BirGün Pazar eki bu hafta “Türkiye’de Emek Rejimi” dosyasıyla bayilerde

Pazar ekinin emeğin neredeyse her halinin sömürülmesinin ele alındığı 815’inci sayısında dosyaya katkı verenler arasında Sarphan Uzunoğlu, Tahir Emre Kalaycı, Elif Okan Gezmiş, İlkan Öz, Kuvvet Lordoğlu, Mahir Ulutaş, İlda Alçay Sepetoğlu, Oğuz Oyan ve Can Atalay ile Evren İşler yer alıyor. Dışarıdan İçeriye Mektuplar köşesinin bu haftaki konuğuysa Mine Söğüt oldu ve içeridekilere Gezi Parkı’ndan selam gönderdi.

Sarphan Uzunoğlu “Duvarsız işyerlerinin dijital işçileri” başlığıyla ulusötesi şirketlerde güvencesiz biçimde uzaktan çalışmaya mahkûm edilen milyonları anlattı.

Tahir Emre Kalaycı “Dijital emek ve dijitalleşme” yazısıyla dijitalleşmenin emeğe verdiği zararları ve dijital emek sömürüsünü anlattı.

Elif Okan Gezmiş “Krizlerin kıskacında bir meslek: Çevirmenlik” yazısıyla yayıncılar tarafından sömürülen ve çoğu kez görmezden gelinen çevirmenlik mesleğinin sıkıntılarını anlattı.

İlkan Öz “İki teker üzerinde neoliberalizm” başlığıyla esnaf kurye modelini ve bu modelin işleyişini anlattı.

LORDOĞLU’NDAN GÖÇMENLİK ÖYKÜSÜ

Kuvvet Lordoğlu “Yaşadığımız bir göçmenlik öyküsü” yazısıyla sömürülen, güvencesiz bırakılan ve çoğu kez Türk işçilerle karşı karşıya getirilen göçmen işçileri ve koşullarını anlattı.

Mahir Ulutaş “Çatallanma noktasına doğru” yazısıyla neoliberal sistemin ilerleyişini ve madenlere etkilerini anlattı.

İlda Alçay Sepetoğlu “Bu kadere mecbur değiliz” yazısıyla iş cinayetlerinin ardından fıtrat-kader söylemlerinin sakıncalarını ve yanlış olduğunu anlattı.

Oğuz Oyan “Sömürü ilişkileri kader değildir” başlığıyla Türkiye’de emek sermaye çelişkisi ve sömürü ilişkilerini anlattı.

SOMA’DAN AMASYA’YA…

Can Atalay ve Evren İşler “Soma’dan Amasra’ya: Katledenler aynı, senaryolar aynı” başlığıyla Soma’nın hukuki boyutlarında yaşananları ve Amasra’da muhtemelen yaşanacakları anlattı.

Sercan Meriç, “Bir insanlık eleştirisi” başlığıyla Ahmet Ümit ile son kitabı Bir Aşk Masalı üzerine söyleşti.

Mine Söğüt “Ortak öfke, ortak itiraz, ortak hayal…” başlığıyla Dışarıdan İçeriye Mektuplar köşesinin konuğu oldu ve Gezi tutuklularına selamlarını iletti.

Güçlü Ateşoğlu “Edip Cansever ya da Düşüncenin Şiiri” başlığıyla felsefe ile şiir arasındaki bağı yazdı ve dilin değişim-dönüşüm sürecini örneklendirdi.

İbrahim Karaoğlu ölümünün 20. yılında ressam Lütfü Cülcül’ü “Geçmiş zamanın hafızasıydı” adlı yazısıyla anlattı.

Nesli Zağlı, “Masadan eksilenler: Nostaljinin psikolojisi” yazısıyla insanın geçmişe duyduğu özlemi ve nedenlerini anlattı.

Gül Çetin, “Doğadan Çizgili Hikâyeler” köşesinde bu hafta “Senin İçin İki Gardenya” başlığıyla gardenyayı anlattı.