OHAL İnceleme Komisyonu’ndan henüz tek bir karar bile çıkmazken, yüz binlerce yurttaş, komisyonun kararını bekliyor

Bir yıl bitiyor tek karar yok

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

15Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ilanı sonrasında 110 binden fazla yurttaş mesleğinden ihraç edilirken on binlercesi açığa alındı. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) aracılığı ile 5 binin üzerinde akademisyen üniversitedeki görevlerinden uzaklaştırıldı, 5 bin dernek, vakıf, okul, dershane, sendika, üniversite ve medya organı kapatıldı. On binlerce yurttaş ise çeşitli nedenlerle tutuklanarak cezaevine gönderildi. OHAL döneminde mesleklerinden uzaklaştırılan, cezaevine atılan, kurumu kapatılan yüz elli binden fazla yurttaşın tek muhatabı olarak gösterilen OHAL İnceleme Komisyonu kuruluşunun üzerinden geçen 11 aya rağmen henüz hiçbir başvuruyu sonuçlandırmadı. Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruların beklemeye alınmasına ya da düşmesine gerekçe olan komisyonun üyelerini belirlemesi yedi ay sürdü. 23 Ocak tarihinde kurulan komisyon, temmuz ayının sonunda başvuruları kabul etmeye başladı.

‘Önümüzdeki hafta açıklanır’
Komisyonun dosyalarla ilgili yapacağa karar açıklamaları yetkililerin artar da dillendirdiği farklı tarihler ile belirsizliğini hâlâ koruyor. İlk olarak kasım ayı işaret edilen karar açıklamaları için şimdi de aralık ayı sonu gösteriliyor. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ yaptığı son açıklamada, komisyonun bazı kararları önümüzdeki haftalarda toplu olarak açıklanabileceğini söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ankara Milletvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e komisyonun çalışmaları ile ilgili yönelttiği sorulara da yanıt alamadığını söyledi. Emir, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, OHAL İnceleme Komisyonu’nun hak arama yolunu tıkamaya yönelik bir amaca sahip olduğunu dile getirerek, “KHK mağdurları komisyona umut bağladı. Hukuksuzlukları düzeltmeye yönelik hamle olduğu söylendi. Ancak ilk günden itibaren komisyonun böyle bir işlev için kurulmadığını anlatmaya çalıştık. Karar vermek bir kenara, doğru düzgün bir bilgilendirme dahi yapılmıyor” dedi.

‘Komisyon hukuki olamaz’
AİHM’e ve AYM’ye başvurmadan önce son durak olarak gösterilen OHAL İnceleme Komisyonu’nun açlık grevinde kritik aşamaya gelen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvurularına dahi öncelik vermediğine dikkati çeken Emir, “Amaç, hak aramanın önünü açmak değil tam tersine hakların önünü kapatmaktır. Asıl üzüntü verici olan ise AİHM’in de bu komisyonu hukuki bir süreç olarak değerlendirmesidir. Oysa bu komisyon hukuki bir yapı olarak değerlendirmemeli. Üyeleri bakanlıklardan seçilen komisyon hukuki ve bağımsız olamaz” diye konuştu.

***

228 yeni cezaevi açılacak
CHP’li Murat Emir, Bilgi Edinme üzerinden Adalet Bakanlığı’na geçen 5 yılda kaç yeni cezaevi ihalesi yapıldığı, kaçının bitirildiği ve hizmete açıldığına ilişkin sorular yöneltti. Emir’e gönderilen yanıtta, 2013’te 8 bin 485 kişi kapasiteye sahip 10 adet, 2014’te 13 bin 194 kişi kapasiteye sahip 14 adet, 2015’te 13 bin 292 kişi kapasiteye sahip 18 adet, 2016’da 26 bin 572 kişi kapasiteye sahip 38 adet, 2017’de ise 4 bin 908 kişi kapasiteye sahip 9 adet ceza infaz kurumu yapıldığı ifade edildi. Yanıtta, 5 yılda yapılacak ceza infaz kurumu sayısına ilişkin de rakamları açıkladı, 228 adet yeni ceza infaz kurumu açılması ve kapasitelerinin 137 bin 687 kişi olmasının planlandığı belirtildi. Söz konusu rakam, mevcut cezaevlerindeki 207 bin 279 olan kapasitenin yüzde 66.4’üne denk geliyor. CHP’li Emir, gönderilen yanıta ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Anlaşılan ‘Saray’da yeni kumpaslar ve entrikalar hazırlanıyor” dedi.​