İstanbul’da ekmek 3,5 lira olunca yurttaş çareyi Halk Ekmek kuyruklarında buldu. Soğuk kış günlerinde kuyrukta bekleyenler, “Bizi bir ekmeğe muhtaç ettiler” dedi.

Bir ekmeğe muhtaç ettiler

Emre YILDIRIM

Halk Ekmek büfelerindeki kuyruklar her geçen gün uzuyor. Soğuk kış günlerinde yağmurun altında metrelerce uzanan kuyruklar, yalnızca eve daha ucuza ekmek götürebilmek için… Ardı arkası kesilmeyen zamlar nedeniyle İstanbul’da bir ekmek 3,5 lira olunca Halk Ekmek’e ilgi arttı. Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, Halk Ekmek büfelerinin önündeki kuyrukların yoksulluğun fotoğrafı niteliğinde olduğunu belirtti. Ülkede yoksulluğun her geçen gün derinleştiğine dikkat çeken Nama, “Ülkede maalesef insanlar ciddi bir gelir kaybına uğradı. Derin bir yoksulluk yaşanıyor. İnsanların cebinde para yok. Saatlerce halk ekmek kuyruğunda bekliyor. Somun ekmeği maliyetine veriyoruz. Uzun dönemli satın alma planımız sayesinde bunu yapıyoruz. Ancak yılbaşından sonra yeni ihaleler yapılacak. Sadece un 3 katına çıktı. Enerji maliyetleri vs. tüm girdilerde ciddi fiyat artışları yaşanıyor. Biz de bu zamlarla ciddi mücadele ediyoruz” diye konuştu.


SOĞUKTA BÜFEYİ AÇIYORLAR

Cumhur İttifakı’nın yönettiği ilçe belediyelerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Halk Ekmek büfelerine elektrik vermediğini söyleyen Nama duruma tepki gösterdi.

Cumhur İttifakı’nın yönettiği bu 25 ilçede bulunan toplam 393 Halk Ekmek büfesinden 149’unun elektrik bağlantısı bulunmadığını aktaran Nama, “Büfelere elektrik bağlantısı yapılmıyor. Sıkıntı çıkarılıyor. Birçok büfemizde elektrik yok. Halka ucuz ekmek verebilmek için o karanlıkta büfeleri açıp kimi titreyerek kimi tüp yakarak ekmek satmaya çalışıyor. Tamamen keyfi bir uygulama yapılarak halka hizmet eden bu büfelerdeki koşulları zorlaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sultangazi’de bulunan Halk Ekmek büfesinin önünde oluşan uzun kuyrukta soğuğa rağmen konuştuğumuz yurttaşlar AKP iktidarının politikalarına tepki gösterdi. Eyüp Örs adlı yurttaş, her geçen gün ekmek kuyruğunun daha da uzadığını söyledi: “Bir ekmeğe muhtaç ettiler” dedi ve ekledi: “20 yıldır iktidardalar bizi iyiye götürecekleri halde geldiğimiz durum bu. Zor günler önümüzde. AKP’nin yetersiz yönetimi bizleri bu hale getirdi. Dolar sürekli yükseliyor. Hani bizim ekonomimiz nerede? Almanya bizi kıskanıyormuş! Onlar bilmem nerede otellerde trilyonlar harcarken yurttaş burada ekmek kuyruğunda. Çektiğimiz çile ortada.”

Gelen zamlardan yurttaşın değil iktidarın sorumlu olduğunun altını çizen Hüseyin Uçtu, “Zam yapan fırıncı da haklı sırada bekleyen de. Unun çuvalı aldı başını gidiyor. Herkes haklı. Haksız olan ise belli; bizi yönetenler. Yapacak bir şey yok eziliyoruz."

Erken seçimin şart olduğunu vurgulayan ismini vermek istemeyen bir yurttaş da şunları söyledi: “Kuyruk çok uzuyor. Marketten alamıyorum. Yağmurda bile bekliyoruz. Bu ne ki ilerleyen günlerde yağ için de sıraya gireceğiz. 500 lira doğalgaz geldi nasıl ödeyeceğim?”