İsrail’le kameralar önünde gerilim sürerken ticari ilişkiler hız kesmeden devam ediyor. İsrail, Türkiye'nin ihracatının en hızlı arttığı 4. ülke olurken, aynı zamanda en çok ihracat yaptığı 10. ülke. İsrail'den en çok uçulan ülke ise Türkiye.

Bir dargın bir barışık, ilişkiler karmakarışık

EKONOMİ SERVİSİ

İsrail'den en çok uçulan ülke Türkiye oldu. İsrail-Türkiye arasındaki yolcu trafiği ocak-temmuz döneminde transitler de dahil yüzde 7 artarak 1 milyon 220 bine çıktı. Türk Hava Yolları(THY) bu yılın 7 ayındatransitler de dahil yüzde 5,50 artışla 631 bin, Pegasus ise 300 bin yolcu Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı ile Türkiye arasında taşıdı. Tel Aviv Ben Gurion ile yolcu trafikleri sıralamasında İstanbul yüzde 6,53 artışla 637 bin yolcu ile birinci sırada yer aldı.Listede Sabiha Gökçen Havalimanı yüzde 12 artışla 277 bin, yüzde 0,75 artışla Antalya Havalimanı da yer aldı.

Türkiye; ABD, Fransa, Almanya gibi ülkeleri geride bıraktı. İhracat artışında da 4. sıra İsrail’in “One Minute” ve “Mavi Marmara” krizlerinden bu yana diplomatik ilişkilerin askıda olduğu İsrail ihracatın en hızlı arttığı 4’üncü ülke oldu. Üstelik Türkiye’nin İsrail’de 10 yıldır elçiliği dahi bulunmuyor. Ancak ticari ilişkiler diğer bütün gerilimli ülkelerde olduğu gibi hız kesmeden devam ediyor. Ocak-Mayıs dönemleri kıyaslandığında İsrail’e yapılan ihracat geçen yıla göre bu yıl yüzde 11,8 oranında arttı. İsrail aynı zamanda Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10’uncu ülke konumunda. Ocak-Mayıs ayları itibariyle ihracatın geçen yıla göre en hızlı artış gösterdiği ülkeler sırasıyla şu şekilde;

1- Birleşik Arap Emirlikleri(BAE): İhracat artışı yüzde 38,9
2- Suudi Arabistan: İhracat artışı yüzde 34,5
3- Mısır: İhracat artışı yüzde 19,5
4- İsrail: İhracat artışı yüzde 11,8