Konak Belediyesi’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadele Hareketi’nin 100. yılı özelinde düzenlediği, ‘İşgalden Kurtuluşa: Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu’ isimli sergi açıldı. İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’ndeki serginin açılış kurdelesini Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İl Kültür ve […]

Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu

Konak Belediyesi’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadele Hareketi’nin 100. yılı özelinde düzenlediği, ‘İşgalden Kurtuluşa: Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu’ isimli sergi açıldı.

İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’ndeki serginin açılış kurdelesini Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta ve sergi küratörü Prof. Dr. Engin Berber kesti.

EN KAPSAMLI SERGİ

Serginin küratörü Prof. Dr. Engin Berber, İzmir’de Milli Mücadele Hareketi’nin başlamasının 100. yılı adına yapılan en kapsamlı ve önemli sergi olduğunu söyledi. Berber, “Birçok kişi, kurum ve kuruluş obje ve fotoğrafla destek oldu. Özel bir senarya yazılan müzede 200’e yakın orijinal obje yer alıyor” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur İzmir’in işgalin başladığı ve kurtuluşun simgesi olan bir kent olduğunu belirterek, “15 Mayıs 1915’te Hasan Tahsin’in ilk kurşunu attığı Konak Meydanı’nda işgal kuvvetleri tarafından kentimiz işgal edildi. Kurtuluş Mücadelesinin sonu yine İzmir’de 9 Eylül tarihinde son buluyor. Bugün barış, huzur, istikrar dolu bir Türkiye noktasında hepimizin beklentisi var. 100’üncü yılını kutlayacağımız Milli Mücadelemizin en önemli tarihi olan 19 Mayıs 1919’a ithaf edilen bu sergi hem işgal hem de kurtuluşun şehri İzmir’de açılıyor” dedi.

23 MAYIS’A KADAR AÇIK

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları süren sergiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, İnönü Vakfı, TBMM Kütüphanesi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Balıkesir Kent Müzesi, İzmir Anıtkabir Derneği, koleksiyonerler Cem Üsküp ve Remzi Uluhan Hasdal’ın katkılarıyla açılan sergi 23 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.