Almanya'da bir sağlık çalışanının, Covid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde açtığı davanın ilk duruşması ertelendi.

BioNTech'e tazminat davası açılmıştı: Duruşma ertelendi
Fotoğraf: AA

Almanya'da Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkilerle ilgili olarak BioNTech şirketine karşı açılan davanın bugün görülmesi beklenen ilk duruşması ertelendi.

Reuters'ta yer alan habere göre; davacının avukatının, davanın farklı hakimler tarafından görülmesi için dilekçe vermesinin ardından duruşmanın ertelendiğini belirtildi.

Koronavirüs salgınında geliştirdikleri aşı dünyanın birçok ülkesinde kullanılan BioNTech şirketinin, aşının yan etkileriyle ilgili açılan tazminat davasında bugün ilk kez hakim karşısına çıkması bekleniyordu.

Reuters'a konuşan Rogert & Ulbrich hukuk firmasından avukat Tobias Ulbrich, davanın bir grup yargıç tarafından görülmesini ve şu anda atanmış olan tek yargıcın önyargı nedeniyle reddedilmesini istedi.

Şirketin merkezinin bulunduğu Almanya'da açılan davada, kimliğinin gizli tutulmasını talep eden davacı, aşının vücudunda yan etkiler bıraktığı iddiasıyla en az 150 bin euro tazminat talep ediyor.

Davacı aşı sonrası vücudunun üst kısmında ağrı, el ve ayaklarında şişkinlik, uyku bozukluğu ve yorgunluk çektiğini iddia ediyor.

Reuters Hamburg'da görülecek bu davayı Almanya'da "yüzlercesinin takip edebileceğini" yazdı.

BioNTech Türkiye kökenli Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin tarafından kurulmuştu.
Türeci ve eşi Şahin'e "insanlığa yaptıkları hizmetlerden" ötürü 2021 yılında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verilmişti.

"İDDİALARIN DAYANAĞI YOK"

BioNTech tarafından yapılan açıklamada, aşıya ilişkin iddiaların bir dayanağı olmadığı belirtilmişti

Hamburg’daki bir bölge mahkemesinde görülecek dava öncesinde şirketten yapılan açıklamada, “Aşının güvenlik profilinin sürekli olarak izlenmesi ve dünya çapında 2,6 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısının uygulanmasından sonra, bugüne kadar zaten listelenenler dışında potansiyel yan etkiler tespit edilmemiştir” denilmişti.