Binlerce petrol işçisi tam gün iş bıraktı: TPAO'yu yedirmeyiz!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ve Ankara Genel Müdürlüğü’nde çalışan 3 bin 200 işçi, şirketin küçültülerek özelleştirmeye hazır hale getirilmek istenmesine karşı bugün 24 saatliğine iş bıraktı. Daha önce de uyarı amacıyla yarım gün iş bıraktıklarını hatırlatan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, uyarılarının yine dikkate alınmaması durumunda eylemlerinin artarak devam edeceğini duyurdu.

‘En önemli kamu kuruluşu yok edilmek isteniyor’

Kırklareli’nde TPAO Trakya Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplanan işçiler ve Petrol-İş yöneticileri, sloganlarla binaya yürüdü. Petrol-İş Mali Sekreteri Turgut Düşova, burada yaptığı açıklamada, TPAO yönetimini bir kez daha uyardıklarını belirterek, “Bugün Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya’da ‘Türkiye Petrolleri vatandır satılamaz’ sloganımızla TPAO’nun parçalanmasına, küçültülmesine ve satılmasına karşı 24 saat çalışmama hakkımızı kullanıyoruz. Türkiye Petrolleri yönetiminin ve hükümetin girdiği bu yolda, aldığı bu kararlardan vazgeçmesi için sesimizi, yüreğimizi ortaya koyarak 4 bölgede haykırıyoruz. Tüm dünyada petrol ve enerjinin kullanılmasının yüzde 80’i kamu şirketleriyle yapılırken, bizim ülkemizde tam da bu noktada en önemli kamu kuruluşumuz TPAO küçültülmek, hatta yok edilmek isteniyor” dedi.

OHAL koşullarına da dikkat çeken Düşova, “Tam da böyle bir dönemde sesimizi duyurmakta zorlanıyoruz. Mücadele edenler kazanabilir de kaybedebilir de. Ancak mücadele etmeyenler zaten kaybetmiştir. O yüzden Petrol-İş Sendikası kararlıdır. 6 aydır mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün de tam gün iş bırakarak bu uygulamayı reddettiğimizi ilan ediyoruz” diye konuştu.

binlerce-petrol-iscisi-tam-gun-is-birakti-tpao-yu-yedirmeyiz-209258-1.

‘İstihdam güvencesi ortadan kalkacak’

Adıyaman’da da TPAO Bölge Müdürlüğü nizamiyesinde toplanan yaklaşık 300 işçi “TPAO bizimdir bizim kalacak”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı. Eylemde konuşan Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kabaca, hükümetin TPAO’yu özelleştirerek tasfiye etmeyi amaçladığını vurguladı. Bu uygulamalar sonucu yaklaşık 1500 işçinin işinden olacağını belirten Kabaca, buna asla izin vermeyeceklerini kaydetti.

Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan da Bütünsel Dönüşüm Programı ile TPAO bünyesinde yapılan faaliyetlerin kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürüleceğini, TPAO’nun sadece arama-üretim yapan bir şirket haline geleceğini, bunun büyük bir tasfiye operasyonu olduğunu ifade etti. Faaliyetlerin devredilmek istendiği TPIC’in bir kamu kuruluşu olmadığına dikkat çeken Tırpan, istihdam güvencesinin ortadan kalkacağını, firmada güvencesizleştirme ve taşeronlaştırmanın hâkim kılınacağını dile getirdi.