Depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da görev yapan sağlıkçılar, şehirde çöpler nedeniyle kokunun artığını söylüyor. Sağlık emekçileri “Enkaz altında kalanlar bir an önce çıkarılmalı. Halk sağlığı tehlikede altında” diyor.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Halk sağlığı tehlike altında
Sağlıkçılar, hastalık riskine karşı endişeli olduklarını söyledi. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği deprem bölgesinde, salgın riski de büyük tehdit. Binlerce yurttaşın hayatını kaybettiği Hatay’da sağlık konusunda endişeler de ortaya çıkmaya başladı. Şehirdeki tek hastanede çalışan sağlık emekçileri süreci ve salgın riskini BirGün’e anlattı. Sağlıkçılar "Şehirde yoğunlaşan bir koku var maalesef. Enkaz altında kalanların bir an önce çıkarılması gerek. Halk sağlığı tehlikede" dedi.


Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde son durumu BirGün’e değerlendiren sağlıkçılar, ilk günlerde acil servislerde kaosun hakim olduğunu, doktorların ameliyathaneyi kendileri temizleyerek operasyona başladıklarını anlattı. Bu durumun sağlık hizmeti sunumunda sıkıntılara yol açtığını anlatan hekimler "İlk günler acil servislerde durum çok ciddiydi. Hastanede adım atacak yer yoktu. Bu durum, işleyişin ve müdahalelerin yavaşlamasına sebep oldu. Çok ciddi müdahaleleri bile acil servisin üzerindeki koltukların üzerinde yapmak zorunda kaldığımız oldu. Hastaneler yıkıldığı için bir tek burası kalmıştı. Buranın da en az hasar alan kısmı acil servis. Çoğu hastalar diğer illerdeki hastanelere sevk edildi. Müdahaleyi çok zorlaştırdı" diye konuştu.

ENDİŞELİYİZ

Bir haftanın tamamlanmasının ardından Hatay’da temizlik problemi, çöplerin toplanılmasındaki aksaklık ve tuvalet sorununun halen çözülememesinden endişe duyduklarını belirten sağlık emekçileri şunları belirtti: "Yoğunlaşan kusma ve ishal vakaları endişe verici. Halen Hatay’da bulunan insanlar için etrafta bulunan çöpler, yetersiz ve kirli tuvaletler salgınlara sebep olacak gibi görünüyor. Bu sorunlar derhal çözülmeli. Evet, enkaz altından sağ çıkarılanların veya yaralı kurtulanların sayısı azaldı ancak bundan sonraki süreçte buradaki yurttaşların hijyen temelli sağlık problemleri yaşayacaklarını öngörüyoruz. Salgından endişeliyiz. Şehirde yoğunlaşan bir koku var maalesef. Enkaz altında kalanların bir an önce çıkarılması gerek. Halk sağlığı tehlikede."