TTB, bir gün içerisinde Adana, Adıyaman ve Mersin'de görev yapan 3 hekimin yaşamına son verdiğini açıkladı. Kötü çalışma koşullarına vurgu yapan TTB, çalışma koşullarının sağlığı için mücadele çağrısını yineledi.

Kaynak: Haber Merkezi
Bir gün içinde 3 hekim yaşamına son verdi!
Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bir gün içerisinde 3 hekimin yaşamına son verdiğini açıklayarak sağlık ortamının ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı, sağlıkta şiddet gibi birçok nedenle kıskaca alındığına vurgu yaptı. 

TTB'nin sosyal medya hesabından dün (27 Temmuz) yapılan açıklamada, Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği’nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara'nın yaşamlarına son verdiği kaydedildi. 

Sağlık alanındaki güvencesiz çalışma koşullarına vurgu yapılan açıklamada, "Yaşamak ve yaşatmak için, emeğimizin hakkı için tüm meslektaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz" denildi. 

Bu sabah saatlerinde bir açıklama daha yapan TTB, aynı gün içerisinde Mersin'de ismi henüz öğrenilemeyen bir hekimin daha yaşamına son verdiğini bildirdi.

Açıklamada, "Aynı gün içinde Mersin'de de genç bir kadın hekimin yaşamına son verdiği bilgisine ulaştık. Meslektaşımızın ailesine, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Üzgünüz ama öfkeliyiz de! Hekimlik mesleğinin onuru, emeğimizin hakkı, çalışma koşullarımızın sağlığı için; yaşamak ve yaşatmak için mücadele çağrımızı yineliyoruz" denildi.

CHP'DEN SAĞLIK BAKANI'NA ÇAĞRI

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, 'hekim intiharları'na ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Türkiye’de sağlık çalışanları olağanüstü bir baskı ortamında mesleklerini icra etmeye ve yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor" diyen Taşcıer, "Maalesef bir gün içinde üç genç hekimin daha yaşamlarına son verdiğini öğrendik. Son yıllarda hekim intiharları ile daha sık karşılaşıyoruz. Sağlıkta iktidar eliyle yaratılan kriz hali, sağlık çalışanlarının ve özellikle hekimlerin sistematik olarak değersizleştirilmeye çalışılması, diğer birçok ve biriken sorunla birlikte psikolojik bir buhrana yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Taşcıer, şöyle devam etti:

"Muayene sürelerinin 5 dakikaya indirilmesi, yılda 150 milyonu aşan acil servis başvurusu, adaletin ortadan kalkmasıyla kalıcılaşan cezasızlık algısı gibi sebepler şiddeti körüklemeye devam ediyor. Bunların yanı sıra, hekimler olağanüstü bir değersizleştirme, ötekileştirme ve hakkaniyetsizliğe mahkum bırakılma politikasının hedefi oldular. Cumhurbaşkanı’nın bizatihi “giderlerse gitsinler” diyerek kapıyı gösterdiği hekimler, bunca fedakârlık göstermelerine rağmen hak ettiklerini alamıyor ve ekonomik zorluklarla da boğuşmak zorunda kalıyor."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya çağrı yapan Taşcıer, şunları söyledi: "Hekim intiharlarını görmezden gelmeyin. Hekimlerimiz ya yurtdışına gidiyor, ya istifa ediyor, ya mesleği bırakıyor, ya da canına kıyıyor. Geçici ya da makyajlama sözde çözümleri bırakıp, artık kalıcı çözümler için sendikaları, birlikleri, odaları dinlemeye başlayın. Bir ülke için en hayati mesleklerden olan hekimlerin bu denli mutsuz olduğu bir ortamda halk sağlığı tehlikede demektir."