BirGün muhabiri Elçin Yıldıray'ın 1 Mayıs izlenimleri: Polisten önce her şey yolundaydı

ELÇİN YILDIRAL @elcinyildiral

Sabah erken saatlerde Mecidiyeköy'den Beşiktaş'a giden yollar polis barikatıyla kapatıldı. Bu sene DİSK'in Beşiktaş'ta toplanma kararı alması üzerine gözler Beşiktaş'ta yaşanacak gelişmelere çevrildi. Sendika, parti ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri, gruplar halinde Beşiktaş Meydanı'na gelebildi. Ancak Barbaros Bulvarı ve ara sokaklarda  barikat oluşturan polis, kalabalık bir kitlenin Beşiktaş'ta toplanmasına engel oldu.

Kitle, davul zurna ve halaylar eşliğinde toplanma saatini beklerken, yaklaşık 6 saat süren bekleyişte hiçbir taşkınlık yaşanmadı. Saat 11'de toplanacağını açıklayan DİSK  tam söyledikleri saatte Beşiktaş Meydanı'na giriş yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş meydana giriş yaptığı dakikalarda, kitle 1 Mayıs çelenginin arkasında bulunan  DİSK pankartı arkasında toplanarak, “1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız” sloganını attı ve sık sık Taksim'e gitme taleplerini dile getirdi.  

Bu sırada HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan ile HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ meydana gelerek, kitleyle birlikte halay  çekti. Ardından Parti Başkanları, sendika temsilcileri emniyet ve valiyle Taksim'e yürüyüş için görüşmelere başladı. Görüşmeler devam ettiği sırada  Saat 14.00'e doğru polis kitlenin üzerine TOMA, gaz bombası ve plastik mermiyle saldırmaya başladı. Saldırı esnasında Sebahat Tuncel polis ile kitlenin tam arasında kalarak, atılan biber gazından ciddi şekilde etkilendi.

CHP'YE GAZ
Polis saldırısı sırasında eylem komitesindeki görevliler, polisleri ve kitleyi sakinleştirmeye çalışsa da polis saldırmaktan vazgeçmedi. Kitle ara sokaklara dağılırken, polis CHP Beşiktaş İlçe Binası’na gaz bombası attı. Binaya sığınan kitle ve CHP'liler bina içerisinde mahsur kalırken, biber gazından fenalaşanlar oldu. CHP'liler polisleri "alkışlayarak" protesto etti. Saldırının ardından CHP  Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Aykut Erdoğdu bina önüne gelerek, polisleri protesto etti.

Polis, Beşiktaş'ta gözaltına aldığı kişileri otobüs içerisinde darp etmeye devam etti.

(fotoğraf: Zeynep Kuray)