BirGün muhabiri Onur Erem'in 1 Mayıs izlenimleri: Polis boğazımı sıktı

ONUR EREM @onurerem

1 Mayıs sabahında Taksim Meydanı’na ulaşmak herkesin hayaliydi. Ancak, polislerle güvercinler ise geçen yılki gibi meydanın tek sahibiydi sabahın erken saatlerinde.

Meydanda beklerken “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları duyduğumda polis barikatı yarıldı diye heyecanlandım bir anda. Fakat sesler yaklaştıkça gördüm ki, “sembolik” bir gruptu: 100 kişiden oluşan Türk-İş üyeleri. Kazancı’ya karanfil, Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra bir konuşma yapıp dağıldılar. Ben de Beşiktaş’ı izlemek üzere meydandan ayrıldım ve böylece Komünist Parti’nin “meydan zaferini” kaçırdım.

Beşiktaş meydanda, sabahın erken saatlerinde gelmiş birkaç yüz kişiyle karşılaştım. Lâkin, geçen yılki 1 Mayıs’ın aksine, her geçen dakika insanların sayısı artmıyordu. Yıldız’a vardığımda bunun nedenini anladım, polis gelen gruplara saldırıp Fulya’ya doğru yönlendiriyordu. Polis saldırısından kaçarak yakınlardaki Elektrik Mühendisleri Odası’na sığınan insanları da tehdit etmeyi unutmuyordu, Özel Tim “Binadan çıkarsanız gözaltına alırız, binanızı da basarız” diye tehditler savurdu.

PET ŞİŞE BAHANE OLARAK KULLANILDI
Saatler 12:00’ye yaklaşırken, Beşiktaş meydanında kitle halaylar çekerken, sendika ve parti başkanları ise polislerle uzun bir müzakereye girmişti. Polis, eylemcileri yıldırmak için müzakereleri uzatıyor, önce 300, sonra 500 kişinin Taksim’e çıkmasına izin vereceklerini söylüyordu temsilcilere. Ama temsilcilerin kimseyi arkada bırakmaya niyeti yoktu.

13:30 civarında, temsilciler son müzakerelerinin ardından bir anda başladı polis saldırısı. Kalabalığın içinde polise sadece bir pet şişe fırlatılmıştı. Bu, polislerin saatlerdir aradığı "bahane"ydi. Ara sokaklardaki saldırılarda polis yakaladığı insanlara yoğun bir şiddet uyguluyordu. Gözaltı otobüsüne kafası vurulan bir genci görüntülemeye çalışırken ben de polisin şiddetine maruz kaldım. Bir anda üstüme yürüyen dört sivil boğazımı sıktı, kameramı elimden almaya çalışıp tartakladı.