7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu Tren faciasının üzerinden dört yıl geçti. Asıl sorumlular korunurken adalet arayan aileler tepkili: Bir kişi bile ceza almadı. Hesabını sormadan ölmeyeceğiz.

Bir kişi dahi ceza almadı, affetmeyiz
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Çorlu tren faciasının üzerinden dört yıl geçti. 8 Temmuz 2018’de İstanbul Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye giden hızlandırılmış trenin Çorlu’ya bağlı Sarılar’da devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 25 kişi unutulmadı. En az 300 kişinin de yaralandığı faciada yaşamını yitirenler gözyaşlarıyla anıldı.

Yakınlarını kaybeden aileler adaletin sağlanmamasına isyan etti. Uzunköprü’de 8 Temmuz anıtında düzenlenen anmada konuşan hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz, “Bir kişi bile ceza almadı. Tek bir sorumlu dahi yargılanmadı. Hesabını sormadan ölmeyeceğiz” dedi.

ADALET İSTİYORUZ

İki gün önce AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından arandığını ve kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarının iletildiğini kaydeden Öz şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı ve il başkanının selamlarını ilettiğini söyleyen bir görevli, ‘Cumhurbaşkanı’na iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı’ diye sordu. Tam da Çorlu’nun 4. yıl dönümüne 2 gün kala! ‘Adalet istiyorum’ diye haykırdım! 4 yıldır adalet peşinde koşuyoruz. Kendisi söz vermişti ‘Gerçek sorumlular yargı karşısına çıkacak, davanın takipçisiyim’ diye. 4 yıldır bir kişi sorgulanmadı bile. Kimse hesap vermedi! Bu nedenle ‘Bir vatandaş, bir insan, bir anne, bir kul olarak adalet sağlanmadığı müddetçe hakkım kendisine haram olsun’ dedim.”

Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan da “Umarım bir gün suçlular cezasını bulur. Bu acılı ailelerin içini soğutmanın başka yolu yok” ifadelerini kullandı.

VİCDANLAR KÖR KULAKLAR SAĞIR

Parti genel başkanları da facianın yıl dönümünde mesajlar paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Parlamentonun vicdanı varsa, görevini yapacaksa araştırma komisyonu kurulması ve bunu masaya yatırması lazım dedik. Ama maalesef vicdanlar kör, kulaklar sağır!” ifadelerini kullandı. İYİ Parti lideri Akşener, “Ülkemizde insan hayatına verilen değerin en acı şekilde karşımıza çıktığı, Çorlu Tren Kazası’nda yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

ASIL SORUMLULAR YARGILANSIN

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan açılan davada TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görevli Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor. Davanın 10’uncu duruşması 25 Mayıs’ta görüldü. Duruşmada, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na üst düzey sorumlularla ilgili soruşturma yapılmasına yönelik mahkemenin yazdığı yazıya, dosyaların Adli Tıp Kurumu’nda olduğu gerekçesiyle cevap gelmediği belirtildi. Bunun üzerine kazada yakınlarını kaybedenlerin aileleri, mahkemeyi protesto ederek salonu terk etti. Mahkeme heyeti de davayı 5 Ekim’e erteledi.

BİNLERCE KAZA

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) verilerine göre 2000 ile 2017 yılları arasında yaşanan tren kazalarında bin 897 kişi öldü. 2000-2020 yılları arasında ülkedeki demiryollarında, 6 bin 205 tren kazası gerçekleşti. Son 10 yılın rakamları şu şekilde:

2020: 56
2019: 56
2018: 71
2017: 53
2016: 120
2015: 101
2014: 93
2013: 89
2012: 147
2011: 177
2010: 194