SeraPool fabrikasında direnen çoğu kadın 120 işçi, bayramı da direnişte geçirdi. İşçiler: Hayatımızın en güzel ramazanıydı

Bir başka olur direnenin bayramı

DİLAN ESEN

İstanbul Pendik’te kurulu SeraPool fabrikasında, Cam Keramik-İş Sendikası’na üye olan çoğu kadın yaklaşık 120 işçi, bayramı direnişte geçirdi. Birbirlerine ve kendilerine destek için gelen emek dostlarına şeker ve baklava ikram ederek bayramlaşan işçiler, “Bizim için asıl bayram fabrikaya sendikamızla birlikte girdiğimiz gün olacak” diyor.

SeraPool’da çalışan seramik işçileri insanlık dışı çalışma koşullarına karşı sendikalı olmuş, sendikayı tanımayan patronun bir kadın işçiyi “Çocuğunu bir daha göremezsin” diyerek tehdit etmesi üzerine fabrikanın önünde çadır kurarak direnişe başlamıştı.

Ramazan ayını direniş çadırında geçiren işçiler, bayramda da mücadeleden vazgeçmedi. Çoğu kadın olan işçiler, dönüşümlü olarak direnişi sürdürdü ve çadırı hiç boş bırakmadı. İşçiler dün bayramın üçüncü gününde ise hep birlikte direniş alanında buluşarak bayramlarını kutladı.

‘EN GÜZEL RAMAZAN'
Gazetemize konuşan işyeri temsilcisi Filiz Alaoğlu, “Bize asıl bayram, fabrikaya sendikamızla birlikte gireceğimiz gün olacak” dedi. İçeride birbirlerini tanımadıklarını, hep birlikte direnmeye başlayınca dayanışmanın güzelliğini yaşadıklarını söyleyen Alaoğlu, “Hayatımızın en güzel ramazanını geçirdik. Bizler buradan emeğimizin karşılığını almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz. Bizleri çocuklarımızla tehdit ederlerse direncimiz bin kat daha artar” diye konuştu.

‘SERAPOOL EMNİYETİ'
Direniş sırasında her türlü şiddetle baş başa bırakıldıklarını belirten Alaoğlu, “Bizi korkutmaya, sindirmeye çalıştılar. Öyle ki, burası fabrika olmaktan çıkıp SeraPool Emniyet Müdürlüğü’ne dönüştü” dedi.

Direnen kadın işçilerden Damla Bıçakçı ise haklı bir mücadele vermelerine karşın devletin kendilerinden yana olmadığını, polisin patronu koruduğunu dile getirdi. Patronun geçen haftalarda bir kadın işçinin boğazını sıktığını hatırlatan Bıçakçı, “Patronu koruyan polisler normalde kamerayla bizi sürekli çekiyorlar, ama patron arkadaşımızın boğazına yapıştığında gülerek olayı izlediler” şeklinde konuştu.

Bu bir aylık sürede dayanışmayı, mücadele etmeyi, hakları için birlikte direnmeyi öğrendiklerini söyleyen Bıçakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada aile gibi olduk. Bütün baskılara rağmen, bizi bölmeye çalışanlara rağmen direniyoruz. Kararlıyız.”

İşçilerden Hasan Aslan ise şunları kaydetti: “Bu ülkede işçilerin pek fazla bayramı olmuyor gerçekten. Ama bu bayram bizim hakkımızı arayarak geçirdiğimiz en güzel bayram.”