Türkiye Petrolleri’nin küçültülerek özelleştirmeye hazır hale getirilmek istenmesine karşı, Petrol-İş Sendikası’na üye 3 bin işçi yarım gün iş bıraktı. İşçiler uyarıyor: Eylemlerimiz sürecek!

Binlerce petrol işçisi iş bıraktı: Türkiye Petrolleri küçültülemez!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ile Ankara Genel Müdürlüğü’nde çalışan 3 bini aşkın petrol işçisi, şirketin küçültülerek özelleştirmeye hazır hale getirilmek istenmesini protesto etmek amacıyla dün yarım gün iş bıraktı. Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler, tepki ve taleplerinin dikkate alınmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

Faaliyetleri TPIC’e devretme planı
İşçiler tepkili, çünkü Türkiye’de üretilen petrolün yüzde 75’ini tek başına üreten TPAO’nun bazı faaliyetlerine son verilmek isteniyor. TPAO yönetimi, bu işleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürmeyi planlıyor. Bakanlığa sunulan programa göre; bölge müdürlükleri bünyesindeki sahalar elden çıkarılacak. Sondaj, sismik, kuyu tamamlama gibi işler ve bu işleri yürüten çalışanlar; BOTAŞ’a bağlı olan, ancak kamu kuruluşu niteliği olmayan TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) proje bazlı olarak devredilecek. Söz konusu devir 1 Ocak 2017’de gerçekleşecek. Bu konuda çalışmalar başlamış, hazırlıklar hızlandırılmış durumda.

Amaç özelleştirmeye hazır hale getirmek
TPAO’da örgütlü Petrol-İş Sendikası, bu programa karşı çıkıyor. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, bir kamu kuruluşu olan TPAO bu kararla parçalanmak ve zayıflatılmak isteniyor. Sendika bu uygulamanın, yönetiminin iddia ettiği gibi şirkete rekabet gücü kazandırmayacağına, aksine petrol tekelleri karşısında güç kaybettireceğine dikkat çekiyor.

Sendikaya göre, kamu niteliği olmayan TPIC bünyesinde proje bazlı gördürülecek bu işlerle, petrol sektöründe güvencesiz ve geçici çalışma yaygınlaşacak. Bu faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybı yaşanacak. Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı zaten parçalanmış olan Türkiye Petrolleri, daha da küçültülerek özelleştirmeye hazır hale getirilecek. Bu uygulama, aynı zamanda kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaştırma hamlesi anlamına gelecek.

İşçilerden uyarı
İşte bu gerekçelerle dün dört ilde 3 bini aşkın petrol işçisi, yarım gün iş bırakarak TPAO yönetimini uyardı. Yapılan açıklamada, Türkiye Petrolleri’ni küçültecek ve zayıflatacak bu uygulamaların hemen durdurulması, şirketin mevcut yapısının korunması, devredilmek istenen faaliyetlerin kurum bünyesinde bırakılması talep edildi. Açıklamada, “Tepkimiz ve taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde üyelerimiz eylemlerine tüm kararlılığıyla devam edecek, mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir” denildi.

***

Petrol-İş’in talepleri

» Özel şirket gibi yönetilmeye başlanan TPAO’da özelleştirme politikaları, hizmet alımları ve diyaloğa dayanmayan personel yönetiminin yol açtığı sorunların çözümü için derhal harekete geçilmelidir.
» TPAO Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda sürdürülen kuyu tamamlama ve sondaj faaliyetlerine son verilmesini öngören planlardan vazgeçilmelidir.
» TPAO yönetimi, kamuda istihdamın güvenceli, kadrolu ve sürekli olması ilkesini gözetmelidir.
» Toplusözleşme hükümleriyle belirlenen çalışma koşulları, gündeme getirilen yeni uygulama ve dayatmalarla değiştirilmemelidir.
» Hizmet alımlarının yaygınlaştırılmasına ve taşeronlaştırmaya son verilmeli, dolaylı yollardan da olsa kiralık işçilik uygulamalarına gidilmemelidir. Kurumda asıl işi yapan taşeron işçiler, özel güvenlikçiler ve üyemiz olan geçici işçiler kadroya alınmalıdır.
» TPAO’nun yapısı güçlendirilmeli ve daha önce kurum bünyesinden koparılmış olan TPIC, diğer daire başkanlıkları statüsüyle TPAO’ya yeniden bağlanmalıdır.