Ankara'da önümüzdeki günlerde bir Anayasa Konferansı düzenleyecek olan Barış Meclisi, burada yeni bir anayasa taslağı hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne...

Ankara"da önümüzdeki günlerde bir Anayasa Konferansı düzenleyecek olan Barış Meclisi, burada yeni bir anayasa taslağı hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi"ne sunacak. Ankara Barış Meclisi"nin önceki akşam yaptığı toplantıda, illerde yapılacak "Nasıl bir anayasa istiyoruz?" başlıklı toplantı sonuçlarının Anayasa Konferansına taşınması kararlaştırıldı. Barış, Meclisi"nin ilk hedefinin toplumsal barışı bir an önce sağlamak olduğunun vurgulandığı toplantıda, hazırlanacak yeni Anayasa"nın 1982 Anayasa"sına benzememesi gerektiği ifade edilerek, yeni anayasada barış, kardeşlik, halkların dostluğu, hukukun üstünlüğü, demokrasinin vazgeçilmezliği, kuvvetler ayrılığı, düşünce ve ifade özgürlüğü, etnik kimlik ayrımcılığının ortadan kalkması gibi hükümlerin yer alması gerektiği belirtildi.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıfta gerçekleştirilen toplantıya Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, SDP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyelerinden Kadir Cangızbay ve Irkçılığa ve Milliyetçiliği DurDe! Girişimi üyelerinden Anıl Aslan konuşmacı olarak katıldı.

7 ÖRGÜT MESAİDE
Öte yandan AKP"nin 22 Temmuz"un ardından gündeme getirdiği anayasa taslağına ilişkin tartışmalar devam ederken, işçi ve işveren örgütlerinin de bulunduğu 7 sivil toplum örgütü de anayasa mesaisine hazırlanıyor. TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu Sen, TZOB ve TÜSİAD"ın oluşturduğu "Anayasa Platformu Girişimi", yeni anayasaya yönelik 8-9 Aralık"ta Ankara"da "Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı" düzenleyecek. İşçi ve işveren örgütleri, çalıştayı, sivil toplum, meslek örgütleri, iş dünyası, medya, sanat ve bilim camiasının geniş katılımıyla tartışmaya açmayı planlıyor.

Platformu oluşturan yedi kuruluş, yeni bir anayasa hazırlamayı hedeflemezken, amaçlarını da "anayasanın dayanacağı temel ilkeler konusunda toplumsal mutabakat zemini yaratmak" olarak açıklıyor. Bu amaçla hafta sonu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi"nde gerçekleştirecek çalıştay"da "arama konferansı" yöntemi uygulanacak. Çalıştay"da, anayasanın temel dinamiklerini oluşturacak temel ilkeler belirlenecek ve daha sonra da ülkenin yedi bölgesinde yapılacak benzer toplantılarla geniş bir kitleye ulaşılmaya çalışılacak. Uzmanlardan oluşan ihtisas komisyonları ulusal ve yerel çalıştayların sonuçları temelinde öneri raporları kaleme alacak.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA