BirGün’ün hastanelerden bir ayda en fazla 3 kez randevu alınabileceğini ortaya çıkaran manşeti ses getirdi. Sağlık meslek örgütleri ve siyasi isimler “Hani sağlıkta çağ atlamıştık” diyerek Sağlık Bakanlığı’na tepki gösterdi.

BirGün’ün ‘Randevuya Kota’ manşeti ses getirdi: Sağlıkta böyle mi çağ atlayacağız?

Haber Merkezi

BirGün’ün dün manşetine taşıdığı Sibel Bahçetepe imzalı ‘Hastalık hakkı üçle sınırlandı’ haberi ülke gündemine oturdu. Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak için muayene randevularına aylık kota getirmesi tepkilere neden oldu. Yurttaşın bir ay içerisinde alacağı randevu sayısını en fazla 3 ile sınırlandıran uygulamayı İstanbul Tabip Odası (İTO), “Ayda en fazla 3 randevu kararı hiç bir bilimsel dayanağı olmayan, halkın sağlık hakkına ulaşmasını engelleyen bir karardır. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” sözleriyle eleştirdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise karara şu sözlerle tepki gösterdi: “Muayene ve ilaç kuyruklarını kaldırmakla övünen iktidar bizleri evlerimizde ayları bulan sanal muayene ve ameliyat kuyruklarına mahkûm etti. Bu yetmezmiş gibi şimdide ayda üç kez randevu alıp muayene olma kotası getirdi. Kronik hastalar, engelliler, kanser hastaları ne yapacak? Basamaklandırma sistemini kaldıran, koruyucu sağlığı öncelemeyen, sağlığı alınır-satılır metaya dönüştüren ve talebi kışkırtan sağlıkta ‘reform’ iddiaları ve sistemi çökmüştür. Ekonomik, özlük ve demokratik haklarımız kadar sağlık hakkımıza da sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

HASTALAR NE YAPACAK?

Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasına yönelik tepkiler şöyle:

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Twitter hesabından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı etiketleyerek “Sağlık Bakanlığı, muayene randevularına aylık kota getirdi. Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken, engelli hastalar ve kanser hastaları ne yapacak? Hani sağlıkta çağ atlayıp devrim yapmıştınız” dedi.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan: Sağlık sisteminde çağ atladık dediniz ancak mevcut durum bunun aksini söylüyor. Çağ atlama dediğiniz aylık 3 randevu kotası mı? Siz mi karar vereceksiniz insanların ne kadar hasta olacağına. Şuurunuzu kaybettiniz sanırım.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi: Paran varsa sağlık var, yoksa vay haline... Sağlıkta ‘çağ atladık, reform yaptık’ iddialarıyla yıllardır pembe tablo çizen AKP iktidarının yaldızları döküldü. En iyi ihtimalle haftalar sonraya randevu alabilen vatandaşımıza şimdi de aylık muayene kotası getirildi.

BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili şu açıklamayı yayımladı: "Bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan ‘hastane randevuları, aylık 3 randevu ile sınırlandırıldı’ iddiaları üzerine bu açıklamaya gerek görülmüştür. Bakanlığımızca MHRS randevularına yönelik herhangi bir yeni düzenleme yapılmamış olup kota getirilmesi söz konusu değildir. Halihazırda mevcut uygulamaya göre, MHRS’de bir kişinin aktif olarak üç randevusu bulunabilmektedir. Bu üç randevuya, kontrol muayeneleri dahil değildir. Kişi muayene oldukça, yeni randevu almasına bir sınırlama yoktur. Ayrıca randevu cetveline dair planlama aylık değil 15 günlük yapılmaktadır."

***

NE OLMUŞTU?

BirGün’ün 13 Eylül Salı günü gazete manşetine taşıdığı ‘Hastalık hakkı üçle sınırlandı’ haberi ile Sağlık Bakanlığı’nın muayene randevularına aylık kota getirdiği ortaya çıktı. Haberde şu ifadeler yer aldı: "Doktorlar Ergün Demir ve Güray Kılıç, bakanlık yetkilileri tarafından Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin bilgi işlem merkezleri ve bilgisayar firmalarına bilgi verildiğini iletti. Doktorlar, yurttaşlara ‘30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz’ mesajlarının gönderilmeye başladığını aktardı."

Öte yandan yurttaşlar MHRS üzerinden 1 ayda 4 randevu almak istediklerinde "30 günde en fazla 3 kez randevu alabilirsiniz" mesajıyla karşılaşıyor.