İktidar her tartışmada “Türk yargısı bağımsızdır” dese de kendisine dokunan kararları veren mahkemeler ve yargıçlar anında HSK radarına giriyor, ‘değişiklikle’ karşılaşıyor

Bir yere kadar  ‘bağımsız yargı!’

EKİN AKYAZ ekinakyaz@birgun.net

Hükümet cephesinden sıklıkla “Türk yargısı bağımsız kararını vermektedir” denilse de altı üyesi doğrudan Cumhurbaşkanı, yedi üyesi de Meclis’teki çoğunluk tarafından seçilen Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üzerinden yargı gücünün tek elde toplanması pek çok önemli davaya müdahale imkânı yaratıyor. Mega projelerden HES’e, Aladağ yangınından Soma’ya kadar pek çok davada yargıçlar ya karar aşamasında ya da verdikleri karardan hemen sonra HSK tarafından müdahaleye maruz kaldılar. Davaların iktidar görüşlerinin aksi yönünde seyrine imkân veren veya iktidarın tepkisini çekebilecek kararlar alan mahkeme heyetleri ya değiştiriliyor, ya dağıtılıyor, yargıçlar ise sürgün ediliyor.

Türkiye’nin gündeminde olan önemli davaların bazılarında mahkemeye yapılan müdahalelerden bazıları şunlar:

- Tamince, hakkında takipsizlik kararı veren hâkim görevden alındı
Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), işadamı Fettah Tamince hakkında FETÖ’den yürütülen soruşturmada verilen takipsizlik kararını kaldıran Antalya 3. Sulh Ceza Hâkimi İbrahim Hakkı Kılınç’ı görevinden alarak ticaret mahkemesi hâkimi yaptı.

-ÇHD davasında mahkeme heyeti dağıtıldı
Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatları hakkında tahliye kararı veren ancak savcının itirazından sonra tekrar yakalama kararı çıkaran mahkeme heyeti dağıtıldı.

-Soma Davası heyeti tümüyle değiştirildi
301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın 2,5 yıldır devam eden davasında Hâkim Aytaç Ballı Başkanlığı’ndaki heyet, referandumdan sonra yeni oluşturulan HSK’nin Haziran kararnamesi ile tümüyle değiştirildi.

-HES’leri durduran mahkeme heyeti dağıtıldı
Rize Çayeli’ndeki Senoz Vadisinde daha önce mahkemenin onanmış kararıyla iptal edilen HES projesi hakkındaki bakanlığın verdiği “ÇED olumlu” kararına karşı açılan dava, mahkeme heyeti değiştirilince reddedildi.

-3. Köprü’ye iptal kararı veren hâkime sürgün
7 Haziran’da 2015’teki genel seçimlerden bir gün sonra 3. Köprü’ye iptal kararını veren İstanbul İdare Mahkemesi Üyesi Hâkim Serkan MangalDanıştay Tetkik Hakimliğine’ne atandı.

-‘Cumhurbaşkanına hakaret’ maddesini AYM’ye taşıyan hâkime de sürgün
Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açan Karşıyaka hâkimi ve YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın, Trabzon’a sürgün edildi. Murat Aydın, “Verdiğim kararlardan ve açıkladığım görüşlerden dolayı sürüldüm” açıklamasını yaptı.

-Aladağ’da tahliye öncesi ‘değişiklik’
Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait kaçak öğrenci yurdunda çıkan ve 11’i kız çocuğu ve bir görevli olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili davada da yedinci duruşmada mahkeme heyeti değişti. Mahkeme heyeti değişikliği sonrasında taraflara tebliğ edilmeyen bir bilirkişi raporu gerekçe gösterilerek sanıklar tahliye edildi.

-Ermenek’te heyet değişti, tahliye geldi
Karaman’ın Ermenek ilçesinde 2014 yılı Ekim ayında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davada skandal bir karar çıktı. 15 gün önce tahliye talebi reddedilen Ermenek Cenne Linyit Kömürü Şirketi sahibi Abdullah Özbey, mahkeme heyeti üyelerinden birinin değişmesinin ardından oy çokluğu ile tahliye edildi.

-Heyet değişti, cinayetin bedeli para cezası oldu
Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center’da 6 Eylül 2014’te meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin işçi aileleri tarafından açılan davanın ikinci duruşmasında mahkeme heyeti değiştirildi. 12 duruşmada karara bağlanan davada, 9 sanığa 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ceza, 60 bin 800’er lira adli para cezasına çevrildi.