‘Normalleşme’ adı altında AVM’lerin yarın açılacak olmasına sendikalar ve emekçiler tepkili. Emekçiler hayatlarının kâr uğruna riske atıldığını belirtirken, sendikalar tüm yurttaşlara “AVM’lere gitmeyin” çağrısı yapıyor

Birilerinin cebi dolsun diye bizi ölüme atıyorlar

BERKAY SAĞOL

Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında 8’inci durumdayken, açıklanan normalleşme adımları tepki çekiyor. Tabip odalarına ve uzmanlara göre durum hâlâ ciddiyetini korusa da AVM’ler, kuaförler ve berberler yarın (11 Mayıs Pazartesi) açılacak. BirGün’e konuşan AVM çalışanları “Sırf başkalarının cebi dolsun diye bizi ölüme atıyorlar” diyerek karara tepki gösterirken, sendikacılar da bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

MECBUREN GİDECEĞİZ

AVM emekçileri C.E. ve H.P., AVM’lerin açılacak olması nedeniyle çok endişeli olduklarını dile getirdi. “İnsan hayatı her şeyden önemlidir” diyen H.P., şunları kaydetti:

“Ben perakende satış mağazasında çalışıyorum. Bizim mağazada müşteriyle çok yakın temas söz konusu. 1 metre sosyal mesafe kuralını uygulamak mümkün değil; çünkü müşterilerle aynı ürünü elliyoruz, onlara ürün tanıtımı yapıyoruz ve bu sırada aramızdaki mesafe 1 metrenin altına düşüyor. AVM’lerin açılması çok büyük bir risk.”

Bazı arkadaşlarının ekonomik yönden sıkıntı çektikleri için mağaza açıldığında işe gitmek istediğini, bazı arkadaşlarının ise istemediğini belirten H.P., “Mağaza sahibi ‘İşe gelmezseniz kovarım sizi’ gibi bir tavırla tüm çalışanların üstünde baskı uyguluyor. İnsan hayatı her şeyden önemlidir. Biz mağazada yaklaşık 100 kişi çalışıyoruz. Sadece müşterilerden değil, birbirimizden de virüs kapabiliriz. Çünkü bütün personel aynı ortak alanları kullanıyor. Aynı lavaboyu, aynı mutfağı ve aynı soyunma odasını kullanıyoruz. Birinin soyunma odasında hapşırması bile taşıyıcı olması durumunda virüsü yayacaktır. Biz mecburen gideceğiz ama bari insanlar gelmesin” diye konuştu.

C.E. ise şunları söyledi: “Yaklaşık 2 aydır evdeyim. Birinci ay ne olacak nasıl olacak stresi ile geçti. İkinci ay niye hemen açılıyor, hâlâ risk varken nasıl çalışacağız stresi ile geçiyor. Bizlere bu stresi yaşatmak yerine biraz daha ertelense çok iyi olurdu. Sırf başkalarının cebi dolsun diye bizi ölüme atıyorlar. Firmaların çoğu ‘İşine gelmiyorsa çalışma’ diyor, mecburen gideceğiz. Ben yıllardır çalışıyorum, vergimi veriyorum ama devlet bana 3 ay bakamadı, hemen AVM’leri açma kararı aldı.”

BU KARARDAN VAZGEÇİLMELİbirilerinin-cebi-dolsun-diye-bizi-olume-atiyorlar-729400-1.

İzmir’in en çok vaka görülen ikinci il olduğunu ve salgının azaldığı söylense de bitmediğini vurgulayan Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, “En büyük risk yerlerinden biri AVM’ler. Şimdiye kadar açık olan marketlerde de sosyal mesafeye uyulmadı, AVM’lerde de bunların aynısı yaşanacak. AVM’lerin açılmasının virüsün tekrar yayılmasına sebep olacağını düşünüyoruz ve bu durum halkın ve çalışanların sağlığını birinci dereceden etkileyecek. AVM çalışanları da haklı olarak ‘Herkesin canı can da bizimki can değil mi?’ diye soruyorlar. O yüzden emekçiler AVM’lerin açılmaması yönünde baskı yapılmasını istiyorlar” dedi.

Emekçilerin çoğunun mecburen işe gideceğini belirten Fırat, “Ama insanların AVM’ye gitmemesi gerekiyor. AVM’lerin giriş kapısında her ne kadar önlem alınmaya çalışılsa da, AVM’lerin mal kabulleri, tedarikçilerin içeri giriş ve çıkışı bu riski artıracak. Bu sebeple biz AVM’lerin bir süre daha kapalı kalmasını, ancak kapalı kalırken de çalışan emekçilerin bütün hakları verilerek ücretli izne çıkarılmasını talep ediyoruz. Biz kurallara uyuluyor mu, uyulmuyor mu takip edeceğiz. Ama önlemlerin emekçileri koruyacağını düşünmüyoruz. Yani hükümet AVM’lerin açılması kararından bir an önce vazgeçmelidir” şeklinde konuştu.

İKİ AYLIK EMEK ÇÖPE GİDECEKbirilerinin-cebi-dolsun-diye-bizi-olume-atiyorlar-729401-1.

İşçi sağlığı ve halk sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirten DİSK Sosyal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Fikret Savaş, “AVM‘leri açma kararı, toplumun 2 aylık emeği ve özverisini sabote edecektir. AVM’lerde binlerce insan bir arada dolaşıyor, mağazalarda kıyafetler deniyor, AVM’lerdeki kapalı devre klima sistemi de ayrı bir riski beraberinde getiriyor. AVM’lerin açılması salgını tekrar tetikleyebilir” uyarısında bulundu.

“Binlerce insanın dolaştığı, alışveriş yaptığı AVM’leri kim, nasıl denetleyecek?” diye soran Savaş, “Bu çok ciddi bir sorun. Kendimizi ve oralarda çalışan emekçileri korumak adına AVM’lere bir süre daha gitmemeliyiz. AVM patronunun menfaati için toplumu salgına teslim etme riski taşıyan bu karar, gözden geçirilmeli ve ertelenmelidir” ifadelerini kullandı.

AVM’LERE GİTMEYELİM

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da İzmir’deki 60 bin DİSK üyesine AVM’lere gitmeme çağrısında bulundu. Temel ihtiyaçlar dışında hiçbir şeye ihtiyaç olmadığını ve bu tüketim çılgınlığının sona ermesi gerektiğini vurgulayan Sarı, “Pandemi sürecinde gördük ki virüs en çok emekçilere bulaştı. Biz emeğiyle geçinen insanlar olarak tüm DİSK üyelerine AVM’lere gitmeme çağrısı yapıyoruz. AVM’ler açıldığında ikinci dalga yaşanmaması için, çocuklarımızı korumak adına 1 ay daha dişimizi sıkalım. Tüm DİSK üyelerine çağrımızdır. AVM’lere gitmiyoruz, boykot ediyoruz” diye konuştu.

AVM’LERLE İLGİLİ KARAR ERKEN ALINDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de ‘Başkanın Günlüğü’nde yaptığı açıklamada, “Pazartesi günü için berber, kuaförler ve AVM’lerin açılmasıyla ilgili hükümetin aldığı kararlar var. Biz buraların dezenfeksiyonu, hijyeni için elimizden geleni yapacağız elbette ama ben özellikle AVM’lerle ilgili kararın erken alındığını düşünüyorum ve İzmirlilere ısrarla ‘Zorunlu değilseniz evden çıkmayın’ diyorum” dedi.