Bir koy daha rantın ve talanın hedefinde

HABER MERKEZİ

Muğla Marmaris’in bir cennet koyu daha tehlikede. Keçi Adası’nın tam karşısındaki yarımadanın Kızılkum Koyu’nda, 31 bin metrekarelik zeytinlik için proje çalışması başlatıldı. Projenin sahibi ise AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in şirketi Kiler GYO. Gazeteci Bahadır Özgür’ün sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma göre, Kiler GYO’nun bu hafta borsaya açıkladığı faaliyet raporunda, arsaların 23 Subat’ta satın alındığı ve denize sıfır olduğu belirtiliyor.

ZEYTİNLİK OLARAK KAYITLI

Kiler’in Şubat 2021’de Reel Değerleme şirketine hazırlattığı ekspertiz raporuna göre, 153’e 1 ve 2 parsellerdeki arsalar tapuda zeytinlik olarak kayıtlı. İlk arsanın 92, ikincinin 97 metre denize kıyısı bulunuyor. 35 milyon liraya alındı.

Bahadır Özgür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“AKP 2012’den itibaren ‘milli parkları daha iyi koruyacağız’ diye planlar hazırlamaya başladı. Aynı yıl ‘Korunan Alanların Tespit, Tescil Ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’ çıkarıldı. Milli parklar 4 bölgeye ayrıldı. Mutlak koruma, hassas koruma, sürdürülebilir kullanım ve kontrollü kullanım. Böylece yapılanmalar için bir yol açılmış oldu. Marmaris için hazırlanan ve 2015 yılında onaylanan planın adı, ‘Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı’ydı. Ancak 16 Mart 2020’de yönetmeliğin ‘sürdürülebilir ve kontrollü koruma bölgesi’ni düzenleyen 9’uncu maddesinde bir değişiklik yapıldı. Ve bu bölgelere turizm tesislerinin kurulması iyice kolaylaştırıldı. İşte Kiler’in arsası da ‘kontrollü koruma bölgesi’nde bulunuyor.”

PARSEL PARSEL SATIŞ

Öte yandan geçtiğimiz mayıs ayında da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Muğla’nın Bodrum ilçesinde Özelleştirme İdaresi tarafından 1,1 milyon metrekarelik Hazine arazisini imara açılmıştı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras karara tepki göstermişti.