Bir dere daha özgür akacak

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya Köyü’nde bulunan Ersis Deresi üzerinde ATAHES Mühendislik tarafından yapılması planlanan ‘Aydın Regülatörü ve HES’ projesi iptal edildi. Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren Rize İdare Mahkemesi, çevresel etki değerlendirme (ÇED) duyurularının usulüne yapılmadığını belirtti.

2014 yılında bölge halkının bilgilendirmeden başvuru sürecini başlatan şirkete Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Aradan geçen 6 yılda şirket faaliyete geçmedi. 2020 yılında projeyi öğrenen bölge halkı ÇED olumlu kararını yargıya taşıdı. Rize İdare Mahkemesi’ne açılan davada bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Geçen eylül ayında yapılan keşif sonrası rapor hazırlayan bilirkişi heyeti bölge halkının itirazlarını haklı buldu. Mahkeme, ÇED olumlu kararını iptal etti.

TARIM ALANI

Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Bedrettin Kalın, “Kılıçkaya köyü ve halkı için çok önemli bir karar. Kılıçkaya köyü tarım alanı açısından çok zengin bir bölge. Köy için ve köylü için Ersis deresinin varlığı çok önemli” dedi.

Bilirkişi raporunun kendilerini haklı çıkardığını belirten Kalın, “Geçen yılın sonu itibariyle bilirkişi keşfi yapılmıştı. Keşifte de bu projenin doğru bir proje olmadığını, çok büyük hatalar içerdiğini, baştan savma bir proje olduğunu, esasen su olmayan bir derede yapılmak istenen bir proje olduğunu anlatmıştık. Bilirkişiler de bütün bu itirazlarımızı değerlendirerek bilimsel nitelikleri taşımayan, eksik bir proje olduğunu kabul etmişlerdi. Mahkeme heyeti de hem bilirkişilerin bu raporlarını hem bizim duruşmada anlattığımız hususları dikkate alarak ÇED olumlu kararının iptaline karar verdi” dedi.

Ersis deresindeki suyun köye bile yetmediğini, yaz döneminde derede su kalmadığını dile getiren Kalın “Ana köyün yerleşkeleri itibariyle de büyük tarım arazileri olan, endemik türleri olan, pirince varana kadar birçok ürünün yetiştiği bir bölgedir. Bu bölgedeki halkın ve tarımın Ersis deresinin suyu olmadan devamı mümkün değildir. Bu yüzden bu suyun yine köy halkının suyu olması çok değerlidir. Umuyoruz ki Kılıçkaya köyü halkı bundan sonra suyuna daha çok sahip çıkıp daha çok değer versinler” ifadelerini kullandı.