Sri Lanka’da protestolar sonucunda Rajapaksa ailesinden yeni bir istifa kararı daha geldi. Enerji sektöründeki grev bu kez Basil Rajapaksa’yı koltuğundan etti.

Bir Rajapaksa daha gitti
Eylemler sonucunda Rajapaksa ailesinden ikinci istifa geldi.

Dış Haberler

Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka’da yaklaşık 2 aydır süren hükümet karşıtı eylemler sonucunda dün Basil Rajapaksa istifa etti. Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın kardeşi ve ülkenin eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa, parlamentodan istifa ettiğini açıkladı. Basil Rajapaksa istifa kararını, "Artık hiçbir hükümet faaliyetinde yer almayacağım ama siyasetten de uzaklaşamam. Geri adım atmayacağım" diyerek duyurdu.

Bu, Sri Lanka yönetiminin her kademesinde bulunan Rajapaksa ailesinde, yaşanan ikinci istifa. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın diğer kardeşi Mahinda Rajapaksa, ekonomik krize karşı uzun süredir devam eden protestoların ardından geçen ay başbakanlıktan istifa etmişti. Mahinda halen parlamento üyesi olmaya devam ediyor.

BU KESİNTİ GREVDEN

Seylan Elektrik Kurulu (CEB) Mühendisler Birliği çarşamba günü itibarıyla ülkede genel grev başlattı. Hükümetin yenilenebilir enerji projeleri için rekabetçi teklif verme üzerindeki kısıtlamaları kaldırmayı da içeren, ülkenin enerji sektörünü yöneten mevzuatı değiştirme planlarına karşı çıkan CEB Mühendisler Birliği, grevlerinin devam edeceğini duyurdu. Daha önceleri ekonomik kriz nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinin ardından bu kez ülkede enerji sektöründe alınan grev kararıyla, elektrik kesintileri yaşandı. Sendikaya bağlı bin 100 mühendisin, 900'ü grev kararı aldı. Grev kararı üzerine, ülkedeki 8 hidroelektrik santralında elektrik üretimi durduruldu.

CEB Mühendisler Birliği'nin grev kararını durdurmak amacıyla, Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ise dün geç saatlerde bir genelge yayımladı. Genelgede, elektrik arzının temel bir hizmet olduğu belirtilirken, mühendislerin iş yerlerine günlük rapor vermesini zorunlu hale getirdi.