Ayakkabı boyacılığı yok olma aşamasında. Sık sık duyduğumuz ‘Boyayayım mı abi’ sesleri artık pek çıkmıyor. Ayakkabı boyacıları ise kalitesiz üretimin bu mesleği bitirdiğini söylüyor.

Bir meslek yok oluyor

BİRDEM DEMİR

Eskiden her mahallede 3’er 5’er bulunan ayakkabı boyacıları artık görünmüyor. Çoğu zaman babadan oğula geçen bu meslek, son yıllarda hazır boyaların piyasaya sürülmesi, teknolojik gelişmeler, kullan-at hayat tarzının hâkim olmaya başlamasıyla, sekteye uğradı. Geçmiş yıllarda her köşe başında yankılanan ‘boyayayım mı abi!’ sesleri de artık duyulmuyor. Sektördeki kalitesiz üretim bu durumu etkileyen nedenler arasında.

Mesleğin bitiş nedenini BirGün’e anlatan ayakkabı boyacıları, müşteri açısından ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunu ve mesleğin neredeyse yok olma durumuna geldiğini aktardı. İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Cengiz Özdemir “Kalitesiz ayakkabı üretimi çoğalıyor. Ayakkabılar suni deriden üretildiği için insanlar artık boya yaptırmaya dahi ihtiyaç duymuyor. Kişi 50-60 TL gibi bir fiyata ayakkabısını aldığı için boyaya vs. ihtiyaç duymadan ayakkabı parçalanıyor” dedi.

42 yıldır bu sektörde olan Mehmet Demirezen artık boyacı yetişmediğini dile getirdi. Demirezen “'Ben ayakkabı tamircisiyim' dememek için özellikle gençler bu mesleği yapmıyor. Ayakkabıcı olmayı ayıp bir durummuş gibi düşünüyorlar” diye konuştu. 300-400 TL gibi yüksek fiyatlı ayakkabı alan insanların ise ayakkabı boyacılarından çok lostra salonlarını tercih ettiğini kaydeden Mehmet Güler ise spor ayakkabıların tercih edilmesinin boyacıları kötü etkilediğini vurguladı.

AYAKKABI TAMİRCİLİĞİNİ ÖLDÜRDÜLER

Eminönü’ndeki ayakkabı tamircileri ise tamir yapmalarının neredeyse sıfıra indiğini dile getirerek çakma modellerin ekonomik bütçe açısından daha çok tercih edildiğini söyledi. 20 yıldır Eminönü’nde ayakkabı tamirciliği yapan Salih Güven, “Son yıllarda ayakkabı fiyatlarının artmasıyla insanlar bütçelerine daha uygun olan çakma modellere yöneldi. Bu yönelim ise biz ayakkabı boyacılarına olan ihtiyacı azalttı” dedi.