Binlerce kişi ‘insan ticaretinden’ sanık
Fotoğraf: DHA

Mustafa BİLDİRCİN

Kayıtlı göçmen sayısının 5 milyona dayandığı Türkiye'de gözler, sınır güvenliğine çevrildi. 2020-2022 döneminde 27 bine yakın kişinin, “Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti” suçundan sanık olduğunu bildirildi.

Göç İdaresi Başkanlığı, yabancı sayısının tüm illerde Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı nüfusunun yüzde 20’sini aştığını açıkladı. Açıklamanın tepki çekmesinin ardından Başkanlık ilk yaptığı açıklamayı, “Yalnızca bin 169 mahallede” şeklinde düzeltti. Göçmen sayısına yönelik verilerin ardından dikkatler, ülkede kayıtlı ve kayıtsız göçmen sayısı ile sınır güvenliğine çekildi. AKP iktidarında Türkiye'de yaşanan en önemli sorunlardan birinin de göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Umut Akdoğan, ceza mahkemelerindeki dosyalara mercek tuttu.

Akdoğan, 2020-2022 döneminde 26 bin 703 kişi hakkında, “Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti” suçlamasıyla dosya açıldığını belirtti. Akdoğan’ın açıklamasına göre, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti gerekçesiyle sanık olan kişi sayısı 2020’de 7 bin 580, 2021’de ise 8 bin 962 idi. 2022 yılında ceza mahkemelerine gelen göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti konulu dosyalardaki sanık sayısı ise 10 bin 161 olarak kayıtlara geçti. TCK 79-80 maddeleri kapsamında hakkında 2022 yılında ceza mahkemelerinde dava açılan kişilerden 97’sinin 18 yaş altı olması dikkat çekti.

Verilere yönelik değerlendirmelerde bulunan Umut Akdoğan, şu ifadeleri kullandı: “İktidar göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretini engellemede ne yazık ki yetersiz kalıyor. Veriler ortada, hemen her yıl binlerce kişi bu suçtan yargılanıyor. Cezaların artırılması, insanlar üzerinden para kazanan bu kirli yapılarla ciddi şekilde mücadele edilmesi gerekiyor.”