BirGün’ün gündeme getirdiği, THK’yi yöneten kayyum heyetinin, İstanbul’da bulunan ve yaklaşık 10 milyar TL değeriyle kurumun en değerli mülkü olan oteli Varlık Fonu’na devretmesi planı Meclis gündemine taşındı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Taşcıer, söz konusu devrin, otelin Katar merkezli bir şirkete devredilecek olması ile ilgili olup olmadığının yanıtlanmasını istedi.

BirGün gündeme getirmişti: THK’nin oteline çökme planı Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, BirGün'ün gündeme getirdiği, Türk Hava Kurumu’nun (THK) en değerli mülkü olan, değerinin 10 milyar lirayı bulduğu ifade edilen ve uzun yıllardır otel olarak kullanılan İstanbul Laleli’deki Tayyare Apartmanları’nı Varlık Fonu’na devrini Meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren Taşcıer, şu soruları yöneltti:

►THK’nın en değerli gayrimenkulü olan Laleli’deki Tayyare Apartmanlarının Türkiye Varlık Fonu’na devredileceği iddiası doğru mudur?

►THK’nın elindeki bu gayrimenkulün Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınmasının ardında, denetim yapılamayan bu fondan da Katar merkezli bir şirkete devredilecek olmasına dair iddialar doğru mudur?


TAŞCIER: OTELİN ALICISININ DAHİ HAZIR OLDUĞU İDDİALARI VAR

Aylardır otelin Varlık Fonu'na devri için çalışıldığını kaydeden Taşcıer, daha önceki THK yönetiminin otelin kiracısına tahliye davası açtığını ancak gelen kayyum yönetimi istinafa giden davayı takip etmediği için tahliye kararının bozulduğunu hatırlattı. Durmun takip edilmemesinde birçok soru işareti olduğuna dikkati çeken Taşcıer, "Şimdi de başka soru işaretleri var. Varlık Fonu bilindiği üzere denetim dışı. Meclis’te milletvekilleri olarak bu fonda ne oluyor, ne alınıyor ne satılıyor, ne dönüyor, bunlara ulaşamıyoruz. Bu otelin fona devredildikten sonra denetim dışı kalarak Katarlılara satılacağı ve alıcısının dahi hazır olduğu iddiaları var" diye konuştu.

Taşcıer, konuya ilişkin BirGün’e şu değerlendirmelerde bulundu:

"THK’nin son yılları oldukça çalkantılı demek doğru olur. THK'nin mülkü olan ve otel olarak kullanılan Tayyare Apartmanları öylesine paha biçilmez değerde ki, talibi de o kadar çok.

Hatta Sezgin Baran Korkmaz’ın Mega Varlık Şirketi üzerinden oteli almak için girişimlerde bulunduğu biliniyor. Sezgin Baran Korkmaz bu amaçla araya birilerini sokarak THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti Kurulu’na girmişti. Daha sonra yeni Başkan seçilince de kuruldan istifa etmişti. Ama bu otelle ilgili konu orada kapanmadı.

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer CHP Milletvekili Gamze Taşcıer

‘AYLARDIR OTELİ VARLIK FONU’NA DEVRETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

İçişleri Bakanlığı'nın THK hakkında başlattığı denetim süreci olağanın çok daha üzerinde bir süre boyunca devam ettikten sonra, THK’ye kayyum atanması kararı verilmişti. Bu sürecin uzamasının ardında bir takım rant hesapları yattığı iddiası vardı. Hatta daha önceki THK yönetimi otelin kiracısına tahliye davası açmış ve kazanmıştı.

Ancak gelen kayyum yönetimi istinafa giden davayı takip etmediği için tahliye kararı bozulmuştu. Bu takip etmeme meselesinde de birçok soru işareti vardı. Daha sonra kayyum heyeti Başkanı Cenap Aşçı istifa ettikten sonra, yerine Abdullah Kaya getirilmişti. Kaya’nın Süleyman Soylu’ya yakın bir isim olduğu biliniyor.

Aylar öncesinden bu yana kayyum yönetiminin oteli Varlık Fonu’na devretmeye çalıştığını biliyoruz. Şimdi de başka soru işaretleri var. Varlık Fonu bilindiği üzere denetim dışı. Meclis’te milletvekilleri olarak bu fonda ne oluyor, ne alınıyor ne satılıyor, ne dönüyor, bunlara ulaşamıyoruz. Bu otelin fona devredildikten sonra denetim dışı kalarak Katarlılara satılacağı ve alıcısının dahi hazır olduğu iddiaları var.

‘BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİ İÇİN TEZGAH KURULUYOR’

Otel yıllardır elde edilmeye çalışılıyor, türlü oyunlar oynanıyor. Ancak bu sefer Katarlıların bu oteli elde etmeye çok yakın olduğu söyleniyor. Göz göre batırılan THK’nin, Atatürk’ün isteğiyle yönetimine bırakılan gayrimenkul bugün birilerine peşkeş çekilmesi için tezgah kuruluyor.

Sayıştay Kanunu'nun 2, 3 ve 4. maddeleri kamu kaynağı kullanan kurumların denetlenmesini emretmesine rağmen THK denetlenmiyor. Bu durum kuşkuların doğruluğunu daha da artırıyor."