BirGün 19 yaşında
Fotoğraf: Depo Photos

Yeni bir yaş günü daha. AKP’nin iktidara gelişinin hemen arkasından yayın hayatına başlayan gazetemiz tam anlamıyla mücadele içine doğmuş oldu. “Patronsuz ama sahipsiz değil” diyerek binlerce emekçinin katkılarıyla dünyada çok az örneği olan bir gazete yaratıldı.

Defalarca tökezlese de her defasında daha da güçlenerek ayağa kalkmayı başardı.

Her grevde, her yürüyüşte, fabrikada, üniversite kantininde, bir ağacın gölgesinde nerede bir hak arayışı varsa orada olduk. Kumpas davalarında haksızlığa uğrayanın, 12 Eylül referandumunda “Hayır” diyenlerin sesiydik. Haziran İsyanının kendisi oldu. AKP’nin yarattığı her kötülüğün karşısına dikildik. Baskı gördük, yargılandık, ceza aldık.

Ne korktuk, ne geri adım attık. Hakikatin tüm çıplaklığıyla ortaya çıkması için çabaladık.

***

Tarikat-cemaat, mafya düzenin yarattığı tüm kötülüklere karşı yükselen ses olmaya çalıştık. Haber yaptık. Sadece haber. Tarikatları, mafyayı, yağmacıları, savaş çığırtkanları karşımıza alarak sadece haber yaptık. Nerede hırsızlık, yolsuzluk, arsızlık varsa oradaydık.

Yaptığımız haberler direnenlerin, ülkenin iyi ve vicdanlı insanlarının ellerinde yükselen bayrak oldu.

Kötülük iktidarından nemalananların tehditlerini, iktidar yargısının açtığı davaları verdiği cezaları bir yana koyarsak okurlarımızdan hep sevgi gördük, destek ve dayanışma hissettik.

Onurlandırıldık. Gazetemizin her köşesi genç arkadaşlarımızın aldığı ödüllerle doldu.

***

Acıları yaşadık, gördük, tanıklık ettik. Bir işçinin öğle yemeğinde masa örtüsü de olduk öldürülen arkadaşlarımızın parçalanan bedenlerinin üzerine örtülen örtü de. Ama en çok öfkeyle yürüyenlerin ellerinde yükselirken kendimizi iyi hissettik.   

Yıkılan evleri de su da kaybolan insanları da bombalan ülkeleri de yazdık. Ama en çok geleceği kurmak için yola çıkanların umutlu direnişlerini haber yaparken gazeteci olmanın hazzını yaşadık.

Yaklaşık 22 yıllık AKP iktidarının neredeyse her aşamasının tanığıyız ve bir o kadar da muhatabıyız. Genç yaşımızda üzerimize yüklenen büyük sorumluluğu tarihimizden aldığımız güçle göğüslemeye çalıştık. Taktir siz okurlarımızın tabi ama biz de fena direnmedik.

Şimdi yaklaşık 22 yıldır süren felaketler iktidarının sonuna doğru yaklaşıyoruz. Verdiğimiz mücadele sonucu çok net biçimde biliyoruz ki yeneceğiz ve tarihin çöp sepetine göndereceğiz.

20 yaşın şafağını geldiğimiz günleri daha özgür, eşit ve demokratik bir Türkiye’de selamlayacağız.

***

Kemal KILIÇDAROĞLU
CHP Genel Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti 13. Cumhurbaşkanı Adayı

Değerli BirGün okurları, sevgili dostlarım... Bugün, bir baharın eşiğindeyiz. Cumhuriyet dönemimizin en yoğun baskılarının yaşandığı, halkın tüm yokluklara rağmen hayata tutunmaya çalıştığı, özgürlüklerin, insan hakkı ihlallerinin zirve yaptığı bir döneme inat; rengârenk bir baharı karşılamaya hazırlanıyoruz. Umudumuz güçlü, çünkü halkımız var. Umudumuz güçlü, çünkü her türlü baskıya rağmen halka gerçekleri anlatan gazeteciler var. İşte bugün, tüm emekçileriyle bu umudu diri tutan, demokrasiye inanan, halktan başka bir güç tanımayan BirGün Gazetesi 19’uncu yaşını kutluyor. Uzun yıllar süren bu mücadele, inanıyorum ki, 14 Mayıs günü demokrasinin zaferiyle taçlanacak; bahar bize demokrasiyi, özgürlükleri, liyakati, eşitliği getirecek. Bu inançla, BirGün Gazetesi’nin 19’uncu kuruluş yıldönümü kutluyor, tüm kadrolarına ve okurlarına saygılarımı iletiyorum.

***

Önder İŞLEYEN
SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi

BirGün, dinci faşist karanlığa karşı toplumsal muhalefetin ortak sesi oldu. Gençlerin, kadınların, doğasını, yaşam alanlarına savunanların, emekçi halkın 21 yıldır süren büyük yurtsever direnişinin sözcüsü, yeri geldiğinde de öncü cesaretiydi. Dün BirGün’e her gün ihtiyaç duyduk. Bugün yine ihtiyaç duyuyoruz, yarın BirGün’e daha fazla ihtiyacımız olacak. Bu kötülük iktidarından sonrasında emekçilerin ve ezilenlerin hak mücadelesinde karşısında liberal rüzgârlarda eğilip bükülmeyecek BirGün yarının da güvencesi olacak. BirGün’ü yaratanlara, bu karanlığın içinde her gün bir yıldız misali parlatanlara tüm emekçilerine sevgiyle.

***

İlhan TAŞCI
RTÜK Üyesi

BirGün Gazetesi, yayın hayatında tarihe tanıklığın ötesine geçerek, tarihin yazıcısı konumuna yükselmiştir. Tüm baskı, yıldırma girişimlerinin altında yatan da tam olarak budur. BirGün gazeteciliğin, basın ve düşünce özgürlüğünün, ifadenin yayılmasını ve hepsinin ötesinde halkın haber almasının önem çıtasını her gün bir ileri noktaya taşımıştır. Türkiye’de çok seslilik yerine tek sesliliğin, otoriter bir anlayışın egemen kılınmaya çalışıldığı, devlet olanaklarıyla televizyon ve gazetelerin fonlanmasına karşın bu yapıların okurun gücü ve dayanışmasıyla nasıl yerle bir edilebildiğini herkese gösterebilmiştir. BirGün; Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu siyasi iklimin etkisini yerle bir ederek aradaki farkın yalnızca bir harf olmayıp, siyasi tarihe notunu sivri uçlu kalemiyle yazılabilmiştir. BirGün hakikatin kutup yıldızı olmayı başardı. Bundan sonra da hakikatin iz sürücüsü ve yol göstericisi olmayı sürdürecektir.

***

Serbay MANSUROĞLU
Gazeteci

Kuruluşundan bugüne emek, adalet, aydınlanma, laiklik mücadelesi verenlerin sesi, sözü olan gazetemizin yeni yaşını kutlarım. Fabrika grevlerinden, Kazdağı, Ceratteppe, Gezi direnişinde yaşamı savunanların, okulların islamcılaştırılmasından sağlığın zenginlerin ulaştığı bir hizmet olarak yapılandırılmasına itiraz edenlerin sesini gürleştiren BirGün, son olarak depremde kaybettiğimiz yakınlarımızın, sevdiklerimizin arama kurtarma çalışmalarında eksikleri, geç kalanları gün gün sayfalarına taşıdı. Şehrimizi tekrar ayağa kaldırma, Antakya sokaklarının kültürel ve tarihsel mirasına uygun ihtişamlı ve cıvıl cıvıl olarak yeniden var olması için verdiğimiz mücadelemize sayfalarını açarak bize güç ve umut oldu. Yeni bir kent, yeni bir ülke için BirGün iyi ki var.

***

Barış İNCE
Yazar/ BirGün Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü

BirGün gazetesinin 19 yıllık tarihi, aynı zamanda ülkenin bu 20 karanlık dönemine direnen gazetecilerin de tarihidir. Pek çok meslek grubunun boyun eğdiği bir tarihsel sayfada gazeteciliğin onurunu kurtaran bir kaç kurumdan birisidir BirGün. Bu zulüm dönemi bittiğinde BirGün gazetesinde çalışmış olmak onur nişanesi gibi taşınacaktır. Arkadaşlarımızın başı dik, alnı aktır. Bu kurumda 12 yıl boyunca editörlük, haber müdürlüğü, yazıişleri müdürlüğü gibi görevlerde bulunmuş olmak, sonrasında sayfalarında yazıyor olmak, benim de çocuğuma bırakacağım en büyük mirastır. Birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarıma, bugün bayrağı en iyi şekilde taşıyan dostlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum. Eşit özgür bir ülkede nice 19’lara.

***

Burak ABATAY
Gazeteci

2012 senesiydi. İlk gazete yazımın BirGün’de yayımlanmasından günler sonra yakın bir arkadaşım şöyle bir cümle kurmuştu: “BirGün’ün okuru kadar yazarı var. Belki de daha fazla.” Oldukça şaşırdığım bir andı. Nasıl olabilir diye biraz düşünürken, bunun arkasında yatanı yıllar sonra gazetenin mutfağında çalıştığımda anlamıştım. Ülkenin dört bir yanından gazeteye sunulan katkı, yalnızca abonelik, bayiden satın alma ve dağıtımında rol alma ile sınırlı değildi. Söz konusu entelektüel alışveriş, türüne az rastlanır cinstendi. Önce okuru olarak izlediğim gazete-okur toplantılarına, yıllar sonra çalışanı olarak katıldığımda da bu hissimi güçlendirdim. BirGün, okurundan yazarına, muhabirinden sayfa sekreterine kadar bilginin ve birikimin iyi muhafaza edildiği bir okul olma özelliğine sahipti. BirGün’ün yeni yaşını kutlarım.

***

Oğuz TÜRKYILMAZ
Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı

19’uncu yaşınız hayırlı olsun. Güzel yaştır 19. Benim için de; 19’uncu yaş demek, 1970 demek, mücadeleye katıldığım yıl demek. BirGün’ü bugünlere getirdiğiniz için, ülkeden, toplumdan, emekten, bağımsızlıktan, demokrasiden, sosyalizmden yana başarılı gazeteciliğiniz için BirGün ailesini kutluyorum.

***

Ümit BEKTAŞ
Bavul Dergi

Umudun, direnişin, eşitliğin, kardeşliğin sesi, halkın gazetesi BirGün 19 yaşında. Bizim büyük ailemizin en kıymetlilerinden BirGün, iyi ki varsın. Çok emek, çok umut ve inatların en güzeli var arkanda. Teşekkürler BirGün emekçileri. El ele, omuz omuza nice yaşlara. Başka bir ülke ve dünya özlemiyle BirGün’ü çıkaranlara, yaşatanlara, katkı sunanlara bin selam olsun.

***

Ogün SANLISOY
Müzisyen

BirGün’ün 19’uncu yaşgünü. Dile kolay zaman hızla akıp gidiyor. Daha dün gibi hatırlıyorum ilk çıktığı günü. BirGün’e ve emek veren tüm emektarlara bu yaş günlerini tebrik ediyorum, kutluyorum. Daha nice nice yıllar diliyorum. Gerçekten olanları öğrenmek istiyorsanız BirGün’ü okumaya devam edin.

***

Nurcan GÖKDEMİR
BirGün Ankara Temsilcisi

BirGün bir mucizenin adı… Dev sermayeler dev profesyonel kadrolarla ayakta kalamayan gruplara inat; küçücük paralar, çoğu mesleği BirGün’de öğrenen gencecik kadrolarla 19 yılı geride bırakmanın adı…Ama en önemlisi eğilip bükülmeden, hiçbir grupla çıkar ilişkisine girmeden, onurla cesaretle, karşı karşıya kaldığı tüm güçlüklere karşın ayakta kalmanın, iyi gazetecilik çıtasını her gün daha yükseğe koymanın da adı… Benim mesleki yaşamımda ise sevinçle onurla “İyi ki hayatımda BirGün sayfası açıldı” demenin adı. İyi ki varsın BirGün, sen çok yaşa…

***

Semra KARDEŞOĞLU

Gururla ‘Gazeteciyim’ dediğimiz, söylediğimiz kişinin hayranlıkla ‘Ne güzel’ yanıtı verdiği yıllar çok gerilerde kaldı. Gazetecinin daima güçsüzün, ezilmişin, yoksulun, sokak ortasında ensesinden tek kurşunla vurulanın, dağ başında yaylım ateşine tutulanın yanında onların sesine ses olduğu yıllar çok gerilerde uzun süredir. Çok yıllar önce 89 yerel seçimlerinde Refah’ın Beyoğlu Belediye Başkanı adayı Erdoğandı. Seçim gecesi, Refah’ın merkezindeydim. Erdoğan’ın elinde Refah mührü basılmış ama yakılmış ve çöpte bulunduğu söylenen oy pusulaları vardı. Fotoğrafını çekip haber yaptım. Ertesi gün gazetede yer aldı. Erdoğan kim bilir o gün en çok haksızlığa uğrayandı. Çok yıllar geçti… Ülkenin en zenginlerinden birinin gazetesinde çalışıyorduk. Maaş ödenmiyor. Çocuğunun kumbarasından para alıp işe gelen vardı o kadar yani. Sonra bir sabah paldır küldür gelip “TMSF olarak el koyduk” dediler, kapı dışarı edildik. Mahkemede işverenin tanığına “Sizi kim görevlendirdi?’ diye sordular, “Erdoğan” dedi. O kadar aleni yani. O gün en çok haksızlığa uğrayan bendim. Ama bunu yazacak buna sesini çıkaracak gazetecilerin büyük bölümü çoktan gitmişti. İşte tam “Bu defteri kapadım artık” derken BirGün’den aradılar. Geldim, 5 yıl oldu. Yaklaşık 35 yılda bu meslekte öğrendiklerimi genç arkadaşlarıma aktarmaya çalışıyorum halen. Gazeteciliğin yapılabildiği çok az yer kaldı biliyorum. Onun için böyle yan yana durmak kıymetli. BirGün’ün 19 yaşını doldurdu. Ama temsil ettiği gazetecilik anlayışı, değerleri, hedefleri, duruşu, kökleri çok eski. Bunun bilinciyle, gerçek gazeteciliğin özgürce yapılacağı günlere inandık inanıyoruz, BirGün mutlaka…

***

Merve ATICI

Öğrencilik yıllarımda her gün aynı merakla "Bugün ne öğreneceğim" diyerek açtığım canım gazetem BirGün’ün yeni yaşını bir kez daha çalışanı olarak kutluyorum. 

Gazetemin kuruluşundan bu yana 19, benim mutfağında çalışma şansı bulmamın üzerinden tam 4 yıl geçti. Yeni mezun, mesleğe dair korkuları olan genç bir kadın olarak kapısından attığım o adımın üzerinden geçen yıllarda değişmeyen tek şey ise BirGün’ün öğreten, yüzleştiren güçlü fikri, dayanışma ruhu oldu.

Her türlü baskıya, zorluğa rağmen, yılmadan doğru için mücadele eden, halkın, haklının sesi BirGün iyi ki doğdu.

BirGün’ün aydınlık yarınlar için öğrenme, anlatma yolculuğunu sürdüren emekçileriyle hep daha güzel günlere, özgür geleceğe… İyi ki varsın BirGün!

***

İsmail ARI

Mesleğe adım attığım ilk andan beri BirGün’de olmanın büyük bir şans olduğunu düşündüm. Ülkenin konuştuğu birçok skandalı BirGün yazmasaydı bilinmeyecekti. Tüm baskılara karşı 18 yıldır direnen, dimdik ayakta duran BirGün daha uzun seneler direnmeye, mücadele etmeye devam edecek. Parkı için direnen mahallelinin, maden ocağına karşı mücadele eden köylülerin, yaşam hakkı isteyen kadınların, üniversiteli gençlerin dediği gibi; iyi ki BirGün var. 

***

BirGün Ege Büro

Zalimin karşısında halkın, yalana karşı gerçeğin, ezilenin, emekçinin, yok sayılanların özgür sesi BirGün 19’unu bitirdi. Birçok genç meslektaşımız için okul olan ve mahkemelerde hep birlikte savunduğumuz gazetemiz dostlarıyla büyümeye devam ediyor. İlk günden bugüne kadar gazetemize katkı sunan tüm arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürler. Biliyoruz ki BirGün bizim, BirGün hepimizin.