BirGün'ün ortaya çıkardığı Kızılay'ın Afyon maden suyu fabrikasındaki skandal görüntüler Meclis gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi vererek skandalın ayrıntılarını sordu.

BirGün’ün ortaya çıkardığı Kızılay maden suyu skandalı Meclis gündeminde

Muhabirimiz İsmail Arı’nın ortaya çıkardığı, Kızılay Madensuyu'nda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik bulunması skandalını TBMM gündemine taşıyan CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle 12 sorudan oluşan soru önergesi verdi.

Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi vererek skandalın ayrıntılarını soran CHP’li Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

“Halk sağlığını etkileyen ve çok boyutlu olarak değerlendirilmesi gereken bu konuyu sadece yüksek miktarda arsenik içeren maden sularına indirgeyemeyiz. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün denetim bulgularını, söz konusu maden suyunun analiz ettirilip ettirilmediğini ve analiz sonuçlarının ne olduğunu da ayrıntılarıyla bilmemiz gerekir. Sorun Kızılay Madensuyu ile sınırlı da olmayabilir. Hem diğer şişelenmiş maden sularının hem de içme sularının ne sıklıkla denetlendiği ve analiz sonuçlarının ne olduğu bilinmemektedir. Ülkemizde halkın sağlığını önceleyen ve halkın bilgi alma hakkını gözeten sağlık politikalarının uygulandığı bir sağlık sistemine ihtiyacımız var.”

YÜKSEK MİKTARDA ARSENİĞE MARUZ KALINIRSA…

Dünya Sağlık Örgütü’nün, arseniği halk sağlığı açısından endişe yaratan en tehlikeli 10 kimyasal arasında sınıflandırdığını hatırlatan Akkuş İlgezdi, “Yüksek seviyelerde arsenik içeren yeraltı suları, bu suyla hazırlanan gıdaların ve yine bu su kaynaklarıyla sulanan gıda mahsullerinin tüketimi yoluyla insanlar yüksek miktarda arseniğe maruz kalmaktadır. Bir tahmine göre, yalnızca Bangladeş'te yılda yaklaşık 43 bin ölüm, kronik arsenik zehirlenmesine bağlanmaktadır” dedi.

12 SORU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin verdiği soru önergesi ise şöyle;

1- Kızılay maden suları son 3 ay içerisinde hangi marketler zincirine ve hangi küçük işletmelere verilmiştir ve kaç şişe maden suyu dağıtıma yollanmıştır?

2- Dağıtılan Kızılay maden sularının kaçına laboratuvar analizi yaptırılmıştır? Kaçına yaptırılmamıştır? Analiz sonuçları nedir?

3- Kızılay’ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıkmasının ardından bakanlığınızca Kızılay üzerinde herhangi bir yaptırımınız olmuş mudur? Bakanlığınız konuya ilişkin soruşturma başlatmış mıdır?

4- Olması gerekenin iki katı arsenik içerdiği için zehre dönüşen Kızılay maden sularını dağıtıma çıkaran sorumluların tespiti yapılmış mıdır? Haklarında işlem başlatılmış mıdır?

5- Migros'un Kızılay’dan aldığı maden sularına analiz yaptırması çok yerinde bir tutum olmakla birlikte bu analizi yaptırmadan yüklü miktardaki maden sularını tüketime sunsaydı bunun insan sağlığına olumsuz etkileri bakanlığınızca nasıl telafi edilecekti?

6- Bugün dağıtımı yapılan Kızılay maden sularında, olması gerekenin iki katı arsenik içeren ne kadar maden suyu vardır?

7- Piyasada satışa sunulmuş tüm Kızılay maden sularının toplatılması ve laboratuvar analizine sokulmasına ilişkin bakanlığınızca bir girişimde bulunulmuş mudur? Bulunulmadıysa nedeni nedir?

8- Dünya Sağlık Örgütü'nün, arseniği halk sağlığı açısından endişe yaratan en tehlikeli 10 kimyasal arasında sınıflandırdığı bilinmektedir. Kızılay maden sularından kaynaklı yüksek miktarda arsenikten zehirlenen vaka tespit edilmiş midir?

9- Mevzuata göre üç ayda bir denetlemesi gereken Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 2019’dan bu yana denetim bulguları nedir? Söz konusu maden suyu kaç kez akredite laboratuvarda analiz edilmiştir ve analiz sonuçları nedir?

10- Maden suyu fabrikasında, maden suyunun dinlendirildiği bölümde bulunan, havuz olarak adlandırılan alanın duvarları ve tavanındaki rutubet, kirlilik, hijyenden uzak görüntülerden, maden suyunun depolandığı alanın yosunlaşması görüntülerinden bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

11- Söz konusu hijyenik olmayan depo görüntülerinden bilginiz var ise bakanlığınızca bir denetiminiz olmuş mudur? Olmadıysa denetim ve soruşturma için neyi bekliyorsunuz?

12- Fabrikada maden suyu üretiminde çalışan personele, 21 Mart'tan 27 Mart Pazartesi günü sabah 08.00’a kadar üretime ara verildiği bildirildiği bilgisi doğru mudur? Neden üretimin durdurulması kararı alınmıştır?

NE OLMUŞTU?

Muhabirimiz İsmail Arı, “Halkı zehirlemişler” başlıklı haberiyle Migros’un 2019’da Kızılay Madensuyu’nda yoğun miktarda arsenik tespit ettiğini ortaya çıkarmış ve skandalın görüntülerini yayımlamıştı. Skandalın duyulmasının ardından fabrika personeli yıllık izne çıkarılmış, yönetimin fabrika personeline gönderdiği mesajda 3 Nisan Pazartesi gününe kadar üretim yapılmayacağı bildirilmişti.