Aylardır gündemi meşgul eden, krizlere yol açan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur dün yapıldı. MHP, DTP ve DSP'nin Meclis Genel Kurulu'na katılmasıyla 367 krizi yaşanmadı

22 Temmuz seçimleri öncesinde ıı. cumhurbaşkanını seçmeyi başaramayan 22. Dönem Meclisi erken seçimle yerini 23. döneme bırakırken, seçim öncesi Abdullah Gül'ün Köşk'e çıkışını engelleyen 367 yeter sayısı bu kez Gül'e engel olamadı. Ancak yeter sayının yanı sıra cumhurbaşkanı seçilebilmesi için gerekli oy sayısının da 367 olması, Meclis'teki siyasi partilerin ise destek vermemesi, Gül'ün Köşk hayalinin biraz daha gecikmesine yol açtı. Meclis Genel Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu yapmak üzere saat 15.00'de toplandı. Toplantıyı ise Meclis Başkanı Koksal Toptan yönetti. Toptan'ın oturumu yönetmesi, 341 milletvekili olan AKP grubundan Gül'e 340 oy çıkmasına yol açtı. İlk tur oylamada AKP'den Abdullah Gül, MHP'den Sabahattin Çakma-koğlu ve DSP'den de Tayfun İçli yarıştı. Genel Kurul'da ilk olarak 367 yeter sayısının olup olmadığının tespiti için yoklama yapıldı. Yapılan yoklamada yeter sayının olduğu tespit edilerek ilk tur oylamaya geçildi.

ERDOĞAN İŞİ SIKI TUTTU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Genel Kurul'da yapılan ilk tur oylama öncesinde, parti genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldi. Oylamada fire olmaması konusunda milletvekillerini bir kez daha uyaran Erdoğan'ın 1 saat sürdüğü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından anayasa değişikliğini gündeme getireceklerini bildirdiği kaydedildi. Erdoğan'ın ayrıca Cumhurbaşkanı Sezer'i de görev süresince tarafsız olamamakla eleştirdiği bildirildi. Erdoğan daha sonra da Meclis'teki makamında Abdullah Gül'le oylamaya ilişkin durum değerlendirmesi yaptı.

MHP, ilk tur oylamada, 70 milletvekili ile Cumhurbaşkanı adayı Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'nu destekledi. Son anda aday çıkarma kararı alan DSP ise 13 milletvekili ile ilk tur oylamada yerini aldı ve adayı Tayfun İçli'yi destekledi. Gül'ü desteklemesi muhtemel partiler arasında bulunan DTP ise ilk tur oylama öncesinde, Meclis'te ilk grup toplantısını gerçekleştirerek oylamaya ilişkin tavrını belirledi. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk oylama öncesinde "oylamaya katılacağız ancak boş oy kullanacağız" diyerek partisinin tavrını ortaya koydu.

CHP SİYASİ ARENADA YALNIZ KALDI
Meclis Genel Kurulu'nda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamasına katılmayan CHP ise 22 Temmuz seçimlerinde öncesinin aksine bu kez yalnız kaldı. Oylamaya katılmama tavrı eleştirilere konu olan CHP, "oylamaya katılmamanın da demokratik bir tavır" olduğunu savundu. İlk tur oylamada, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ve Rize Bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz ise genel kurula katıldılar ancak herhangi bir adayı desteklemeyerek tavırlarını ortaya koydular. Gül'e, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyüboğlu ise destek verdi.

DAVETİYELER BASILIYOR
11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün, 28 Ağustos'ta yapılacak üçüncü tur oylamada cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, TBMM Başkanlığı da davetiyeler için kolları sıvadı.

EVRIN GÜVENDİK ANKARA