UMKE görevlileri, depremde ağır hasara uğrayan Hatay'daki sürecin başından beri eksiklerle dolu olduğunu söyledi: Herkes hazırdı ama 'Bekleyin, haber vereceğiz' yanıtlarıyla karşılaştık. Plansızlık ölümleri artırdı.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Herkes hazırdı ama engellendik
Fotoğraf: AA

Asena TUNCA

Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinin üzerinden bir hafta geçti. Yurttaşların sokaklardaki bekleyişi sürerken geciken önlemler, hijyen sorunu, çöplerin yayılması ve defin problemleri de son bulmadı. Depremin ardından geçen bir haftalık süreyi Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) görevlileri BirGün'e anlattı. UMKE görevlisi sağlık emekçileri, "Tedbirsizlik, hazırlıksızlık ve koordinasyonsuzluk içinde mücadele ettik" dedi.

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da sokaklar enkaz yığını. Deprem bölgesinde ilk günden bu yana plansızlık arama-kurtarma ekiplerinin de tepkisine neden oldu.

İNSANLARI ENGELLEDİLER

Daha ilk saatlerden ihbar geldiğini ancak iletişim kurulamamasından ve bölge ekipleri arasındaki koordinasyonsuzluktan ölümlerin göz göre göre geldiğini anlatan ve ismini vermek istemeyen UMKE görevlileri, "İletişim sorunundan ölenler oldu. İhbarlara bakmaya gidemedik. Alan taraması yapmak istedik. Talimatlar konusunda çok ısrarcı oldular, yardıma gidecek insanları engellemiş oldular. Burada asayiş yok" ifadelerini kullandı.

KADER FALAN DEĞİL

UMKE görevlileri, Hatay'a geliş süreçlerini ise şu ifadelerle aktardı: "İlk gün geldik. Uçaktan indik, üç saat boyunca bekletildik. İnanılmaz bir koordinasyon eksikliği vardı. Uçaktan inenlere nereye gideceklerini bilmiyordu. Afet bölgesini bilmeyenler koordinasyonu sağlamaya çalışıyordu. Sekiz otobüs insanız. 180 kilometreyi ayakta birbirimize yaslanarak geldik. O günden beri ayaktayız. Arabadan indiğimizden beri susuzluk, açlık, soğuk hava. Herkes hazırdı ama 'Bekleyin haber vereceğiz' cevaplarıyla karşılaştık. Enkaza kimse gönderilemedi. Sağlıkçıların bir kısmı zaten depremzedeydi. O kargaşada yolumuzu kaybettik. Kendimiz gittiğimiz yerlere hastane kurduk" diye konuştu. Görevliler, şöyle devam etti: "Yıkılan evlerin perdelerini söküp cansız bedenleri taşıdık. İlk gün kabustu. Her yer cansız bedenlerle doluydu. Kurtarmaya girip insanların bedenlerini üst üste koyup yaşayanlara ulaşmaya çalıştık. İnsanları buraya getiremediler. İlk gün yapılacak şeyler 5'inci günde başladı. Baştan sistemsel bir sıkıntıyla başladık. Daha girilmeyen yerler var. İlk gün hastanede koridorlar her yer doluydu. Hem fizyolojik olarak hem de psikolojik olarak çok zor bir süreç."

Yurttaşların çoğunun bölgeyi terk ettiğini kaydeden görevliler "Arama-kurtarma ekipleri, sağlık emekçileri, gazeteciler ve yakınlarını bekleyenler var yalnızca. Köylerden çok kötü haberler geliyor. Kader falan değil bu" dedi.

ÇOCUKLAR KAYIP

Hatay'da ilk üç gün neredeyse hiçbir şey yapılamadığını ve birçok kaybın yaşandığını kaydeden UMKE görevlileri şunları söyledi: "Artık acil servise gelenler de kalmadı. Binanın üst iki katında her yer ceset. İnsanlar geliyor. Teşhis edebilen ediyor. En başta koordinasyon ve asayiş sağlanmalıydı. Plansızlık öldürdü. İlk 72 saat kritik. Hatay'da hiçbir şey ilk 3 gün yoktu. İlk gün çocuklar ve yaşlılar kayboldu. Kayıt tutulmadı. Alındı, müdahale edildi sonra direkt sevk. İnsanlar çocuklarını arıyor. Bunun için bile önlem alınmadı."

***

‘Gelin diye yalvardık'

Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, enkazda yakınlarının çıkarılmasını bekleyen yurttaşlar ile görüştü. Arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye geç gelmesi ve hükümetin ilgisizliği nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösteren yurttaşlar, birçok yerde arama kurtarma çalışmalarının depremin 3’üncü günü ancak başladığını belirterek, “Ses duyduk diyoruz. 'Ne olur gelin bakın' diyoruz, yalvardık" dedi.