İkinci Yeni şiirinin önemli isimlerinden, Türkçe şiire yapı ve içerik bakımından birçok yenilik getirmiş Turgut Uyar ölüm yıldönümünde birçok sanatçı, siyasetçi ve kurum tarafından anıldı.

Bir alıştırmadır umut

Turgut Uyar 1950’li yıllarda yayınlamaya başladığı şiir kitaplarıyla edebiyatımızdaki yerini aldı. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya ve Ece Ayhan gibi şairlerle birlikte İkinci Yeni şiirinin önde gelen isimlerinden biri oldu. Özellikle kent insanın gündelik hayatında yaşadıklarını ince gözlemleriyle şiirleştirmesindeki başarı, onun ayırt edici özelliklerinden biri olarak görüldü. Modern insanın yabancılaşmasını, trajedisini ve yalnızlığını dile getirdi. Şair, Dünyanın En Güzel Arabistan’ı, Her Pazartesi, Tütünler Islak ve Divan gibi edebiyatımızda ses getiren kitaplara imza attı.

1985 yılında aramızdan Uyar, Göğe Bakma Durağı, Acının Coğrafyası, Umuttur ve Geyikli Gece gibi unutulmaz şiirleri edebiyatımıza kazandırdı. Şair, 1963 Yeditepe Şiir Armağanı, 1975 Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü, 1983 Behçet Necatigil Şiir Ödülü ve 1984 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’ne sahipti.

Ölüm yıldönümünde birçok isim, kurum ve dergi Turgut Uyar’ı şiirleriyle birlikte andı.

TAKSAV: Turgut Uyar’ı ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Ayrıntı Yayınları: “Umut kaçınılmaz gerçektir çünkü/Biri Asya’da biterken sözgelişi, Şili’de öbürkü başlar.” İkinci Yeni şiir akımının öncülerinden Turgut Uyar’ı saygıyla anıyoruz.

Wannart: “Tarihe gömülen koca koca atlar/Tarihe gömülür o kadar” İkinci Yeni’nin kırılgan şairi Turgut Uyar'ın 35. ölüm yıl dönümü. Sevgi ve özlemle anıyoruz.

Veronika Dergisi: “Ben bir gün giderim ki neyim kalır/Eksik bıraktığım her şeyim kalır.” Turgut Uyar’ı ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

Özgür Özel: İkinci Yeni akımının en önemli isimlerinden, şiirimize geniş bir perspektif kazandıran büyük şair Turgut Uyar’ı ölüm yıldönümünde saygıyla anıyorum.


GEYİKLİ GECE

Ama ne varsa geyikli gecede idi
Bir bilseniz avuçlarımız terlerdi heyecandan
Bir bakıyorduk akşam oluyordu kaldırımlarda
Kesme avizelerde ve çıplak kadın omuzlarında
Büyük otellerin önünde garipsiyorduk
Çaresizliğimiz böylesine kolaydı işte
Hüznümüzü büyük şeylerden sanırsanız yanılırsınız
Örneğin üç bardak şarap içsek kurtulurduk
Yahut bir adam bıçaklasak
Yahut sokaklara tükürsek
Ama en iyisi çeker giderdik
Gider geyikli gecede uyurduk