BirGün'ün Suruç Katliamı'na ilişkin haberleri Meclis'te

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Suruç katliamına ilişkin BirGün'de yer alan Barış İnce imzalı "Canlı bomba 20 gün önce polisin elindeymiş” haberinde taşıdığı iddialar hakkında TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması talebiyle verilen soru önergesinde Altıok , BirGün'de yer alan Erk Acarer imzalı "Suruç için 8 soru" başlıklı haberde yer alan soruları da yöneltti.

Zeynep Altıok tarafından verilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla dilerim.

Zeynep ALTIOK

İzmir Milletvekili

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SDGF) üyesi olan 300 genç, Kobane’nin yeniden inşa edilmesi çalışmalarına katılmak için İstanbul’dan Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne gelmişlerdir. Amara Kültür Merkezi önünde, 20 Temmuz 2015 Pazartesi günü basın açıklaması yaptıkları sırada, bombalı intihar saldırısı sonucu 32 gencimiz katledilmiştir.

22 Temmuz 2015 tarihli Birgün Gazetesi ‘nin “Suruç için 8 soru” başlıklı haberinde; canlı bomba saldırısı sonucu kana bulanan Suruç’ta birçok karanlık noktanın bulunduğu, görgü tanıklarının anlatımı sonucu cevaplanması gereken belli başlı soruları ortaya çıkardığı bilgileri yer almıştır.

Yine aynı tarihli gazetede, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 ile gönderdiği “muhtemel eylem” başlıklı yazısında, İŞİD’li 3 militanın ismi olduğu ve bu isimlerden birinin Özlem Yılmaz olduğu belirtilmiştir. Özlem Yılmaz’ın, teknik takibe takılarak Adana’da yakalandığı, ifadesinde İŞİD’e katıldığını söylediği ve 10 Haziran 2015’de polis gözetiminde yapılan muayene sonucu doktorlar tarafından “akıl sağlığı yerinde” olduğu raporu ile polise teslim edildiği; görgü tanıklarına göre eylemi gerçekleştiren bombacının kadın olduğu haberleri de gazetede yer almıştır.

Bu bilgiler ışığında;

>>Yakalandığında İŞİD’e katıldığını belirten Özlem Yılmaz, hastaneden çıktıktan sonra tutuklanıp cezaevine mi gönderilmiştir? Gönderildiyse şu an hangi cezaevindedir? Cezaevinde değilse kim ya da kimler tarafından, hangi gerekçeyle dışarı çıkarılmıştır?

>>Şanlıurfa’da İŞİD’e ait faaliyet gösteren hücre evi var mıdır? Varsa bunlar hangi ilçelerde kaç tanedir?

>>Suruç’ta yaşanan katliam öncesi ve sonrası, Şanlıurfa’da canlı bomba eylemcilerinin başıboş sokaklarda dolaştığı şeklinde ihbarlar alınmış mıdır? Alındıysa bu ihbarlar sonucunda ne gibi iş ve eylemler yapılmıştır? Yapılan iş ve eylemler sonucunda yakalanan kişiler olmuş mudur? Olduysa bu kişiler hangi örgüt ya da örgütlere aittir?

>>Patlama öncesinde ve sonrasında ne gibi güvenlik önlemleri alınmıştır? Görgü tanıklarının anlatımlarına göre güvenlik noktalarında polislerin lakayt davrandığı iddiaları vardır? Bu iddialar doğru mudur?

>>Patlama öncesinde yeteri kadar güvenlik önlemlerinin alınmamasının gerekçeleri nelerdir?

>>Suruç’ta yaşanan katliamdan önce, Şanlıurfa Valisi bölgedeki İŞİD tehlikesi hakkında Bakanlığınıza herhangi bir bilgi vermiş midir?

>>Geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde, Akçakale'de IŞİD'lilerin bulunduğu iddiasını ve halkın tedirgin olduğu yönündeki soruyu soran bir gazeteciye sinirlenerek, bir işareti ile 4 gazeteciyi gözaltına aldırarak bölgedeki İŞİD tehlikesini açıkça inkâr eden; Suruç’ta yaşanan katliamda yeteri kadar güvenlik önlemi almayan Şanlıurfa Valisi hakkında görevi kötüye kullanmak gibi suçlardan dolayı herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa, başlatmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız ne zaman başlatılacaktır?

>>Uludere, Reyhanlı, Gezi, Soma, Ermenek olaylarından sonra istifa mekanizmasının işlemediği ülkemizde, siz, 32 gencin katledildiği ve 100’ün üzerinde yaralananın olduğu Suruç olayından sonra sorumluluk alıp istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
"

‘Canlı bomba’ 20 gün önce polisin elindeymiş

“Ben canlı bomba olacağım” dedi devlet 27 Haziran’da sokağa saldı

Suruç için 8 soru