Erdoğan, sadece kendisine bağlı bir yönetim kurarak kongrede partisi için de bir dönemi bitirmiş oldu. Parti, kağıt üzerine yazılmış isimlere ve kurullara indirgendi, Saray’dan yönetilen bir aparata dönüştü

Bir partinin sonu

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net @yasaraydinnn

AKP 6. Olağan Kongresi’ni dün Ankara’da topladı. Yerel seçimlere hazırlanan partinin kongresinde ne bir fikir ne de bir slogan öne çıktı. Kongre, partinin kağıt üzerine yazılmış isimlere ve kurullara indirgendiği; bir anlamda kapısına kilit vurulduğu bir kongre olarak anılacak.

Kurşun asker listesi
AKP’nin 6. Olağan Kongresi’ne dair merak edilen neredeyse tek konu yerel seçimler öncesi nasıl bir Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) oluşturulacağı, bir anlamda 50 kişilik ayrıcalıklı listede kimlerin yer alacağıydı. Partinin emektarları, eski belediye başkanları ve kurucuları kendi isimlerini listede görmeye çok hazırdı. Hatta Ankara’da konuştuğumuz meslektaşlarımızın önemli bölümü milletvekili ve bakan listelerinde yer almayan birçok ismin MKYK’de olacağına kesin gözüyle bakıyorlardı.

Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde oluşturduğu milletvekili listelerinde ve Bakanlar Kurulu’na seçtiği isimlerde hangi kriterlere önem verdiyse 50 kişilik listede de ona göre hareket etti. Bir kez daha anlaşıldı ki Erdoğan, etrafında yetenekli ya da birikimli isimler değil, kurşun asker arıyor.

Önce hükümette, sonra partide oyun dışı
MKYK’ye seçilen 29 yeni ismin neredeyse tamamı 24 Haziran seçimlerde Erdoğan’ın Meclis’e taşıdıklarından oluştu. Yıllarca partinin tepe noktalarında görmeye alıştığımız, bakanlık yapmış birçok isim bu listede de kendine yer bulamadı.
Bekir Bozdağ, Burhan Kuzu, Efkan Ala, Mehdi Eker gibi neredeyse partinin kuruluşundan bu yana yönetici olan isimler hükümetten sonra partide de oyun dışında kaldı. Bu isimler dışında birkaç yıldır yedekte bekleyen isimler de yine listede yok. Erdoğan, birçoğu parti kurucusu olan o isimlere açıkça “jübile zamanı geldi” mesajını vermiş oldu.

Saray Partisi
Erdoğan, kongrede partisi için de bir dönemi bitirmiş oldu. Kuruluşundan bu yana örgütü ile övünen, onlara abartılı anlamlar yükleyen Erdoğan, il-ilçe kongrelerinden bu yana adım adım ördüğü yeni dönemi kongrede nihayete erdirdi. Yukarıdan aşağı sadece kendine bağlı bir örgüt kurdu.

AKP’yi tanıyan tüm meslektaşlarımızın ortak fikri; yeni oluşan yönetimin yasal olarak bir partinin yapması gereken evrak işlerinin bir adım ilerisini yapma kabiliyetinde olmaması. Oluşturduğu listeye bakarak Erdoğan’ın da partiden beklentilerini bu noktaya kadar geri çektiğini anlıyoruz. AKP de, ülkedeki birçok kurumun kaderini paylaşarak Saray’dan yönetilen bir aparata dönüşmüş oldu.

Yerel adaylar da siyaset dışından
Kongre işini de çözen Erdoğan için geriye tek bir iş kaldı. Yerel seçimlerde partisinin adaylarını belirlemek. Hem milletvekili grubunu hem de parti yönetimini belirleme süreci belediye başkanlarına dair de ipuçları verdi. AKP kulislerinde Erdoğan’ın, belediye başkanlarının da önemli bölümünü siyaset dışından seçeceği konuşuluyor. Birçok vali ve emniyet müdürünün adı şimdiden listelerde yerini almış durumda. Bu isimleri öğrenmek için çok da beklemeyeceğiz. Çünkü kongrede erken yerel seçim konuşulmaya başlandı bile.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve partinin yerel seçimlerin erkene alınmasına “hayır” dediği biliniyor. Buna rağmen konu yine gündemdeyse Ankara’da birçok taşın yerinden oynaması anlamına gelecek. Erdoğan, partisine şeklini verdi, Meclis’in açılmasını beklemeden yeni hamleler yapabilir.