Bir kentin 500 yıllık geleceği bu şekilde planlanamaz
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Depremin merkez üssü Maraş’ta şehrin nereye taşınacağına yönelik iddialar ortada dolaşıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Maraş Temsilcisi Dalkıran “15 gün geçti bize bugüne kadar görüş soran olmadı. Planlanacak olan bir kentin 500 yıllık geleceği. Geniş bir kurulla hareket edilmeli” dedi.

Maraş’ta henüz tüm aileler yakınlarını bulamamışken acilen inşa planına girişildi. Depremde çevresindeki tüm binalar yıkılmasına rağmen temsilciği ayakta kalan İnşaat Mühendisleri Odası’nın Maraş temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran’a sürece ilişkin sorularımızı yönelttik.

Dalkıran, yeni kentin nereye kurulacağına ilişkin acil hareket edilmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.


Sosyal medyaya düşen AKP’li vekilin A4 kağıt üzerine plan yaptığını hatırlattığımız Dalkıran şunları söyledi: “A4 kağıt üzerinde şehir planı elbette olmaz. Bir çadır kent planı dahi olmaz. Bugüne kadar yapılan hataların bedeli çok ağır ödeniyor. Alüvyon zemine hatalı mühendislikle yapılan binalar, birlerce kişinin hayatına mal oldu. Artık aynı hatalar yapılmamalı. Bugün yeni bir kenti kentin nerede kurulacağı konuşuluyor. Kentin kuzeyi ve güneyinde yerlerden söz ediliyor. Mevcut TOKİ planının yapıldığı Önsen ve Kurtlar bölgesi konuşuluyor. Kentin dört bölgeye ayrılacağı dedikodusu var. Ancak şu ana kadar hiçbir yetkili İnşaat Mühendisleri Odası’nı aramadı. Oysa bu geniş bir fikir alışverişiyle olabilir.”

HALKI TANIMAYAN PLAN YAPAMAZ

Bir kentin kendi halkını, o kentin geçmişini yaşantısını bilenlerin bu çalışmada yer alması gerektiğini vurgulayan Dalkıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentte yaşamı bilmeyen birinin tek başına planlama yapması ne kadar doğru olabilir ki. Bu kentte insanların nasıl yaşadığından haberdar olmayanlar nasıl planlar. Bugün yapılacak olan kent 500 yıl sonraya kalacak. 500 yıl sonrası hesaplanarak yapılmalı. O dönemin insanları bu nasıl iş demesin. Bilime kulak verilmeli. Aksi halde yeni yanlışlar yapılır.”