HES protestosuna katıldığı gerekçesiyle Osman Duman’ı işten kovan Noğa Çay Fabrikası sahibi Yıldırım, kendisini Marx’ın Das Kapital’iyle savundu

Bir elinde Das Kapital bir cebinde sermaye

SEÇİL TÜRKKAN - secilturkkan@birgun.net - @secilturkkan

Artvin Arhavi'de HES'in kaçak köprüsüne karşı yapılan protestoya katıldığı gerekçesiyle Osman Duman ile birlikte Aytaç Yılmaz'ı da işten kovan Noğa Çay Fabrikası sahibi Yıldırım açıklama yaptı, işçileri kovma gerekçesini 'Das Kapital'le savundu. Yıkım kararına rağmen hakkında henüz işlem yapılmayan kaçak köprü için ise Kaymakam ile DSİ Genel Müdürü geçtiğimiz hafta Milletvekili Melda Onur'a 'takipçisi olacağız' dedi. İnşası süren Kavak 1-2 HES Projesi, MNG Holding tarafından, Ciğani deresi üzerine yapılmak isteniyor.

“DAS KAPİTAL HEDİYE ETMİŞTİK”
Noğa Çay Fabrikası Sahibi'nin oğlu Orhan Yıldırım bir açıklama yaparak fabrika çalışanları Duman ve Yılmaz'ın kovulmasında usulsüzlük olmadığını ve işçilere daha önce Das Kapital ile Platon'un Devlet, eserlerini hediye ettikleri için haklarına da saygılı olduklarını savundu. Duman ve Yılmaz'ı kovma gerekçelerini ise “çalışma saatleri içinde HES protestosuna izinsiz katılmak” olarak açıkladı. Duman ve Yılmaz işten çıkarılınca fabrikadan 3 işçi de iş bırakma eylemine geçti.

'HES PROTESTOSUNDA OLAMAZSIN'
Duman ilçede köprünün kaçak olması sebebiyle yapılan eylemde taşeron Ermiş İnşaat çalışanlarının köylülere saldırdığını görüp, yakınlarının da eylemde olması sebebiyle alana gittiğini açıklamıştı. Şirket çalışanlarının saldırısı sonrası birçok köylü yaralanmış, 2 kişi de darp raporu almıştı. Duman protestoya gitmek için patrondan izin istemiş fakat 'Çalışanlarımızın bu protestolarda olmasını kabul edemeyiz' gerekçesiyle reddedilince çalışmaya devam etmişti. Duman, Yılmaz ve iş bırakma eylemini sürdüren Yüksel Ozan, Mehmet Öztabak ve Uğur Kaya yarın saat 13:00'te fabrika önünde bir basın açıklaması yapacaklar. Duman ve Yıldırım ise hakaretle kovuldukları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

CAN GÜVENLİĞİNE KASTEDİYOR
Kavak 1-2 HES ve Regülatörü'nün tünel inşaatını MNG Holding'in taşeron şirketi Ermiş İnşaat sürdürüyor. Köprü de HES'in inşaasında, şantiyeye giden yolda kullanılıyor. Yıkım emri DSİ tarafından verilen karar, şirket yetkililerine Mayıs ayında ulaşmıştı. Kaçak köprü sebebiyle köyden geçen Ciğani Deresinin yatağı değişti. Bu da köydekilerin can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.

'YIKACAĞIZ' SÖZÜ
Geçtiğimiz günlerde Arhavi'ye giden CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur köprünün yıkılmı ile ilgili olarak Kaymakamlık ve DSİ Genel Müdürü ile görüştü. Her iki merciden de yıkımın gerçekleşeceğine dair söz aldığını belirtti. Onur: “Kaymakamlık kaçak olduğundan haberleri olmadığını, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ise ilgileneceklerini söyledi. Eğer köprü yıkılmazsa bunu soru önergesine çevireceğim.” dedi.

***

İlk usulsüzlük değil

Ermiş İnşaat bundan 1 ay öncesinde de ÇED Raporu’nda belirlenen alan dışı olan Ciğani Deresi kenarına hafriyat dökümü yapmış, işlemin usulsüz olması nedeniyle iş makineleri köylüler tarafından engellenmişti. Arhavi Doğa Koruma Platformu’nun hafriyat döküm sahasına ilişkin açtığı davada bilirkişi raporu da hafriyat alanının yetersiz olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.