İstanbul Kadıköy’de hız yapan bir otomobil, bisikletli Doğanay Güzelgün’e çarparak öldürdü. Kazanın yaşandığı yolu kullanan bisikletliler, “Bağdat Caddesi’nde bu kazaları çok gördük. Hızı denetleyen bir mekanizma olmalı. Bu ülkede trafik canavarlığı bitmiyor” diye konuştu.

Bir bisikletli daha denetimsizlikten öldü
Bisikletliler, Bostancı Polis Merkezi önünde oturma eylemi yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Bisikletli kazalarına bir yenisi daha eklendi. Bu kazaların son örneği dün İstanbul Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy Bostancı Sahil Yolu’nda dün sabah polis kontrolünden kaçtığı iddia edilen otomobil sürücüsü yolun karşısına geçmek isteyen bisikletli Doğanay Güzelgün’e çarptı. Çarpmanın şiddetiyle yola fırlayan bisiklet sürücüsü ağır yaralandı. 51 yaşındaki Güzelgün kaldırıldığı hastaneden hayatını kaybetti. Otomobil sürücüsü ise gözaltına alındı. Güzelgün’ü tanıyan bisikletliler, çarpan özel araç şoförünün kaçtığını ardından yerine başkasının geldiğini ve teslim olduğunu iddia etti. Araçtan uyuşturucu madde çıktığı da ileri sürdü.

BİSİKLET YOLU YOK

Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, hız kaynaklı yaşanan kazalara ilişkin şunları söyledi:

"Korkunç kazalar yaşıyoruz. Yaya olarak da bisiklet üzerinde de maalesef trafikteki ölüm riskimiz çok yüksek. Sabahın 5 buçuğunda spor yapmak için buluşan bisikletlilerin bu yaşadığı kabul edilemez. Bir canavar alkol ve uyuşturucuyla hızla gelerek çarpıyor. Her yerde kameralar var ama yetersiz kalıyor. Kaza yaya geçidinde karşıdan karşıya geçmeye çalışırken yaşanan bir kaza. O bölgede aslında bisikletliler bisiklet yolundan gitmek zorundalar ama bisiklet yolu yapılmamış. Bisiklet sürülebilecek nitelikte bir yol yok. Bisiklet yolu sadece amatör kullanıcılar için var, sporcular için yok. Bu yetersizlik de ölüme davetiye çıkarıyor. Büyük bir eksiklik var. Bu kazada sözün bittiği yerdeyiz. Bağdat caddesinde olan hız kaynaklı kazalardan bir tanesi. Burada birçok olay yaşandığını gördük. Bu sefer kurban bir bisikletli oldu. O bölgede hız yapmayı denetleyen bir mekanizma geliştirilmeli ama trafik canavarları asla durmuyor.”

BU KAZA İLK DEĞİL

İstanbul Başakşehir’de otomobil ile seyir halinde olan sürücü, bisiklet kullanan 17 yaşındaki Atakan Çağlar’a önceki gün çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan savrulan bisiklet sürücüsü hayatını kaybetti. Öte yandan Ankara’da da 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün çarpıp kaçması sonucu bisiklet sporcusu 19 yaşındaki Umut Gündüz yaşamını yitirmişti. Şenyüz, sadece 4 yıl 5 aylık bir cezaya çarptırılmıştı. İyi hal indirimi uygulanan Şenyüz için tutuklama kararı da çıkmamıştı. 

***

‘KATİL KAYIPLARA KARIŞTI’ İDDİASI

Bisikletli Doğanay Güzelgün’ün yaşadığı kazanın ardından bisikletliler, kazanın yaşandığı bölgede bir araya geldi. Bisikletliler, Güzelgün’e çarparak ölümüne sebep olan sürücünün kaza sonrasında kaçtığını, yerine başka birinin getirildiğini iddia ettiler. 

Güzergahta bisiklet kullanan Ahmet Erkinsert, "Her sabah 05.30’da bisiklet sürüşü için toplanıyoruz. Yine bu sabah sürüş için toplandığımızda 05.30 saatlerinde acı bir ses duyduk, arkamı döndüğümde maalesef arkadaşımızı havada gördüm. Sonrasında vuran kişi doğrudan kaçtı, kaçarken araçtan indiğinde kendisini gördüm ve peşinden koştum. Ancak belli bir yere kadar kovaladım. Marmaray’a doğru devam ederken alt geçitten geçtikten sonra kendisini kaybettim. Kendisi aynı zamanda çevirmelerden kaçmış. Ben sürücüyü gördüm, karakola gelen kişi o değil. Bu şeklide ifademi de verdim" diye konuştu. Bisikletliler daha sonra Bostancı Polis Merkezi önünde oturma eylemi yaptı. 

Bisikletli Berk Orkay, da başkasının suçu üstlendiğini kaydederek “Otomobil sürücüsü hakkında şu an yeri yani evi tespit edildiği söylendi ama henüz yakalandığını söylemediler. Sadece yerine gelen adamı aldılar içeri. Çarpan adamla ilgili henüz bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.