Birçok aile hekiminin sözleşmesi feshediliyor

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı, 30 Haziran 2021 tarihinde çıkardığı, sağlık çalışanlarının “Ceza Yönetmeliği” diye adlandırdığı yönetmeliğe dayanarak Tekirdağ’da aile hekimlerinin sözleşmesini feshetti. Feshe gerekçe olarak ise hekimlerin Covid-19 hastalarıyla telefon görüşmesi yapmaması gösterildi.

Tekirdağ’da 5 aile hekimine Covid-19 hastalarının izlemlerini aksattığı iddiasıyla ceza verildi. Cezalara karşı dava açan hekimlerin 3’ü davayı kazandı. Sözleşmesi feshedilen aile hekiminin mahkeme sürecinin devam ettiği öğrenildi. Sözleşmesi feshedilen doktorun aralık ayında da sözleşmesinin önce feshedilip gelen tepkilerin ardından sözleşmesinin yenilenen doktor olduğu bildirildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Doktor Emrah Kırımlı, “Şu anda bir kişinin sözleşmesi feshedildi ama sayının artmasını bekliyoruz. Suçlamayı yapan, kararı veren ve cezayı kesen Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü. Bütün kararları aynı kurul veriyor. Biz buna ‘infaz kurulu’ diyoruz. Doktor arkadaşlarımıza ‘izlemleri yapmamak ve nöbet görevini yerine getirmemek’ iddiasıyla ceza verdiler. Telefon aramayı nöbet yerine saymışlar bu öyle bir görev değil” dedi.

Dr. Kırımlı şunları söyledi: “Bizlerin yani aile hekimlerinin hastayı araması, hastanın güvenliğiyle ilgili bir şey değil. Kaldı ki evde bırakıp durumu kötüleşen hastalar çok oldu. Hasta güvenliği açıklarını ‘Aile hekimi sizi arayacak diyerek kapatmaya çalışıyorlar. Hem hastayı hem de aile hekimini güvencesiz bırakıyorlar. Bu söylenilen izlemin Türkiye’de yapılabilir bir durumu yok. Salgının ikinci yılında tedbirlerin tamamen bırakıldığı noktada, ceza aile hekimlerine kesilmeye çalışılıyor. Bu yönetmeliğin tamamen iptal edilmesini istiyoruz. Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Covid-19’la ilgili bir şey yapacaksa aile hekimleri uğraşmayı bırakıp kent genelinde kafelerde, restoranlarda ve fabrikalarda salgınla ilgili tedbirler alsın.”