Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) bugün kongrede yeni liderini seçiyor. Üç adayın yarıştığı partide 20 yıl sonra ilk kez erkek başkan seçilecek.

Bir seçimden ötesi

Dış Haberler Servisi

Almanya'da ilk kez bir siyasi parti dijital kongre düzenliyor. İktidar partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) 33’üncü olağan kongresi dün başladı. Başbakan Angela Merkel'in yerine seçilen Annegret Kramp-Karrenbauer’in parti liderliğinden istifası sonrası kongrede, uzun yıllardır ülke siyaseti içerisinde yer alan Armin Laschet, Friedrich Merz ve Norbert Röttgen öne çıkan adaylar oldu. Kongrede bugün yapılacak oylama sonrası CDU'nun yeni lideri belli olacak.

Deutsche Welle'nin haberine göre, internet üzerinden yapılan kongrede bin bir delegenin dijital sandıklarda verdikleri oylarla CDU'nun yeni lideri açıklanacak. Oylama sonucunun bağlayıcı ve hukuki bir nitelik kazanabilmesi için delegeler oylarını mektupla da gönderecek. Oy sayımları yapıldıktan sonra çıkacak sonuç 22 Ocak'ta ilan edilecek. Ayrıca, CDU'da 20 yılın ardından Merkel ve Kramp-Karrenbauer’den sonra liderliği ilk kez bir erkek devralacak.

TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Almanya’nın en yüksek nüfuslu eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'nın başbakanı olan Armin Laschet öne çıkan adaylardan biri. Laschet, Merkel’in partisini merkez sağda konumlandıran, diğer parti seçmenlerine de hitap eden liberal görüşleriyle tanınıyor. Laschet, NATO üyesi ve AB’nin komşusu olduğuna vurgu yaptığı Türkiye’nin ülke olarak Almanya için önem taşıdığına dikkat çeken bir isim. Laschet, aynı zamanda göçmenlik yanlısı politikalarıyla biliniyor. 2018’de, Annegret Kramp-Karrenbauer’in kazandığı CDU genel başkanlık yarışını az bir farkla kaybeden Friedrich Merz ise ikinci kez parti liderliği için yarışıyor. Merz, partideki muhafazakâr ve sağcı kanadın lider adayı, Merkel’in de ezeli rakibi olarak nitelendiriliyor. Merz, "Türkiye gibi ülkelere tam üye olmadan AB iç pazarına katılım imkanı sağlayacak, genişletilmiş bir Avrupa ekonomik bölgesi" önerisini gündeme getirmesiyle biliniyor.

'STRATEJİK HATA'

Bir diğer aday ise eski federal çevre bakanı Norbert Röttgen. Federal Meclis’in Dışişleri Komisyonu’nun başkanı, partisinin de dış politika uzmanı olan Röttgen, yenilikçi lider adayı olarak nitelendiriliyor. ABD ile daha yakın ilişkilerden yana, Rusya’ya karşı ise daha ihtiyatlı bir tutum sergilenmesini isteyen Röttgen, "Türkiye’nin üzerini çizmemeliyiz. Bu stratejik bir hata olur" diyerek Türkiye’nin ekonomik açıdan Avrupa’ya bağımlı olduğunu savunuyor.

EYLÜL SEÇİMLERİNE ETKİSİ BEKLENİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 26 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde aday olmayacağını açıklaması, partisi CDU’daki liderlik seçiminin önemini artırıyor. Ancak CDU lideri seçilmiş olmak doğrudan başbakan adaylığını garantilemiyor. Genel seçimlere kimin başbakan adayı olarak gireceğini CDU, kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile birlikte belirliyor. CDU parti liderliği için yarışan üç adayın dışında, kamuoyunda Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn ve CSU’lu Bavyera Başbakanı Markus Söder'in başbakanlık adaylığı için isimleri anılıyor.