Bir yangın sönüyor, bir yenisi başlıyor

Haber Merkezi

Ege ve Akdeniz’de orman yangınları sürüyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan dün sabah yapılan açıklamada, 28 Temmuz-6 Ağustos arasında çıkan 208 yangından 196’sının söndürüldüğü ifade edildi. Ancak bu açıklamanın ardından Aydın’ın Bozdoğan ve Çine ilçeleri, Muğla’nın Yatağan ilçesi ve Karabük’ün Ödemiş köyünde de yangınlar çıktı. Antalya Manavgat ve Gündoğmuş yangınları ise günler sonra kontrol altına alındı.

GÜRCEĞİZ’DE ONLARCA EV KÜLE DÖNDÜ

Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan orman yangını, 7’nci günü geride bıraktı. 150 nüfuslu Gürceğiz Mahallesi’nde onlarca ev kül oldu. Alevlerin Yeniköy Termik Santralı’na çok yaklaşması endişeyi büyütürken santrala 5 kilometre mesafedeki Gürceğiz’de ekipler alevleri kontrol altına almak için yoğun çaba sarf etti.

Köyceğiz’de devam eden yangın, Sazak Mahallesi’ne sıçradı. Mahallenin tahliye edilmesinin ardından dün öğlen saatlerinde Kayabaşı mevkiinde alevler yeniden yükseldi. Alevlere helikopterle müdahale edildi. Arazinin engebeli yapısı müdahaleleri zorlaştırırken dumanlar tüm gökyüzünü kapladı.

BOZDOĞAN, ÇİNE, YATAĞAN’DA YANGIN

Aydın’ın Bozdoğan ilçesi ile Muğla’nın Yatağan ilçesinde de dün yangın çıktı. Bozdoğan’a bağlı Altıntaş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale edildi. Bozdoğan Belediyesi, acilen kepçe, grayder, tanker, çapa, kürek vb. tarım malzemelerine ihtiyaç olduğunu duyurdu.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde ise devam eden yangın, rüzgârın etkisiyle Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Akçaova Mahallesi’ne sıçradı. Öte yandan Aydın’ın Karacasu ilçesinde 5 gün önce çıkan yangın da kontrol altına alınamadı.
Karabük’te de yeniden orman yangını başladı. Aynı bölgede 4 Ağustos’ta da yangın çıkmış, yaklaşık 10 dönüm alan zarar görmüştü. Yangın kontrol altına alınmıştı.

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde ise pazartesi günü çıkan orman yangını dün de söndürülemedi.

MANAVGAT YANGINI KONTROL ALTINDA

Antalya’da 28 Temmuz’da başlayan orman yangınları dün nihayet kontrol altına alındı. Manavgat’ta başlayan ve Akseki, İbradı, Gündoğmuş ve Alanya sınırlarındaki mahallelere de yayılan yangında bugüne dek 7 kişi yaşamını yitirdi, 770 kişi ise duman ve alevlerden etkilendi. 7 kişinin tedavisi sürüyor. 16 yaşında bir çocuk ise yangın çıkarttığı gerekçesiyle tutuklandı.

Ekipler, müdahaledeki yetersizlikler nedeniyle 220 saatte söndürülen yangınların ardından dün soğutma çalışmalarına başladı. Soğutma çalışmalarının 2-3 gün sürmesi bekleniyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçedeki orman yangınlarının Kissebükü’nden Ören’e kadar büyük bir alanda tahribata neden olduğunu belirterek, “Orada açıkçası ayak üstünde ağaç kalmadı. Hepsi yandı” dedi. Aras, “Bölgemizde maalesef yaklaşık 15 bin hektar kadar bir alan yok oldu. Nereden baksanız 10 bin futbol sahası büyüklüğünde alan maalesef yandı” diye konuştu.

AFAD’DAN UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, son iki günde yangınla mücadele konusunda yetkin olmayan kişilerin iyi niyetli de olsa girdikleri alanlarda yangından etkilendiğini, hastanelere başvuruların bu nedenle arttığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Benzer durumlara sebebiyet vermemek için yangınla mücadele edilen bölgelere daha önce akredite edilen kuruluşlar başta olmak üzere, AFAD koordinasyonundaki kuruluşlar ile Orman Genel Müdürlüğünce yangın söndürme çalışmalarına dâhil edilen kişiler, Orman Genel Müdürlüğü yönetiminde çalışmalara katılmak üzere giriş yapabileceklerdir. Valilikler ve kaymakamlıklarca bu konuda gerekli tedbirler alınacaktır” dendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Yangın mahalline görevli olmayanlar kesinlikle alınmayacak” diye konuştu.