Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Haiti'nin bağımsızlığının sembolü eski “köle” Toussaint Louverture'e öldüğü hapishanede resmi saygı duruşunda bulundu. Macron bunu yapan ilk Fransız lider oldu.

Bir zamanlar “köle”ydi: Macron, anısı önünde saygı duruşunda bulundu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinde köleliğin kaldırılmasının 175. yıl dönümünde Haiti’nin bağımsızlığının sembolü eski “köle” Toussaint Louverture'ün hayatını kaybettiği hapishaneyi ziyaret etti.

Euronews’in aktardığına göre Louverture'ü “Aydınlanma ve Fransız Devrimi'nin gerçek değerlerini somutlaştıran bir kahraman” olarak nitelendiren Macron, büstün önüne çelenk bıraktı.

Öldüğü hapishanede Louverture’e resmi saygı duruşunda bulunan ilk Fransız lider olan Macron, “Toussaint Louverture, İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesine hayat vermek için çabaladı. Bu bildirge herkese özgürlük, eşitlik ve kardeşlik sunuyordu” ifadelerini kullandı.

Louverture, 220 yıl önce Fransa'ya getirildikten sonra Chateau de Joux'ya hapsedilmiş ve burada hayatını kaybetmişti.

Fransa'nın sömürgesi olan Saint-Domingue'de (Haiti) köleleştirilerek büyüyen Louverture, 1794 yılında Fransa'daki devrimci hükümetin tüm kolonilerde köleliğe son verdiğini ilan etmesine yol açan köle isyanının liderlerinden biriydi.

Fransa, 27 Nisan 1848'de köleliği ikinci ve son kez kaldırmıştı.