Hrant Dink davasında görevi ihmal nedeniyle hakkında soruşturma açılan Albay Ali Öz’ün Ulucanlar Cezaevi katliamı sırasında görevli komutan olduğunu BirGün 4 Şubat 2008 tarihli…

Hrant Dink suikastinde ihmali olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma izni verilen Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz"un Ulacanlar Cezaevi katliamı sırasında operasoyunun yöneten komutan olduğu iddiaları gündeme geldi. Oysa Öz"ün o dönem Ulucanlar operasyonunda görev aldığını BirGün 4 Şubat 2008 tarihli sayısında yazmıştı.

 “Eyüboğlu davasında JİTEM hayaleti” başlığıyla yayımladığımız haberde Trabzon’da işlenen bir cinayetin faallire arasında Ali ÖZ"ün de olabileceği iddiası yer almıştı. Aynı haberde Albay Ali Öz’ün Ulucanlar siciline de göndermede bulunuluyordu. 10 Haziran 2006’da Trabzon’da silahlı saldırı sonucu iki kişinin ölümüne iki kişinin yaralanmasına neden olan olayla ilgili olarak gazetemizde “Eyüboğlu davasında JİTEM hayaleti” başlığıyla yayımladığımız haberde Albay Ali Öz ile ilgili detaylar şu şekilde yayınlanmıştı: “Öldürülen Mustafa Eyüboğlu’nun kız kardeşi Ayla Eyüboğlu “Coşkun Aydın, ‘ne kadar Eyüboğlu varsa yok edeceğim. Eyüboğlu sülalesi kalmayacak’ diyordu. Albay Ali Öz de bu işlerin içinde. Trabzon Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Öz, cinayetten iki gün sonra "Ayla Eyüboğlu"na söyleyin bu olayı siyasete dökmesin. Bana gelmesin boşuna. Basına gitsin, katili basın bulsun’ diye haber gönderdi. Halit Sağlam için ‘Halit benim adamımdır. Ona iş veririm’ dedi” sözleriyle hatırlatarak, kardeşi ve yeğeninin ölümünün arkasında jandarma komutanının da bulunduğunu iddia etti. Eyüboğlu davasının üzerindeki gizli el olarak adı geçen Ali Öz ismi ise kamuoyunun hiç de yabancı olmadığı bir yetkili olarak hatırlanıyor. 26 Eylül 1999’da Ankara Ulucanlar Hapishanesi’ne düzenlenen ve 10 tutsağın ölümüyle sonuçlanan operasyonu gerçekleştiren askeri timin başında Yarbay rütbesiyle yine Ali Öz’ün olduğu ortaya çıkmıştı. Ulucanlar operasyonuyla ilgili olarak tutsak yakınları tarafından açılan ve halen Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada ise Ali Öz aleyhine henüz bir sonuç elde edilemedi. Operasyonda hayatını kaybeden 10 tutsağın işkence gördükleri doktor raporlarıyla tespit edilmiş, duruşmalarda ise birçok tutsak operasyona JİTEM üyelerinin de katıldığını açıklamıştı.”

 

KAMERA KAYITLARI KAYIP

Albay Ali Öz’ün yönettiği Ulucanlar Operasyonu öncesinde “Eylül 1999” tarihi ile hazırlanan “GİZLİ” ibareli belgelerde operasyonun kameraya alındığı ortaya çıkmıştı.  Ancak Ulucanlar davasında mahkemeye 25 Ocak 2005 tarihli Ankara İl Jandarma Komutanlığı’ndan gönderilen belgede “olay gününe ilişkin operasyonla ilgili kamera çekimi ve fotoğraf görüntüsü bulunmadığı” belirtilmişti.

 

HİÇBİR ŞEY HATIRLAMAMIŞTI

Hrant Dink suikastı ile ilgili iki askerin “görevi suiistimal” iddiasıyla yargılandığı Trabzon’daki dava için geçtiğimiz günlerde “tanık” olarak Bursa’da ifadesine başvurulan Ali Öz, Dink’in ölümünden bir gün sonra hazırlandığı belirlenen iki belgede imzası yer almasına rağmen belgeler için “hatırlamıyorum” demişti.

 

SUİKAST DELİLLERİNİ YIKATMIŞ

21 Ekim 1999 tarihinde Ankara’da evinin önündeki aracının üzerine konulan bir poşetteki bombanın patlatması sonucu ölen Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Ahmet Taner Kışlalı olayında Kışlalı"nın bombalama sonucu patlatılan arabasında çıkan "yangını söndürerek" delillerin karatılmasını sağlayan kişi de Ali Öz idi.

 

AYŞEGÜL SAVAŞTA

 

***

Öz aleyhine bir ifade daha

 

Dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz"ün Hrant Dink"in katledileceğine yönelik önceden bilgi sahibi olduğu, tanık beyanlarıyla açığa çıkıyor. Olay tarihinde Asayiş Şube Müdürü olan Ali Oğuz, Dink cinayetinin işleneceğinden Öz"ün haberi olduğu halde hiçbir önlem alınmadığını iddia etti. Oğuz, cinayet öncesinde alınan istihbaratın kimseye duyurulmaması için Öz"den uyarı aldıklarını söyledi.

Ankara 2"inci Sulh Ceza Mahkemesi"ne tanık sıfatıyla ifade veren Ali Oğuz, Dink cinayetinin işleneceğinden Öz"ün haberi olduğunu iddia etti. Oğuz, Öz"ün yaşanacak cinayetten haberdar olduğunu şu sözlerle anlattı: "2006 Temmuz ayının hangi gün olduğunu bilemiyorum, sabah harekat merkezinde günlük brinfingi bitirdikten sonra istihbarat şube brifingini almak için, İstihbarat Değerlendirme Merkezi"ne geçtik. Brinfingte Albay Ali Öz, Asayiş Şube Müdürü olarak ben, İstihbarat şube müdürü olarak Jandarma Yüzbaşı Metin Yıldız, KOM Şube Müdürü Jandarma Yüzbaşı Hüsamettin Polat ve istihbarat unsur komutanlarından Jandarma Başçavuş Gazi Günay, Jandarma Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Jandarma Başçavuş Gökhan Aslan ve yine istihbarat Şubede görevli Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ile orada olup olmadığını tam hatırlayamadığım ancak orada olduğunu zannettiğim Uzman Jandarma Çavuş Veysel Şahin de vardı. Metin Yıldız, Okan Şimşek ile Veysel Şahin’in haber elemanı olan Coşkun İğci’den daha önce MC.Donald"ı  bombalayan Yasin Hayal ve ekibi tarafından İstanbul"daki gazeteci Hrant Dink’e bir suikast düzenleneceği konusunda önemli bilgiler aldıklarını, ayrıca Yasin Hayal’in silah temin etmesi için 500 YTL civarında bir parayı da Coşkun İğci’ye verdiğini, toplantıda bulunanlar huzurunda söylediler.""

Alınan isihbaratın bir daha toplantılarda dile getirilmediğini belirten Oğuz, ""Fakat, o brifinge katılanlar arasında brifing sonrası günlerde ara sıra nasıl böyle bir haber önemsenmez acaba diye konuşuluyordu" şeklinde ifade verdi.

 

AYSEL KILIÇ