Turan Eser, evini mülteci aileye açtı. “Mültecilerin yaşadığı bu cehenneme kör bakamayız” diyen Eser; çocuklara, bisiklet hediye ederken bir aileden bir yetişkini de işe yerleştirdi

BirGün yazarı Turan Eser'den örnek dayanışma: Evini mülteci aileye açtı

Alevi kanaat önderlerinden Turan Eser, Ankara Yıldız’daki mobilyalı, beyaz eşyalı evi 4’ü çocuk olmak üzere 8 kişilik Suriyeli ailenin hizmetine sunduklarını söyledi. 1980 darbesinin eski bir mültecisi olarak, mülteci hayatının ne anlama geldiğini bildiğini anlatan Eser, “Onlar yaşadıkları onca acılar içinde bir nebze ‘normal’ bir hayat düzenine geçişe adım attılar. Sorunları ve dertleri halen çok. Şimdi BM üzerinden üçüncü bir ülkeye gitmek için başvuru yapıldı. Cevap bekliyorlar. Bizim de yaptığımız bu. Soframızda onlarla lokmamızı paylaşmaktı. Aşık Veysel’in dediği gibi ‘dava insanlık davası’ bizde insanlığımızı yaşıyoruz aslında, fazla bir şey yaptığımız yok. Bizde mağdurduk, halen mağdurluk yaşadığımız Alevi kimliğimiz var. Mağdur olmanın ne olduğunu yaşayanlar iyi bilir. Bu ay Aleviler olarak Matem Ayı içindeyiz. Günümüz Kerbalasının mazlumları olan mülteci kardeşlerimize can olarak el uzattık. Lokmalarımızı birledik” dedi.

Umut ışığı arıyorlar
Mazlumların yanında, zalimin karşısında olmaya devam edeceklerini söyleyen Eser, Türkiye’de 2 milyonu aşkın mültecinin “umut ışığı” aradığını anlattı. Mültecilerin istismar edildiklerine de dikkat çeken Eser şunları kaydetti: “Herkes yarın mülteci olabilir, kış yaklaşıyor, sokakta on binlerce evsiz mülteci var. Herkes bir çocuk alsa, evsiz mülteci kalmaz. Onları siyasilerin iç ve dış politikada istismar ettikleri ‘gündem’ olurken, kapitalistler için sattıkları ürünlerinde ‘reklam’ oyuncusu yapılıyor. İnsan tacirleri için ‘gelir kaynağı’, silah tacirleri için stratejik savaş oyunlarına ‘kurban’ ve ‘sayılar’ oluyor. Sokakta ‘yabancı’, ‘hırsız’ ve ‘suçlu’ olarak görülüyor. Yani bu dünyanın zalimlerinin, egemenlerinin yarattığı tahribatların bedelini hayatlarıyla, yerinden kaçarak, sürgüne, göçe ve umuda yolculuğa çıkan insanlar oluyor. Mülteciler emperyalistlerin oynadığı savaş oyunlarının kurbanıdır.”