Ormanlar gelişmiş ülkelerin hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla feda edilirken 77 bin 732 dikili ağaç satışa çıkarıldı. Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Atmış, “Ormanlar talan ediliyor, sonuçları ağır olacak” dedi.

Bir dikili ağaç bile bırakmayacaklar
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

Yangın sezonuna hazırlıksız yakalanan, Türkiye’nin ciğerlerini küle çeviren orman yangınları ile mücadelede büyük zafiyet gösteren Orman Genel Müdürlüğü (OGM), on binlerce dikili ağacı satışa çıkardı. Artvin, Isparta ve İzmir’de bulunan toplam 77 bin 732 dikili ağacın satış ilanı, 25 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlandı.

OGM’ye bağlı Orman İşletme Müdürlükleri’nin yayımladığı “Dikili ağaç satışı” ilanlarına bir yenisi daha eklendi. İlk ilan, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Burdur Orman İşletme Müdürlüğü’nden geldi.

Burdur Orman İşletme Müdürlüğü, toplam 5 bin 442 adet ibreli dikili ağacın elektronik ihale yöntemiyle satışa çıkarıldığını duyurdu. Ağaçların muhammen bedeli bin 280 TL olarak belirlendi. Artvin Orman İşletme Müdürlüğü de toplam bin 639 adet ibreli dikili ağacın satılacağını açıkladı. Müdürlük, 6 Ekim’de gerçekleştirilecek ihale ile satışa çıkarılacak dikili ağaçların toplam 4 bin 571 metreküp alanı kapsadığını bildirdi. Ağaçların muhammen bedeli bin 45 TL oldu.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bergama Orman İşletme Müdürlüğü ise adet itibarıyla diğer satış ilanları arasında öne çıktı. Müdürlüğün toplam 70 bin 651 adet ibreli dikili ağacı satışa çıkardığı belirtilirken ağaçların muhammen bedelinin 24 bin 331 TL olduğu kaydedildi. Ağaçların kapsadığı alan itibarıyla miktarı 31 bin 227 metreküp ile ifade edildi.

bir-dikili-agac-bile-birakmayacaklar-1067955-1.

ORMANLARI TALAN ETMEK DEMEK

Kararı değerlendiren Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Eskiden yüzde 5 ile 10 oranları arasında olan odun üretimi şimdilerde yüzde 50’lerde. Bu ülke ormanlarını talan etmek demek” diye konuştu. Son 4 yılda odun üretiminin yüzde 79 arttığına dikkat çeken Atmış, bunun sonuçlarının ağır olacağını dile getirdi. Prof. Dr. Atmış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurtdışından tomruk ve hammadde getiren ülkeler bunları işleyin katma değer üreterek mamulleri satıyorlar. 2018’e kadar Türkiye de bu ülkeler arasındaydı. Gelgelelim, 2018 yılında Türkiye’de ekonomi kötüleşmeye başlayınca yurtdışından getirilen hammadde de pahalı olmaya başladı. Türkiye de bu hammadde ihtiyacını kendi ormanlarından karşılama yoluna gitti. Yurtdışından alınacak hammaddedense şirketlerin karının artırılması yoluna gidildi. Dikili satış daha pratik olduğu için müteahhit ve sektördeki firmalar kazanıyor. Bunu ülke ormanlarını yok etmeyi göze alarak yapıyorlar.”

SONUÇLARI ÇOK AĞIR OLACAK

Prof. Dr. Atmış, 2018’de ormanların talana açıldığına değindi: “Şirketler ormanları daha rahat talan ediyor. Denetimin de olduğu söylenemez. Görevliler de şirketler de yolunu buluyor. Ülke ormanları göz göre göre peşkeş çekiliyor. Her ay yeni bir şey oluyor. Artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı peşkeşlere yetişemiyoruz. Sermayeyi belli kişilere aktarmak için her yolu deniyorlar. Sonuçları çok ağır olacak. Orman yangınlarının bile bununla alakası var. Ormanların talanının önüne geçilmediği sürece daha ağır şeyler yaşamaya devam edeceğiz.”