BirGün muhabiri Serbay Mansuroğlu'nun 1 Mayıs izlenimleri: Yedi kilometreye polis duvarı

SERBAY MANSUROĞLU

Zincirlikuyu, Mecidiyeköy, Şişli, Harbiye hattı üzerinde Taksim’e uzanan yolu takipteydik sabahın erken saatlerinden başlayarak. Geçen sene aynı noktalara göre daha fazla polis barikatı kuruldu, polis sayısı kat fazlasıydı.Erzincan, Malatya, Kars, Muş gibi kentlerden getirtilen polisler İETT araçlarıyla taşındı. Mecidiyeköy Meydan’a ve buradan Halaskargazi Caddesi üzerinden Harbiye’ye kadar uzanan yolda caddeye çıkmak polis yığınağı nedeniyle imkansız hale geldi. Yedi kilometrelik yol boyunca polis adeta etten duvar ördü.

Komünist Parti üyesi 200 kişilik grup polisle yapılan görüşme sonrası saat 10.00’da Mecidiyeköy Meydan’a geçti. Komünist Parti adına burada bir açıklama yapıldı.

Polis sadece önceden Emniyete başvuran şirketlerin isimlerini bildirdiği listedeki yurttaşları barikat noktalarından içeri aldı. Bu nedenle işine gitmek isteyen yurttaşlarla polis arasında sık sık tartışma yaşandı. Şişli Camii'nin önüne çıkan sokakta yaşanan tartışmada barikatı geçmekte ısrar eden 15 yaşında bir çocuk gözaltına alındı. İstanbul Valiliği’nin yasak gerekçelerinden biri turizm potansiyelinin etkilenmesiydi. Ancak Harbiye, Elmadağ etrafında bulunan otellerde kalan turistler olağanüstü hal önlemlerinden olumsuz etkilendi. Kimisi dünya ülkelerini gezdiğini ancak böylesine bir uygulamaya denk gelmediğini belirtip tepki gösteriyordu. Kimi polis noktasında elinde valiziyle derdini anlatmaya çalıştı.

Taksim için biraraya gelmeye çalışan gruplara ise polis anında müdahale ve saldırıda bulunarak toplanmanın önüne geçti.  Polisi aşmak isteyen yurttaşlar Taksim’e en yakın nokta Kurtuluş ve Beşiktaş’ta inen yolun başı Zincirlikuyu’da çatıştı. Bu noktalarda polis çok sayıda gözaltı yaptı. Bir grup DİSK Nakliyat İş üyesi ise Şişli’de bulunan DİSK Genel Merkezi önünde toplanıp Halaskargazi Caddesi’ne yürümeye çalıştı. Polis cadde üzerinde grubun önünü kesti. Önü kesilen sendika üyesi işçiler bir süre burada oturma eylemi yaptı.