Maraş’ta konut çalışmalarına başlanan yerlerden birinin ceviz yetişen bölge, bir diğerinin ise depremden etkilenen bölge olduğu öğrenildi. BirGün’e konuşan CHP’li Ali Öztunç, “Yanlış yere yerleşim kuruyorlar” dedi.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: ‘Yanlış yere yerleşim kurulacak’
Nurdağı'nda acil yıkım kararı alınan binaların yüzde 50'sinin yıkımı tamamlandı. Molozlar döküm alanına taşınıyor.(Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye’nin 11 kentinde 164 binden fazla binayı yerle bir eden depremlerin henüz üçüncü gününde, “Bir yıl içinde yeniden kent inşası” sözü veren iktidarın plansızlığı, Kahramanmaraş’ta planlanan konutların yeri ile ortaya konuldu. Depremzedelere yönelik kentte planlanan konutların yerine ilişkin BirGün’e konuşan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Maraş’ın en büyük özelliği cevizdir. Ceviz olan bölgeye ev yapmak istiyorlar. Cevizi öldürecekler” dedi. Öztunç, konut planlanan bölgeler arasında bulunan ve bölgede, “Atış alanı” olarak bilinen alanın da depremden etkilenen yerlerden biri olduğuna dikkati çekti.


6 Şubat ve 20 Şubat’ta yaşanan depremlerden en fazla etkilenen kentlerden olan Kahramanmaraş’taki depremzedeler için toplam 17 bin 250 adet yeni daire üretileceği belirtildi. Dairelerin ilçelere göre dağılımı Afşin 750, Elbistan 2 bin 500, Onikişubat 10 bin, Türkoğlu 2 bin adet olarak kaydedildi. Konut yapımını yürüteceği öğrenilen şirketler arasında Kalyon başta olmak üzere, iktidara yakınlığıyla bilinen şirketler yer aldı.

Henüz artçı sarsıntılar devam ederken konut planının hazırlanması ve çalışmalara başlanması tepki çekti. CHP’li Ali Öztunç ise çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Öztunç, konutların bir bölümünün, kentin ekonomisi için kritik önemi olan ceviz bahçelerinin olduğu yere yapılmak istendiğini öne sürdü. Dulkadiroğlu İlçesi’nde yer alan Çiğli Köyü tarafının da depremden etkilendiğini kaydeden Öztunç, konutların bir bölümünün de buraya yapılmak istendiğini söyledi. Konut programına tepki gösteren Öztunç, “Yine aynı hatayı yapıyorlar, şehirlerde yanlış yerleşim yapıyorlar” diye konuştu.

ELBİSTAN İL OLMALI

Depremlerin ardından, “Kentler nasıl ayağa kaldırılacak?” sorusunun yanıtının basit olduğunu belirten Öztunç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbistan, Kahta ve İskenderun gibi ilçelerin kent yapılması gerekiyor. 1999 yılında yaşanan depremin ardından Düzce’nin ilk yapılması gibi… Bu, kentlerin üzerindeki yükü de azaltacaktır. Öte yandan, örneğin Elbistan il olması durumunda kamu kaynaklarından daha hızlı ve etkili yararlanabilecektir. Bu durum Kahta ve İskenderun için de geçerli. Birçok ilçe il olmayı bekliyor ancak depremler göz önünde bulundurularak bu üç ilçenin acilen il yapılması gerekiyor.”

***

Felaket rantı ihaleleri

Deprem bölgesine yapılacak konutlar için düzenlenen dört ihalenin sonucu açıklandı. Kahta, Ishaliye, Kilis ve Nurdağı’nda yapılacak toplam 1797 konut, 20 dükkan ve 1 cami için toplam sözleşme bedeli 2 milyar 889 milyon TL olarak gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği ihaleler şu şekilde:

♦ Kilis Merkez İlçesi Deveciler Mahallesi’ne yapılacak 645 adet konut, 4 adet dükkan ve 1 adet cami inşaatı için AKP’ye yakınlığıyla bilinen Akgün İnşat ile 1,1 milyar TL’lik sözleşme imzalandı.

♦ Gaziantep’in Nurdağı İlçesi Bademli Mahallesi’ne yapılacağı açıklanan 456 adet konut inşaatı için yine Akgün inşaat ile 777 milyon TL’lik sözleşme imzalandı.

♦ Gaziantep’in İslahiye İlçesi Değirmencik Mahallesi’ne yapılacak 399 adet konut ve 12 adet dükkan inşaatı ihalesi Gaziantep Gold Yapı İnşaat şirketine 519 milyon TL’ye verildi.

♦ Adıyaman’ın Kahta İlçesi Çobanlı Mahallesi’ne 297 adet konut ve 4 dükkanlı ticaret merkezi yapımı için MFK Mühendislik ile 469 milyon TL’lik sözleşme imzalandı. Şirketin sahibi Mustafa Feyzi Koç, AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar’a, AKP’li Elazığ Belediye Başkanı Zülfü Demirbağ’a ve ildeki diğer AKP’lilere yakın.