saat kullanımı var. Gelen elektrik zamları sonrasında ailenin elektrik faturası bütçesi çok artmış. 110 liralık fatura üç katına çıkmış 300, 400 liraları bulmuş” dedi.

“Feride annemiz gibi Türkiye’de cihaz kullanmak zorunda kalan binlerce ailemiz var” diyen Çakırözer, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, "Aileler, devlet desteği olmamasından ya da çok kısıtlı olmasından şikayetçi. Kronik rahatsızlıkları nedeniyle cihaza bağlı yaşamak zorunda kalan hastaların tamamının faturaları devlet tarafından karşılanmalı” ifadelerini kullandı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2021 Yılı Faaliyet Raporu’na göre cihaza bağımlı olan hastaların barındığı hanelerden sadece 144’üne elektrik tüketim desteğinin sağlandığını anımsatan Çakırözer, devlet desteğinin kısıtlı tutulmasının nedenini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a sordu.

CHP’li Çakırözer, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, şu sorulara yer verdi:

•Türkiye’de kronik ve genetik rahatsızlıkları nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamak zorunda olan hasta sayısı kaçtır?
•Bakanlığınızın kronik hastalara elektrik desteğinden kaç yurttaş yararlanmakta, faturalarının kaçta kaçı ödenmektedir?
•Bakanlığın verdiği desteğin tüm cihaz kullanan hastaları kapsamıyor olmasının gerekçesi nedir?
•Bu destekten faydalanabilme şartlarının yeniden düzenlenmesi düşünülmekte midir?
•Bu destekten yararlanamayan ancak kullandıkları sağlık cihazı nedeniyle yüksek elektrik faturalarından mağduriyet yaşayan ailelere yönelik bir çalışma başlatacak mısınız?